Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DNIN

Diskutovat na iDmůžete neomezeně

28. 2. 2011 15:24
nesmysl je to přepočítávat na peníze

ekoNomická ideologie nadělá daleko víc škody než všechny terorismy dohromady

co se týká energetické návratnosti, tak u moderní FVE je to pár let a u pořádného větrníku i jen několik měsíců, přesto je nesnáším

0 0
možnosti
AH

alex hart

9. 11. 2010 13:32
Jak to vlastně je?

Pokud zde někdo chce mluvit o obnovitelných zdrojích (energie), a chce být seriózní, musí se nutně dsříve či později dostat k tomu, že musí posuzovat energetiku a strojírenství (a příslušnou část dopravy) jako celek a hodnotit celkovou spotřebu energie a surovin. Jinak se vždy vypočítají nějaké krásně vypadající nereálné nesmysly. Zatím je to tak, že spotřeba energie a surovin ve světě jen dále raketově (víceméně exponenciálně) roste. Všechny kecy o obnovitelnosti zdrojů skončí právě tehdy, když příslušnou technologii a její využití sledujeme v celém systému. A ten se vyznačuje neskutečným plýtváním zdroji.

.

Řeči o obnovitelnosti jsou ve své podstatě naprostým pokrytectvím. Trocha té energie z fotovoltaiky nás vůbec nevytrhne, a navíc ještě vyvolává náklady (a někdy i záminky nákladů) na stabilitu energetické sítě. Přitom pouštíme TerraJouly tepelné energie zcela zbytečně do vzduchu. Tepelné ztráty energetiky činí zhruba stejně ne-li více, než kolik se vyrobí elektřiny. 

0 0
možnosti
AH

alex hart

9. 11. 2010 13:40
Jak to vlastně je? -2-

I kdyby se jen 10% z toho odpadního tepla podařilo využít, bylo by to mnohonásobně více než je výroba energie z fotovoltaiky. Naše energetika a teplárenství jsou organizovány tak, že vůbec není zavedena striktní povinnost zpracovávat odpadní teplo z energetiky a projektovat celou ekonomiku tak, aby se blbě neplýtvalo.  V tomto kontextu je třeba uvažovat o vyvíjení nových technologií, ale i zákonů, a ekonomických opatření. Ne že bych zavrhoval fotovoltaiku. Někde v ostrovním provozu daleko od sítí má svoje dobré opodstatnění. A je šíleně drahá. Takže má místo tam, kde by připojení na síť bylo ještě dražší.

.

Dobrým začátkem (ale jen prvním malým krůčkem) bylo vytvoření přenosu tepla z EMĚ do Prahy, z Dětmarovic do Orlové a z jiných elektráren do jiných měst. Ještě lepší by bylo využití nízkopotenciálního odpadního tepla přímo u elektráren jako technologického tepla pro výrobu, skleníky, chovné nádrže či co já vím co ještě. Jenže na to všichni dlabou. 

0 0
možnosti
K

kareldrabek.blog.idnes.cz

9. 11. 2010 12:34
Nemá někdo údaje

jak je to s teplotním režimem takové solární elektrárny? Plocha bez rostlin by se měla zahřívat víc, než okolí. Měření jsem ale nikde nesehnal. Solárky možná mohou působit jako tepelné ostrovy.

O vlivu na biodiverzitu je lépe pomlčet. Rostliny se tam obvykle hubí herbicidy.

0 0
možnosti

debater

9. 11. 2010 13:04
Re: Nemá někdo údaje

seriózní měření asi neexistuje, protože ve společnosti není dostatečný tlak je provést. Podobné je to s větrnými elektrárnami, měření infrazvuku není vůbec, hlukové studie stejně jako stroboskopický jev se zpracovávají pomocí počítačového programu aniž by se vůbec někdo obtěžoval navštívit konkrétní místo osobně.

0 0
možnosti
J

jack095

9. 11. 2010 10:49
Zelený lupiči

Globálním oblbováním si zelený vytvořili pozice, že nyní my všichni platíme za krámy   (OEZ) které nkdone potřebuje a které jsou k ničemu. Jen banda zelených lumpů na tom nekřesťansky vydělává.

Ekologická ideologie by měla být postavena mimo zákon.

0 0
možnosti
DNIN

Diskutovat na iDmůžete neomezeně

28. 2. 2011 15:21
Re: Zelený lupiči

ekoNomická ideologie taky

a OEZ je mimochodem něco jinýho

0 0
možnosti
C

certik_bertik

9. 11. 2010 10:16
tohle

co říkáte už neplatí, dneska si ty panely už na sebe vydělají

0 0
možnosti
PJ

Hellmoon

9. 11. 2010 10:48
Re: tohle

Zatím ano a to velice dobře na sebe vydělávají. Bohužel dotacemi :-/ 

0 0
možnosti
L

lesicatko

9. 11. 2010 9:58
Trocha zavádzate

Aj veterné, aj slnečné zdroje sú rentabilné, aj keď ich hodnota eroi je len malo nad 1.

Pozrite si ten posledný acov graf

http://ac.blog.sme.sk/c/231953/Koniec-exponencialneho-rastu-precitnutie-financneho-sektoru.html

0 0
možnosti
M

martin13

9. 11. 2010 9:53
Protože jste neuvedl žádná čísla ani zdroje

mám vycházet z Vašeho tvrzení, že jednotková cena vyprodukované energie (Vašich 100Kč) a náklady na pořízení (1000Kč) jsou desetinásobek?

Myslím, že nemáte pravdu. Určitě to desetinásobek není. Nejsem v tom odborník, ale bez dotací výkupních cen enrgie z FV je návratnost cca 20let, počítáme-li, že nenastane žádná inflace. Faktor inflace je dost podstatný, protože na něm je založen tzv. trvalý růst, kdy ani výrobní linka aut na sebe za stávajících cen nevydělá. Ale dochází časem ke zvyšování ceny a souvisejícímu růstu cen.

Kde je možné zjistit si údaje o rentabilitě FV?

0 0
možnosti
PH

Firefanatic

9. 11. 2010 9:14
FV panely hlavně vůbec nejsou obnovitelné

Základem je polovodičová technologie a materiál, ze kterého je FV panel vyroben, je po použití zničen. Takže žádná obnovitelnost... pokud tedy zelení neumí termojadernou fúzí syntetizovat křemík z vodíku.

0 0
možnosti
JC

Jarcho

9. 11. 2010 8:44
Nejde o obnovování zdrojů energie,

ale o znepřístupnění energie. Cílem Zelených je zničit moderní technologickou civilizaci a svůj útok proti ní směřují velmi správně a strategicky výborně na

1. energii

2. dopravu

3. populaci.

Výsledkem politických aktivit ekoteroristů je například extrémně a ekonomicky neprosto nepodložené zdražení energie, stejně jako zdražení výstavby dálnic (u nás) a dopravy po nich, což obé ukazuje na jejich velkou úspěšnost.

0 0
možnosti
PJ

Hellmoon

9. 11. 2010 8:41
:-)

no v současné době již výroba solárních panelů spotřebuje míň energie než panely vyrobí. ;-)

0 0
možnosti