Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JL

Vidite pane Januska. Osobne bych zrusil presne to ministerstvo vnitra. Celostatni bezpecnost bych vyclenil a ucinil bych vedouciho tohoto organu nezavisleho na zadnem ministerstvu. Ten by zodpovidal jen prezidentovy, ktery jen navrhnul a Senat schvalil (jako schvaluje soudce).

Neznam soudni proces v CR a na jake podstate je rozsudek vynasen. Jen vim ze svych zivotnich zkusenosti, ze je mozne na stejny proces se divat nekolikati pohledy. V nekterych zemi soudce pri rozsudku se take odkazuje na proces z minulosti a hlavne na jeho zakonceni. Nasleduje kontinuitu pohledu na podobne problemy. Tim neni nutno lepe definovat zakon a mit mnoho dodatku k zakonu.

Soudce v techto zemi nerozhoduje o vine ci nevine. Zde je porota a ta predklada na konci procesu jejich rozhodnuti. Soudce jen ukonci proces kdyz je obzalovany nevinen, nebo obzalovaneho odsoudi, kdyz je naleznen vinnym.

0 0
možnosti
KN

"Soudci někdy nerozhodují podle zákona, ale podle Občanského soudního řádu"

Už vám tady bylo mnohokrát vysvětleno, že občanský soudní řád JE zákon. Úplně stejný zákon z hlediska právní síly jako ostatní zákony. Takže pokud soudci soudí podle občanského soudního řádu, soudí samozřejmě podle zákona. Podle tohoto zákona probíhá soudní proces, meritum věci se samozřejmě posuzuje podle hmotného práva, které na ně dopadá. Ale to je marné, marné, marné neustále vám to vysvětlovat.

Až bude nemocniční řád přijat zákonodárným sborem a bude mít právní sílu zákona, budou lékaři rovněž léčit podle něho. Už teď vám zákon určuje, na jakou léčbu máte právo v rámci všeobecného zdravotního pojištění a na jakou ne (kterou si případně musíte zaplatit). Vaše představa, že vás snad v nemocnici léčí podle nejnovějších poznatků lékařské vědy, je značně naivní.

Co je naléhavý právní zájem na určení existence právního vztahu ? Představte si, že soused vám neustále předhazuje, že ten kus pozemku, na kterém máte část zahrady, je podle jeho názoru jeho. Vy jste samozřejmě přesvědčen, že je váš. Nicméně soused vám to jen předhazuje, v ničem vám nebrání, vy ho užíváte, pěstujete na něm zeleninu a tuto sklízíte. Čili vy žádný naléhavý právní zájem nemáte, aby soud určoval, zda pozemek je či není váš, protože vaši držbu a užívání pozemku nikdo neohrožuje a nenarušuje. Chodit s tím k soudu jen proto, že soused občas prudí a vypráví v hospodě, že hospodaříte na jeho, je nesmysl, který soud jen zatěžuje.

Takže naléhavý právní zájem je dán v případě, kdy vaše právo někdo značnou měrou ohrožuje (soused se ten váš pozemek zjevně chystá oplotit pro sebe). Pokud by však došlo k jeho narušení (soused by vám najednou začal bránit pozemek užívat), je na místě podat žalobu, aby byl povinen takového konání zanechat. V rámci toho si soud samozřejmě jako předběžnou otázku vyjasní, čí ten pozemek tedy je a podle toho žalobě buď vyhoví nebo ji zamítne.

Je to úplně jednoduché, jen to nejste zjevně schopen pochopit.

1 0
možnosti
Foto

Paní Nováková, nesdílím váš právní názor, že soudce může identickou věc rozhodnout dvěma rozdílnými výroky.

0 0
možnosti
LC

Má se to tak, že pro spravedlnost chodí k soudu jen naivkové. Chytří vědí, že k soudu se chodí pro rozsudek. A soudci jsou z velké části bojácní alibisté pro které logika je jen cizí slovo a kteří by byli bez příslušného zákoníku zcela ztraceni.

0 0
možnosti