Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JJ

J46i83ř93í 70J46a49n65d28a

16. 5. 2018 20:01

Když čtu vaše blogy, tak si vždy vzpomenu na film Císařův pekař, jak tam Josef Kemr rozbíjel na kovadlině atom. "Ono to musí jít, jen záleží na tom, jak se do toho třískne".

Podobný úsměvný přístup, jako on k jaderné fyzice, máte vy k právu.

3 0
možnosti
KN

Ale no tak. Měla jsem za to, že víte alespoň to, že vláda žádné zákony nevydává a vydávat ani nemůže. Od toho máme zákonodárce. Může pouze poslanecké sněmovně zákony navrhovat a je na PS, zda je schválí, neschválí, nebo návrh změní. Zdá se, že i tak základní věci vám unikají.

Vláda může vydávat jen podzákonné předpisy, pokud je k tomu zákonem zmocněna. Tyto podzákonné předpisy jsou nižší právní síly než zákon, a jsou-li se zákonem v rozporu, platí znění zákona.

A ne všechny úřady jsou vládě podřízeny, ale naopak, jsou na ni naprosto nezávislé, jinak by nemohly plnit svou kontrolní funkci, danou zákonem (což je samozřejmě předpis daleko vyšší právní síly, než rozhodnutí vlády nebo dokonce nějakého čičmundy na ministerstvu). Z logiky věci totiž plyne, že ten, kdo kontroluje, nemůže být podřízen tomu, koho má kontrolovat.

Takže Nejvyšší kontrolní úřad a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže jsou nezávislé na vládě. A státní zástupci nemohou být podřízeni ministerstvu vnitra, když dozorují práci policie. Z logiky věci. Nicméně ta vaše "logika" se od té obecné dost liší ;-D

1 0
možnosti
Foto

Každý úředník je povinen činit to, co mu nařizuje jeho nadřízený. Nejvyšším nadřízeným je zpravidla příslušný ministr. Ten musí jednat v souladu s rozhodnutím vlády. Úředník, který rozhoduje v rozporu se svým nadřízeným, má být okamžitě propuštěný ze státní služby.

Stát neplatí úředníka za to, aby si vykládal nařízení "podle svého právního názoru".

Stát musí fungovat efektivně. "Občané s právnickým vzděláním" by měli své vzdělání uplatňovat pro blaho republiky, ne pro přání jiných "občanů s právnickým vzděláním".

0 0
možnosti

P13e83t68r 46Č21e35j67k49a

16. 5. 2018 6:24

Další osoba, která se pobaví vaším nebetyčným právním bezvědomím a právní negramotností? ;-D

3 0
možnosti