Na olympiádu v Paříži Rusové nepatří

Paříž příští rok uspořádá přesně po 100 letech letní olympijské hry. To je jisté. Jistá však není účast ruských a běloruských sportovců. Mezinárodní olympijský výbor čeká mimořádně nepříjemné rozhodnutí.

Zatím to vypadá, že výbor ruským a běloruským sportovcům povolí účast pod vlajkou MOV. Cože?

Jak si předseda MOV Thomas Bach může myslet, že je tento krok přijatelný? Plky o tom, že by se politika a sport neměly na olympijské úrovni plést dohromady, může pronášet jen opravdu mimořádný pokrytec.

Olympijské hry byly vždy politickým aktem. A to jak v jejich antických počátcích, kdy byl během jejich konání nařízen všeobecný posvátný mír – ekecheiria. Tento étos byl jedním z hlavních motivů, na nichž Pierre de Coubertin postavil moderní olympismus. Deklaruje jej ostatně i aktuální Olympijská charta, a to hned v preambuli: „Cílem olympismu je zapojit sport do služby harmonického rozvoje lidstva s cílem vytvořit mírovou společnost, která dbá o zachování lidské důstojnosti.“

Tento princip byl ostatně v minulosti často využíván. Vzpomeňme bojkot Olympijských her v Moskvě v roce 1980. Příčinou toho, proč se do Sovětského svazu nedostavili sportovci 66 zemí byla genocidní válka, jíž Moskva v roce 1979 rozpoutala přepadením Afghánistánu. V čem se současná situace liší od té před 44 lety? Rusko přepadlo Ukrajinu, na jejím území vede vyhlazovací válku, vraždí civilisty, zabíjí a krade děti.

Rusko navíc Olympijské hry s gustem využívá jako předehru k válce. Učinilo tak v souvislosti se zimními hrami v Soči v roce 2014 i v případě čínské olympiády v roce loňském. V prvním případě ukradli Krym, ve druhém se pokusili zničit Ukrajinu jako celek.

O čem proboha MOV přemýšlí? Opravdu chce nechat ruské sportovce, kteří v minulých letech opakovaně porušovali další z olympijských zákonů, tedy férovost, formou masivního, státem organizovaného dopingu, propagovat zločinný Putinův režim, vyhrožující celému světu jadernou apokalypsou?

Pokud Mezinárodní olympijský výbor skutečně umožní ruským a běloruským sportovcům v Paříži soutěžit, bude povinností demokratického světa olympiádu bojkotovat. A to si Francie po sto letech skutečně nezaslouží. A s ní celý svět.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Karel Schweitzer | pátek 10.2.2023 12:10 | karma článku: 19,11 | přečteno: 243x
  • Další články autora