Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Ekonomické procesy, nejreálněji a proto také nejsprávněji, popisuje Rakouská škola ekonomie. Ta má svou teorii podnikání, která je základem tvorby kapitálu a uspokojování všech potřeb, jaké se mohou ve společnosti vyskytnout. Rakouská škola má i svou kapitálovou teorii, která popisuje tvorbu nové produkce na základě vzdálenosti od přímé spotřeby. Na cenu hodnoty věcí a práce se dívá skrze subjektivní teorii hodnoty, která zjednodušeně říká, že spravedlivá cena čehokoliv co lidi poptávají, tedy i výrobků, je závislá na hojnosti, nebo nedostatku, nikoli na množství práce a dalších nákladech, kterých bylo zapotřebí k vytvoření poptávané věci.

Proto nepotřebujeme žádné odbory, aby cena práce vzrostla, stačí neházet podnikatelům klacky pod nohy a hlavně je nedotovat. Přetlak poptávky po pracovnících pak zvedne cenu práce na takovou úroveň za kterou budou lidé rádi pracovat.

1 1
možnosti
Foto

Pojem kapitalismus byl zaveden marxistickou teorií jako negativní označení pro tržní hospodářství. Pokud vím trh je jenom jeden.

0 1
možnosti
Foto

no nevím, ale ten pojem moc Marx nepoužíval: V hrubých obrysech je možno označit asijský, antický, feudální a moderní buržoazní výrobní způsob za progresívní epochy ekonomické společenské formace.

Až snad Lenin, když hovořil o kapitalismu v Rusku. Ale v té době moc trhu v Rusku nebylo.

0 0
možnosti
DB

pokud jsem dobře rozuměl vašemu návrhu definice kapitalizmu, jde o systém sociálního darwinizmu..tedy brutální vykořisťování těch, kdo prodávají svou pracovní sílu..tedy práce 16 až 18 hodin denně, žádné volné dny a žádné sociální či zdravotní pojištění a plat minimální..........pokud by se vám toto líbilo...tak se musíte skutečně vydat na cestu do minulosti.tam to tak bylo

a ještě jedna rada, neberte si s sebou své děti a vnuky..museli by makat také

0 1
možnosti
Foto

Snažil jsem se navrhnout co nejjednodušší definici. Jejím úkolem není říkat, co by mělo být, co nesmí být a tak dále. Pouze vystihnout základní vztahy.

Je to něco jako by někdo dal lidem tóny, ale neříkal by, k čemu mají, mohou, smějí a nesmějí být používány. Z tónů je možno komponovat lidové písničky, mohutné symfonie, ale třeba i fanfáry ženoucí vojáky do útoku. To vše už záleží na lidech. Ti dokáží mnoho dobrého i zlého. ;-)

0 0
možnosti
DB

Ohledně amerických a i jiných odborů doporučuji shlédnout film F.I.S.T.......odbory jsou nutné jako vyvážení síly zaměstnavatele, který má na své straně policii a radnici ve městě.....

a teď jinak..........když budete pracovat u Siemensů a budete chtít zvýšit mzdu, pak se tedy k šéfovy Siemensu nikdy nedostanete....odbory ano.......a ještě dříve než vznikly odbory, vznikly vztahy mezi majiteli fabrik.......navzájem a mezi majiteli fabrik a vládami a panovníky..........

a vůbec první regulace o které vím já ..je zákon o čistotě piva z roku cca 1500, kdy šlo o ochranu zákazníka... to ještě odbory nebyly..ale regulace ano..........

1 1
možnosti
ZH

Marxista se rozpaluje výhradně do ruda, do běla to má ideově zakázané.

2 0
možnosti
Foto

Jednou z prvních regulací byl zákaz dětské práce a boj za zkrácení pracovního dne. Když tento proces zkoumal Karel Marx, dospěl k závěru, že zde opouští společnost živelnou cestu svého rozvoje a přechází k uvědomělému řízení společenských procesů. Jinak řečeno, socialismus je možné nastolit zcela demokraticky. Marx se stal z komunisty sociálním demokratem.

0 0
možnosti