Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

A jak to dopadlo ve Venezuele?

A jaký systém vládne na Taiwanu, který je technologicky úplně jinde, než Čína?

A nebyl jistý ekonomický růst Číny založen na okopírování Hong Kongu, který byl dříve pod britskou správou a proto se stal ekonomickým motorem? A jak to tam vypadá teď?

1 0
možnosti
Foto

Podle mého názoru bylo mnohokrát nejen teoreticky, ale i prakticky potvrzeno, že socialismus je nereformovatelný. Pokud v jakékoliv podobě bude základem zřízení kdekoliv socialismus, nemá to v dlouhodobé perspektivě šanci na úspěch. Potvrzuje se to i v samotné Číně, kde k rozvoji přispělo určité uvolnění otěží vládnoucí diktatury, ale ve chvíli, kdy začne někdo vyčnívat a pokoušet se existovat samostatně, je stranicky umravněn. Což se už ostatně v Číně děje. Přál bych zkoušenému lidu ČLR zlepšení podmínek života, ale to jim nezajistí žádná varianta socialismu.

1 0
možnosti
Foto

Zkoušený čínský lid na tom není zdaleka tak špatně, jak si mnozí naši lidé představují. Hlavně tam nelikvidují střední třídu tak jako například v Evropské Unii.

Pokud se jim podaří vybudovat socialismus s čínskými rysy, je možné, že se od těch dosud vyzkoušených variant socializmu bude odlišovat jako čínská železniční a dálniční síť od té naší.

0 0
možnosti
JL

Čína má zcela odlišnou kulturu než Češi, zcela odlišnou historii, historickou zkušenost i filosofie. Česko momentálně je apendixem Německa - takže jak proudí živiny německým střevem, podle toho se budeme mít, jen se to nesmí zanítit. Čech má jednoduchou povahu - chce mít klid, mít se dobře ve svém bytečku, domečku a pít každý den své pivko..radši více piv. Číňani jsou něco jako Rusáci - jsou zvkylí na státní teror a vědí jak v něm přežít --mlčet, držet krok, pomáhat si v rodině. Rodinná mentalita v Evropě té=měř vyhynula v důsledku kapitalistické individualizace a dobrému bydlu. Proč by měl bohatý pomáhat chudým příbuzným? Nemá k tomu žádný důvod - každý svého štěstí strůjcem. Ani Německý "Bruder" nám nepomůže - proč by měl pomáhat nějak barbarským líným, neschopným, zlodějský Slovanům?

0 1
možnosti
Foto

Těmi několika posledními slovy jste skvěle popsal sám sebe. ;-D

1 0
možnosti