Ten blbec nestudoval vysokou školu a chce radit

Někteří z diskutujících na článek „Bez praxe vás nezaměstnáme lenoši“ se domnívají, že se mi to dobře povídá, když jsem nevystudoval žádnou vysokou školu. Cokoliv jsem vystudoval, bylo to těžké, protože jsem studoval při zaměstnání a rodině.

Při zaměstnání jsem studoval večerně průmyslovku. Pak jsem dálkově studoval psychologii, odkud mne za socialismu vyhodili z politických důvodů.
Při zaměstnání jsem vystudoval andragogiku v Olomouci. Současně jsem studoval tři roky MBA. Nakonec jsem při zaměstnání vystudoval ekonomiku a management na BIBS v Brně. Jistě, nebyla to těžká teoretická fyzika, ale pro padesátiletý mozek to bylo fakt náročné.
Co se týká právní nemožnosti pracovat ve firmách zdarma, vždy se s právníky najde způsob. Může jít o symbolickou mzdu na dohodu, minimální mzdu, nejvhodnější jsou však různé stáže apod. Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody. Říkat předem, že něco nejde, je v Čechách běžné. Vážím si těch, kdo makají, přemýšlejí, pracují na sobě a nefňukají. 
Mnozí říkáte, že studenty škola nepřipraví na požadavky firem. Ano je to pravda, může za to školství. Ale každý si může školu vybrat podle toho, jak je kvalitní. Avšak pro některé je nepředstavitelné studovat na druhém konci republiky. A na druhé straně, právě praxe zdarma po škole formou stáže u dobré firmy, je tou nejlepší formou, jak nedostatky škol napravit.
Tou nejlepší možnou firmou myslím fakt ty nejlepší. Uvedu příklad. Když absolvent ekonomiky z UK či VŠE bude rok nebo dva dělat „podrž-tašku“ auditorovi u KPMG či Deloittů, pak tento „asistent“ má otevřené dveře do všech firem na útvary financí, ekonomiky a controlingu. Každý personalista totiž ví, že v těchto velkých auditorských firmách dostane absolvent děsně zabrat, a že jej naučí to nejlepší. Pak takový absolvent dostane všude velmi dobrou práci. Ovšem dostat se do takové auditorské společnosti není jednoduché, firmy si dost vybírají mezi snaživci....
Když bude student či absolvent velmi přemýšlet, v každém oboru najde nějaké špičkové pracoviště, kde jej po dlouhém škemrání zaměstnají formou stáže. Vím to jistě.
I když jsem některé z vás trochu naštval, velmi vám všem děkuji.

Autor: Phdr. Karel Červený, Msc., Mba | neděle 21.3.2010 18:40 | karma článku: 16,20 | přečteno: 2183x