Evropa v Řecku

     Poslouchám na internetu české rádio, moje oblíbené, protože tady hrají skoro pořád česky...seriozní zprávy..a zrovna slyším, lékaři končí stávkovou akci “díky zdrháme“, potraviny budou o hodně dražší, polišům a hasičům sílí hlasy a prý jich mají již tisíce, takže až se postaví před Strakovku /sídlo vlády-Strakova akademie/ a všichni společně zařvou “Jóóóhne vypadni!!!“, spadne ze židle..taky, že v Pelhřimově jezdí zelená Fabie, chrání kdekoho, ale pomáhá jen státní kase..a že bude sněžit..

 

 

     Poslouchám na internetu české rádio, moje oblíbené, protože tady hrají skoro pořád česky...seriozní zprávy..a zrovna slyším, lékaři končí stávkovou akci “díky zdrháme“, potraviny budou o hodně dražší, polišům a hasičům sílí hlasy a prý jich mají již tisíce, takže až se postaví před Strakovku /sídlo vlády-Strakova akademie/ a všichni společně zařvou “Jóóóhne vypadni!!!“, spadne ze židle..taky, že v Pelhřimově jezdí zelená Fabie, chrání kdekoho, ale pomáhá jen státní kase..a že bude sněžit.

     Vzpomínám na chvíle, kdy jsem se poprvé, před čtyřmi roky, ocitl v Řecku. Divil jsem se kde komu a kde čemu. Spousty věcí jsem nechápal a těžko to pochopit dodnes..Jsem ze země, kde jsme odmalička učeni poslouchat, počítat, plánovat..a v současné době doslova -  plnit rozkazy z “generální ho štábu“ Bruselu. Dokonce dřív, než je vyřknou. Vzpomínám na bílé šipky malované  na silnicích se špatným zahnutím, dopravní značky neodpovídaly euro standartu, atd...dobrý kšeft pro firmy na tutovou férovku vybrané výběrovým řízením..a vyhozené koruny ze státní kasy, částí do nastavených kapes.

     A pak Řecko. Jsme v Evropě, takže koupit pozemek je jen otázka peněz, řekne si normální občan EU. Dodnes ne tak v Řecku. Dlouhou dobu nic jako Pozemkový úřad neexistovalo a nově vzniklý je plný chyb a obsahuje jen malou část pozemků. Takže se mnoha cizincům stalo, že koupili pozemek, právník vše ošetřil po právní stránce, ale protože neexistuje katastrální výpis, ověří prohlášení vlastníka kolkem..postavíte dům a jednoho dne přijede  vousatý strejka na sobě australské tričko a zavolá policii. Pak se dozvíte, že v 60.letech odešel spolu se spoustou dalších za prací do Austrálie a nyní se na důchod vrátil domů a zjistil, že na jeho pozemku...a máte problém táhnoucí se soudně mnoho let. Když to zjednoduším, stačí, aby kdokoli přišel na pozemkový úřed, měl svědka a řekl: „ Pozemek odsud posud je mojí rodiny, můj děda a pak otec na něm pásl ovce a obdělával jej“. Dokonce i “lékař práv“ , při rozhovoru s majitelem prvního pozemku, řekl: „já nevím, nedívá se do očí, radši to od něj nekupujte, protože jestli je jeho, nejde nijak zjistit“. Měli jsme štěstí, ale popisované se děje dodnes.. Kanalizace, čističky odpadních vod..doufám, že alespoň v Athénách něco takového mají..Koupil jsem si tady ve velkém, “jářku“ seriozním, obchodě letní obuv v Česku zvanou “žabky“ nebo “vietnamky“. Za týden se mi porouchaly. Jdu k prodejci...asi jsem se zbláznil. Záruka? Co to je? Asi nerudný magor říkal jsem si..dobře, oželím pár eur a už k němu nikdy nepůjdu. Asi za tři týdny “odešlo“ DVD staré 2 měsíce, koupené v dalším velkém obchodě s elektronikou. To už jsem se rozčílil. Tak jsme v EU nebo ne, gamoto /řecky doprd.../ ! Tady jsi v Řecku, ne v Německu, ahoj. S úsměvem mě vyřešil.

     Firma, velká, možná největší na ostrově, zabývající se vodoinstalatérstvím, solárním ohřevem vody, zprovozňují bazény...Porouchané čerpadlo z bazénu po roce provozu, nerezový floter v nádrži s vodou, spínací elektrické hodiny řídící filtraci-2x...atd. Jenže odvolání nikde, navíc jsme tu cizinci, ale ani domorodci to nemají jinak. Jsou fajn a moc nám pomáhají. Možná i proto, že se solidně řecky domluvíme a je nám dobře mezi vesnickými lidmi v těch nejobyčejnějších tavernách.

     Ale jinak si nestěžuju, makáme od rána do večera, jak říká Eva - ale na svým a u móóóře. Dnes se znatelně ochladilo. Venku je 13st. Musel jsem si vzít tričko s dlouhým rukávem....

Autor: Karel Štrobl | sobota 19.2.2011 16:08 | karma článku: 13,00 | přečteno: 1666x
  • Další články autora

Karel Štrobl

Není dirka jako Dirka

16.6.2016 v 8:08 | Karma: 12,58

Karel Štrobl

Každý den plný švindlů

23.5.2016 v 7:46 | Karma: 27,84

Karel Štrobl

Řecké erotické ráno

20.5.2016 v 8:01 | Karma: 23,32