Firemní benefit - 9,2 týdne dovolené ročně

Chtěl bych Vás v krátkosti seznámit s firemním benefitem, který je nejen dle mého názoru prospěšný jak pro zaměstnance, tak i pro zaměstnavatele.Věřím, že by mohl inspirovat i další zaměstnavatele..

Dnes se nabízí celá řada firemních benefitů pro zaměstnance. Ve velké většině se mi ale samotné benefity moc nelíbí a často mi přijde, že zaměstnancům vnucují něco, o co možná ani nestojí.
Já bych Vás chtěl seznámit s benefitem, který jsme zavedli před necelým rokem a přes naše obavy se plně osvědčil a jsem za to rád.
Jsme menší strojírenská firma. Své zaměstnance máme rádi a přemýšleli jsme o nějakém vhodném benefitu, který bychom mohli našim zaměstnancům nabídnout. Měl to být nefinanční benefit (finanční benefit máme již zaveden v rámci podílu ze zisku, který je vyplácen všem zaměstnancům každý měsíc.)
Přemýšlel jsem nad dobou, kdy jsem byl také zaměstnán. V té době se mi líbily finanční benefity, tak asi jako každému. Naopak jsem moc nemusel benefity typu masáže, slevy, příspěvky na různé, firmou vybrané činnosti, kulturu ap. Rád se o svém volném čase rozhoduji sám a myslím, že to tak má i mnoho dalších lidí.
Téměř v každém zaměstnání je nedostatkovou komoditou čas. Ale jak dát čas jako benefit? Krom zákonné dovolené je možné dát třeba několik týdnů dovolené navíc. Jeden týden navíc je v pořádku. Více týdnů nejen v menší firmě kompletně rozhodí plánování výroby a výkonnost firmy zejména v letních měsících nebezpečně klesá. To by nebylo, dle mého názoru, dobré řešení.
Zavedli jsme jiné řešení, které je velmi efektivní a funkční. Naši zaměstnanci mají samozřejmě zákonnou dovolenou, 4 týdny. Krom této dovolené jsme zavedli 4,5 denní pracovní týden. To v praxi znamená,že každý sudý týden pracujeme vždy jen pondělí až čtvrtek, pátek je volný. Celkem 26 volných pátků za rok, jako benefit pro naše zaměstnance. Vše bez krácení platu, či jiných benefitů. Dohromady je to těch 9,2 týdne dovolené ročně, které jsem uvedl v nadpisu.
Musím říct, že i přes počáteční obavy se tento benefit plně osvědčil. Všem nám umožní strávit delší čas s rodinou, věnovat více času koníčkům.V neposlední řadě si člověk může vyřídit záležitosti např.na úřadech ap.
Po skoro roční působnosti také kvituji fakt, že produktivita firmy nepoklesla. Naopak, i díky lepšímu plánovaní produktivita vzrostla o 15%.

S čistým svědomím mohu tento benefit doporučit a jsem rád, že jsme ho zavedli.

Autor: Karel Jelínek | pondělí 25.6.2018 14:28 | karma článku: 14,47 | přečteno: 447x