Vaše televize, vaše dítě, vaše odpovědnost

Velmi mne zaujala nová „reklama“ Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, která vtipně upozorňuje rodiče na nebezpečí televizního programování dětí k určitému typu chování. Chlapečka - oslavence na narozeninové párty chytne amok a začne bodat do dortu a do medvídka. Holčička v metru tančí u tyče, aby se zalíbila chlapci ve voze.

 

Trápí vás kriminalita?

Podle některých psychologů, sociologů a dalších odborníků není žádný člověk apriori zlý či dobrý (Zvíře v nás). I když vyznává nějaké hodnoty, je situačně schopen přečinu či zločinu. Někdo více, jiný méně, někdo téměř vůbec. Výsledek výchovy je dán souhrou genetického vkladu – včetně archetypů, tak i promyšlenou či nahodilou výchovou. Člověka za celých dvacet let jeho života formuje tisíce a tisíce každodenních vlivů.

 

Co v jeho životě převáží?

Řada odborníků tvrdí, že když dítě za svůj dvacetiletý život uvidí desetitisíce až statisíce reklam, není možné, aby to neovlivnilo jeho hodnoty a spotřební chování. Když ve filmech uvidí desetitisíce kopů, ran i facek a tisíce vražd, není možné, aby se to na jeho citech a hodnotách nepodepsalo. Stane se otrlejší, zvykne si. Když před týdnem učitelé stáli před prvňáčky, někteří si kladli otázku: Co z nich bude? Kolik z nich budou řádnými občany, kteří budou společnosti prospěšní? Kolik z nich bude dobrými partnery a rodiči? Kolik z nich bude zamindrákovaných a kolik zdravě sebevědomých? Kolik z nich v dospělosti zkope či zapálí bezdomovce? Kolik z nich bude týrat či zneužívat ženy jako doktor Barták? Kolik z nich budou podvodníci a zločinci? Kdy v jejich životě dochází k bodu zlomu? Rodiče zločinců si kladou otázku: Kde jsme udělali chybu?

 

Vaše televize, vaše odpovědnost?

Investice času rodičů do dětí je tou nejlešíí investicí na světě. Žel, já jsem to u svých dětí zanedbal, a jen díky mé manželce jsou z našich synů dobří lidé. Na rodičích je, aby neodkládali své děti k počítači nebo k televizi, ale aby s nimi trávili co nejvíce času.  A pokud už mají vidět nějaký film s brutální scénou, musí u toho být rodič, který to s nimi pak rozebere. Na rodičích je, aby dětem hluboko do mysli vštípili určité hodnoty, na nichž stojí fungování civilizace: neubližovat, nenechat si ubližovat, přispívat k dobru celku a k rozvoji společnosti, dodržovat pravidla a zákony, pomáhat potřebným. Jde o to, aby děti měly více těch pozitivních prožitků i vzorů. Hlavně od rodičů. Protože vedení společnosti a často ani školy nenabízí vzory hodné k následování. Mimochodem toto téma vzorů velmi pěkně rozebírá aktuální číslo Psychologie dnes.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Phdr. Karel Červený, Msc., Mba | středa 7.9.2011 10:25 | karma článku: 22,01 | přečteno: 2309x