Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KN

Už jsem se vás ptala pod vašim minulým blogem - jak byste si ty veřejné volby představoval ? Veřejně (aklamací) lze hlasovat na schůzi, kde je omezený počet účastníků a kde se dá snadno spočítat, kolik lidí bylo pro a kolik proti. Případně, jako v PS instalovat hlasovací zařízení.

Ve starém Řecku se hlasovalo tak, že se svobodní lidé s hlasovacím právem sešli na náměstí. Ono jich totiž nebylo tolik, aby se na to náměstí nevešli. Otroci hlasovací právo neměli, taky ho neměla další spousta občanů, třeba ženy nebo ti, kdo se nenarodili těm, kdo nepocházeli z daného městského státu. Ona ta demokracie zas tak všeobecná nebyla.

Vy víte o nějakém náměstí, kde by se vešli všichni občané daného místa v jeden okamžik, aby mohli hlasovat ? ;-D;-D;-D

Taky si dovedu představit ty důsledky - např. váš zaměstnavatel je příznivcem jedné strany a pokud zjistí, že volíte stranu, kterou nesnáší, odrazí se to na vašem dalším kariérním postupu.

Vám je to ale jako důchodci patrně jedno, vy se bavíte z dlouhé chvíle vymýšlením ptákovin ;-D;-D;-D

1 1
možnosti
JF

Také mne to napadlo že ta veřejnost hlasování byla dána tím že to nebylo všeobecné (svobodní verzus nesvobodní/otroci) ... protože ti co už volili jakkoliv tak je výsledně spojovalo to že oni to právo mají a ostatní ne ...

0 0
možnosti
JF

Ono nyní dle mého ani tak nejde o mechanismus voleb (a zda jde o mechanismus jako takový někdy vůbec) ale spíš o jejich obsah ... což je právě o tom popřemýšlet co je to vlastně ta demokracie a že stát v demokracii je vlastně jen taková velká demokratická rodina, kde se musí nakonec vyjít s každým a přetavit to do praktických věcí se svým obsahem ve prospěch té rodiny ... a že to dá i úsilí ... a to i oboustranně ... a i když to tak třeba nevypadá ... asi bych neměl problém s tím aby byly veřejné ani s tím tajné ... ale vzhledem k té mediální a politické masaží jedněch vůči druhým v současné době je na místě asi ta tajná volba ... až se poměry sklidní a každá ze stran si najde své místo a svou parketu v té politické rodině a domě tak není problém aby byly asi i veřejné ... ale to by chtěla asi velkou kulturu jinak by to zas asi svádělo k tomu sparťanství a slávictví - ty jsi takovej a ty makovej ... to se do rodiny asi moc nehodí ...

1 0
možnosti
JK

Copak zhoubného se stalo v USA? Vidím to úplně opačně jak systém, tak instituce obstály a nepodlehli tlaku extrémní křičící a násilné menšiny. Systém nepodlehl ani tlaku mocných a oligarchů. Zastupitelská demokracie není založena na jediném spravedlivém vůdci, který všechno ví, všechno zná, všude byl (dvakrát) a umí všechno zmikromamažovat. Je založena na testování různých vizí, jak vést společnost a střídání moci mezi nositeli různých vizí. Jedině takovým testováním zjišťujeme, co je pro nás výhodné. V USA otestovali křiklouna a populistu, zjistili, že to není ono a vyměnili ho. Od včerejška začali testovat jiný styl vládnutí a dotyčný zástupce se musí snažit, aby se jeho styl národu líbil, jinak bude vyměněn. Další pojistka je pouze ve dvou mandátech za sebou, to znemožňuje bezbřehé opojení mocí a budování totalitních struktur pro udržení vlády za každou cenu.

3 1
možnosti