Velký bratr se blíží. Zatím jen vševidoucí

Nový pilotní program v Jacksonu v Mississippi bude policii poskytovat v reálném čase přístup ke kamerám používaných ve zvoncích Amazon Ring.

Město plánuje využití snímaného okolí ze zvonků Amazon Ring jako sdílený živý přenos, který bude dán k dispozici represivním složkám policie.

Je to první krok k totálnímu a permanentnímu dohledu nad každým z nás. Využití soukromých elektronických zařízení je zřejmě jeden z posledních střípků na cestě k elektronické totalitě nových rozměrů.

Zatím se jedná o pilotní projekt, který bude trvat "pouze" 45 dní. Ovšem domnívat se, že by se policjení orgány něčeho tak lákavého po vyhodnocení vzdaly s tím, že nic takového nepotřebují, by bylo více než naivní.

Projekt umožní ve své testovací fázi proniknout do kamer Ring všech zúčastněných obyvatel nebo firem v oblasti nahlášeného zločinu a poskytnout živý pohled na celé bloky domů nebo ulic. Ve skutečnosti to bude znamenat, že i když někdo nebude souhlasit se zapojením do programu a v nastavení zařízení zakáže využití třetím stranám, kamery Ring jeho sousedů poskytnou policii živý přenos z okolí jeho domova.

Amazon se od tohoto programu distancoval v prohlášení, ve kterém uvádí, že síť pro sledování kamer zřizují společnosti třetích stran a že do programu přenosu živého obrazu ze zvonků Ring není nijak zapojen. Dále společnost uvedla, že pouze zákazníci mají kontrolu nad svými zařízeními a mohou se rozhodnout, zda umožní přístup dalším subjektům.

Prohlášení můžeme a nemusíme věřit. Je totiž veřejným tajemstvím, že velké elektronické koroporace se státy rády a potají spolupracují a již při plánování svých produtků do nich vyrábějí tzv. zadní vrátka.

Jak dlouho bude trvat, než se dopracujeme ke stavu, kdy bude mít policie neomezený přístup ke kamerám a mikrofonům našich mobilních telefonů se můžeme jen dohadovat. Budou to desítky měsíců nebo let?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Karel Schweitzer | pátek 6.11.2020 7:49 | karma článku: 18,50 | přečteno: 484x
  • Další články autora