Chvála německých Zelených: Otočili a zachraňují tak německou ekonomiku

Okolnosti mění ideologii. I tak by se dal vysvětlit obrat, který učinili Die Grünen v minulém roce. Zahodili odpor k jaderné energii i militantní pacifismus. Okolnosti je donutily změnit doktrínu a chovat se pragmaticky.

A zajímavé je, že jim to jejich voliči většinově schvalují.

Německá strana Zelených se kdysi proslavila permanentní kampaní proti zbrojení, vysokým výdajům na armádu, proti jaderné energetice a „zlým“ fosilním palivům. Nástupem do funkcí ve vládě Olafa Scholze se však Zelení stali nejhlasitějšími zastánci ukrajinského odporu a v Bundestagu vyjednali dodávky těžkých zbraní na ukrajinsko-ruskou frontu. Také prosadili prodloužení provozu tří jaderných elektráren, které měly být odtaveny na konci rok 2022. Die Grünen také reaktivovali zakonzervované elektrány a některé doly (navzdory odporu zelených fanatiků) a zřidili první terminály pro dovoz zkapalněného plynu.
A jejich voliči tleskají.
Dva nejvýše postavení Zelení - ministryně zahraničí Annalena Baerbocková a ministr hospodářství a ochranu klimatu Robert Habeck – se těší nejvyšší voličské oblibě mezi současnými vládními politiky. Zelení prokázali, že jsou připraveni vládnout. Projevili se jako strana, která nechce jen plnit předvolební proklamace a nebojí se postavit novým výzvám.
Přestože ještě v září 2021 vedli Zelení kampaň na i základě slibu, že budou vystupovat proti vývozu zbraní a výzbroje do válečných zón, byla to Baerbocková, kdo letos v létě otevřeně kritizoval Scholzovu neochotu poslat tanky na Ukrajinu.
Robert Habeck byl zase okolnostmi přinucen učinit rozhodnutí, která jsou v rozporu s prosazováním obnovitelných zdrojů energie v jeho straně, protože ruská válka na Ukrajině rozvrátila desetiletí trvající stabilitu německé energetické politiky. Pod Habeckovým vedením připravil resort během prvních 11 měsíců 29 nových zákonů - jeho předchůdci v každém z posledních tří volebních období zvládli za čtyři roky v průměru 40 nových zákonů.
Habeck znárodnil energetickou společnost Uniper, největšího dovozce plynu do země, převedl německé dceřiné společnosti ruských společností Rosněfť a Gazprom do svěřeneckého fondu a do začátku zimy se mu podařilo naplnit zásobníky plynu v zemi na 100 %, a to i přes úplné zastavení dodávek z Ruska. Pokud se zemi podaří do konce zimy vyhnout scénáři přídělového systému plynu, bude to z velké části díky tomu, že pragmatismus upřednostnila před ideologickým postojem. To je naděje i nejen pro Německo, ale samozřejmě i pro energetickou bezpečnost České republiky.
 

 

Autor: Karel Schweitzer | středa 1.2.2023 16:23 | karma článku: 12,68 | přečteno: 388x