Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Památkový dům Strachotice

Naše   neštěstí   spočívá v tom, že vládnoucí a vykonavatelé jejich mocenským zákroků se použitím násilí oddělili od bezprostředních důsledků jejich výkonů , mohou dělat   nesmysly jak je tomu v případě památek ve Strachoticích a Slupi, a dál dostávají svoji výplatu každý měsíc.

 

 

VEŘEJNÝ OCHRÁNCE PRÁV

Mgr. Jana Gregorová

vedoucí oddělení stavebního řádu a životního prostředí

Údolní 39, 602 00 Brno

Věc: Památkový dům Strachotice

3560/2011VOP/MH

Vážená paní,

přečetl jsem si Vaši průběžnou zprávu o stavu šetření podnětu, kdy jsem si stěžoval na postup MÚ Znojmo ve věci památkově chráněného domu Strachotice. S povděkem konstatuji, že na moji stížnost reagujete, na rozdíl od úředníků ze Znojma, kterým to zatím nestálo za odpověď, přesto jsem tu noc špatně spal a vzpomínal na oběti podobných pronásledování opět podle zákona.

Pokusím se  znova, asi po patnácté vysvětlit jádro problému a napravit informace které máte zřejmě od národního památkového úřadu z Brna a od pracovnic odboru školství ve Znojmě.

Především pokud existuje doklad o opravě domu od firmy Arbiter, je potřeba dát jej účastníkům k dispozici, jedná se zřejmě jen o opravu zdi domu, která byla podmáčená dík původnímu nevhodnému tvaru střechy (valba vyspádovaná k sousedovi). Jednalo by se o zlomek požadovaných oprav, náprava by kvůli tvaru střechy nebyla definitivní, při přívalových deštích přeteče žlab.

Pokud se zásadně neshoduji s pracovnicemi památkového ústavu v Brně a odboru kultury ve Znojmě o možnostech opravy památky ve Strachoticích opakuji opět. Jedná se o obytné stavení, chlévy a velikou stodolu. Celková délka navazujících staveb je 71m, při průměrné šířce 10m. Vše je postaveno z hliněných cihel jen občas je v klenbách použita cihla pálená 1% z celkového počtu. Pro krovy a částečně stropy jsou použity dřevěné prvky, jen část chlévů má klenby do I profilů. Stavba vznikla kolem roku 1841 a byla udržována jen omezeným způsobem, protože majitelé nebyli a nejsou soukromě hospodařícími zemědělci. Stavba byla zchátralá fyzicky i morálně samozřejmě už v roce 1992, kdy byla prohlášena za kulturní památku. Stavby tohoto typu z hliněných cihel bez izolací a základů, bez věnců, s dřevěnými prvky mají životnost omezenou. V době kdy areál vznikal se jednalo o vynikající výkon občanů kteří ho postavili, samozřejmě s tím, že jednotlivé stavby budou postupně nahrazovány použitím modernějších materiálů a technologií. Investoři byli zemědělci a  podle historických materiálů Martina Merkela,(Svoboda a demokracie v regionu rakouského imperia) lze konstatovat, že dosáhli vysokého stupně osvobození od tehdy vládnoucí  garnitury. Jednalo se především o daně a poplatky, rozhodně nemuseli živit  škálu zbytečných politiků a úředníků. Nebyli omezeni nařízeními, regulativy, směrnicemi ze všech stran. Byli zřejmě věřící a nekradli a moc nelhali, leda když šli pozdě z hospody a někteří co se týče vztahu k sousedce. Tyhle okolnosti jim umožnily vybudovat tak dokonalé funkční dílo. Za to, že se stavba zachovala do dnešních dnů vděčíme úpadku  práv, úpadku morálky, což se projevilo v obou válkách a vládě komunistů na našem území. Tento stav zřejmě dál pokračuje, když vezmu v úvahu k jakým nesmyslným úkonům jsou tlačeni majitelé od politiků a úředníků. Nebudu se dál pečlivě šířit o stavební problematice, popsal jsem to již mnohokrát. V příloze posílám fotografie, jedna je ze sousední obce Slup, kde bylo dílo od úředníků dovedeno k dokonalosti, další by měla zdokumentovat rozsah areálu ve Strachoticích.

Pracovnice NPÚ a MÚ Znojmo, které tvrdí, že stavba je opravitelná se vůbec nepokusily z jejich iniciativy vypracovat investiční záměr, kde by se ozřejmilo jakým způsobem, jak a za jaké peníze se oprava bude realizovat. Tento úkon zvládne každý občan když staví psovi boudu, nebo jinou stavbu. Místo toho opakovaně přijížděly do Strachotic, prošly se po nemovitosti udělaly pár snímků, lhostejně vyslechly úpěnlivé prosby majitelů o objektivní vylíčení situace, usedly do Superbu s řidičem a odšuměly do svých kanceláří. Následovala písemně doručená  nesmyslná technická opatření a drakonické pokuty.   Výše částky se blížila ke čtvrt milionu, když za každé jednání se navíc majitelům účtuje 1 000,-Kč. Pracovnice nikdy nepořídí tento jednoduchý investiční dokument, protože by bylo hned od počátku jasné, že stavbu s dosažitelnými prostředky od majitelů i státu nelze zachránit a pronásledování je zbytečné.Je zřejmé, že předváděnou „činností“ je pracovní náplň zmíněných naplněna. Nejde ani tak moc o záchranu památek jako o „úřadování“. Bylo to i pro mě silně stresující když jsem se účastnil všech jednání aniž bych se prosadil se svými argumenty. Jako snad svobodný občan a plátce daní, bych měl trvat na předložení dokumentu, který zajistí, že půl milionu nabízeného majitelům od státu nebude vynaloženo marně. Je mi od začátku  jasné , že stavby ve Strachoticích spadnou jako ve Slupi, pocit naprosté bezmocnosti proti vykonavatelům sankcí, je zdrcující. Doufám, že se mi   podaří uchránit majitel od finančních postihů. Sám pracuji za naturálie, když je zabíjačka nebo vinobraní. Naprosto katastrofální je, že památkáři nenechali vypracovat stavebně historický průzkum, který by stavbu zdokumentoval a zachránil pro budoucí.

Naše   neštěstí   spočívá v tom, že vládnoucí a vykonavatelé jejich mocenským zákroků se použitím násilí oddělili od bezprostředních důsledků jejich výkonů , mohou dělat   nesmysly jak je tomu v případě památek ve Strachoticích a Slupi, a dál dostávají svoji výplatu každý měsíc. Majitelé jsou dva roky pronásledováni vypisováním pokut, obviňováni při jednání na radnici. Vyzkoušel jsem všechny možné politiky, na úrovni obcí, města Znojma kraje a senátu. Nikdo nehnul ve prospěch tak zvaných obyčejných občanů ani prstem, teď se zřejmě, podle Vašeho dopisu daří ovlivňovat i Vás. Ze všech stran dostávám nemastná neslaná vyjádření, nikdo nechce nic zásadního rozhodnout, politici a úředníci se zřejmě bojí, aby neudělali větší chybu, která by je mohla katapultovat mezi nás, kteří  musíme obstát na trhu, což není zrovna jednoduché. Právníky a politiky zorganizovaná džungle zákonů, nařízení, vyhlášek a směrnic znejišťuje všechny k apatii.

Nejen, že ti lidé jsou nevinní, ale mají zásluhu na tom, že zachránili státu 500 000,-Kč, které by se na záchranu proinvestovaly marně

Znova opakuji. Dle velmi přesného a správného posudku statičky Doc.Žabičkové se jedná o opravy za více milionů, na které nemají majitelé ani zadlužený stát. Stavba skončí jako podobná ve Slupi majitelé sužovaní nesmyslným a nespravedlivým obviňováním budou dál psychicky trpět.

Shledávám s hrůzou, že někomu stačí mít k dispozici nějaký zákon, tentokrát navíc z totalitní éry, aby si pořídil záminku k pohodlnému živobytí z klimatizované kanceláře, bez ohledu na výsledky svojí jakoby činnosti. Historie se opakuje.Nesplním Vaše přání abych s Vaším dopisem seznámil majitele protože je mi hanba. Bylo by od Vás hezké, kdyby jste se podívala na místo a řekla svůj názor majitelům do očí. Zatím to nevypadá, že by jste se jich chtěli výrazně zastat. Mám asi jiný výklad lidských práv a svobod.

Ing. Karel Pavlíček

Autor: Karel Pavlíček | neděle 4.3.2012 9:30 | karma článku: 9,47 | přečteno: 606x
  • Další články autora

Karel Pavlíček

Samizdat - vláda neschopných

Stimulačním motivem neschopných je krádež. Výsledkem vlády neschopných je nevýkonná, společnost s vyděšenými zchudlými občany obávajícími se oprávněně nových právních nařízení na ekologicky devastované planetě.

29.5.2019 v 11:41 | Karma: 16,37 | Přečteno: 538x | Diskuse| Politika

Karel Pavlíček

Zachránit nás mohou jen počítace vybavené logikou

Z civilizace si politici po stoleté postupné demontáži původních křesťanských morálních zásad udělali ráj pro sebe a povaleče a žalář pro pracující. Žijeme ve společnosti tvrdě ovládané lidmi s omezeným intelektem.

31.7.2018 v 21:34 | Karma: 17,13 | Přečteno: 325x | Diskuse| Politika

Karel Pavlíček

SAMIZDAT

Místo scestných teorií, které smolí socialističtí ideologové, se musíme vrátit k uznávání morálních principů, které máme uložené v dědičné informaci.

11.5.2018 v 10:08 | Karma: 9,75 | Přečteno: 245x | Diskuse| Politika

Karel Pavlíček

Místo národních podniků na traktory s dělníky máme národní podniky na předpisy s úředníky

Prý máme nízkou nezaměstnanost, ve skutečnosti vysokou, protože politici a úředníci nedělají nic co by se dalo prodat na trhu. Kdyby aspoň přehazovali písek z jedné hromady na druhou, ale oni nám ještě hážou klacky pod nohy

16.3.2018 v 14:00 | Karma: 34,43 | Přečteno: 956x | Diskuse| Politika

Karel Pavlíček

Samizdat III.: Svět jak má být, skončil v roce 1914 na sv. Annu

Teoreticky by nás lidé ve vedení společnosti za naše daně měli chránit před nebezpečím, tihle nás okrádají, předhazují nás lobbistickým skupinám, oligarchům s jejich subvencemi a dotacemi, tisknou peníze a zadlužují nenarozené

26.9.2017 v 14:15 | Karma: 16,07 | Přečteno: 373x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Záchranka na maratonu ošetřila 13 běžců po kolapsu, do nemocnice nemusel žádný

5. května 2024  13:30

Záchranáři na Pražském mezinárodním maratonu ošetřili dosud 13 běžců, vesměs po kolapsu....

Al-Džazíra končí v Izraeli. Hrozba pro bezpečnost, shodla se vláda

5. května 2024  13:28

Izraelská vláda jednomyslně schválila ukončení činnosti katarské televizní sítě Al-Džazíra v zemi....

Putivova inaugurace bez Česka. Vláda odvolala velvyslance, řekl Lipavský

5. května 2024  12:59,  aktualizováno  13:25

Vláda odvolala českého velvyslance v Rusku Vítězslava Pivoňku, řekl v neděli v diskusním pořadu...

Malostranský zápisník: Když nevíš, kudy kam, majzni soka Putinem!

5. května 2024

Premium Jak odvrátit pozornost od kočkopsího tandemu Vondra-Niedermayer? Kdo zase znásilnil českého...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 49
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 927x
Stavební inženýr, v důchodu, zajímající se o politiku, ekonomiku, nové technologie a životní styl.

Seznam rubrik