Proč mají nekuřáci sponzorovat kuřáky?

Proč mají ti, kdo jako podnikatelé dřou ve své malé firmě 14 hodin denně sponzorovat všechny, kterým se nechce pracovat? Proč mají ti, kdo jedí a žijí zdravě, sponzorovat ty, kdo se neustále přežírají a vlastní vinou jsou nemocní? Proč z mého zdravotního pojištění a daní dostává alkoholik stejnou zdravotní péči jako já? Proč nikdo nevede lidi k odpovědnému chování pomocí peněz?

Všude se hlásá solidarita jedněch s druhými. Vyspělá společnost se musí o své nemohoucí členy postarat. Toto téma otevírá levice zvláště nyní před volbami. Původně správná myšlenka se rozšiřováním a prohlubováním stala naprosto zvrácenou. Jak?
Ať flákači umřou hlady?
Čechy nejvíce štve, když musí dřít na ty, kterým se nechce pracovat. Například v severních Čechách je znám příklad muže, kterého jeho dvacetiletá dcera nikdy neviděla chodit do práce. Přesto dostává sociální dávky. Proč? 
Mnoho lidí po večerech studuje, prohlubuje a rozšiřuje vzdělání, chodí do kursů apod. Stojí je to mnoho námahy, času, peněz, okrádají svou rodinu o svou pozornost a péči. Když vlastní zásluhou a pílí získají vyšší postavení a příjem, tak pak mají zvýšenou měrou sponzorovat ty, kterým se učit nechce, raději vysedávají v hospodě a nadávají na ty, ke kterým byl osud štědřejší? Ale ke kolika lidem byl osud štědrý tím, že se narodili do bohaté rodiny a nemuseli se o nic zasloužit?
V Ostravě a dalších městech jsou známy příklady, jak Romové, kteří nepracují, pokřikují ráno z oken na hrstku Romů, kteří poctivě spěchají do práce a nadávají jim do hlupáků. Když se na hloučky nepracujících Romů podíváte, šokují vás jejich masivní zlaté řetězy, náramky a prsteny i jejich obezita. Přesto jezdí v drahých autech pro sociální dávky. Proč jim je úřady poskytují?
Spousta Romů odešla do Kanady v naději na lepší život a mnozí prodali byty a všechno zařízení. Obecní byty obce renovovaly a poskytly potřebným, kteří poctivě platí nájem. Drtivou většinu Romů poslala Kanada zpět. Teď chtějí od státu vyplatit sociální dávky zpětně za rok a chtějí po obcích byty zpět. Většina Romů prý byty dostane. Umíte si představit, co by se stalo, kdyby totéž chtěl po úřadech běžný Čech?
Je zajímavé, že žádný podnikatel či běžný zaměstnanec nemá problém podporovat ty, kteří fakt nemohou pracovat: lidi tělesně a mentálně postižené a nemocné. Tak je to fér. Ale všem vadí solidarita s línými a vypočítavými. Všem vadí parazité.
Chudí důchodci?
Lidé s vysokými příjmy přispívají do systému důchodového pojištění stejným procentem jako ostatní, ale když odejdou do důchodu, rázem zchudnou, protože dostávají pouhý zlomek toho, čím do systému přispívali. Když by si spořili pouze v soukromé důchodové pojišťovně, byli by na tom lépe. Co by naspořili, to by v důchodu dostali zpět. Tak musí přispívat na důchody nejen potřebným, ale i těm, kterým se prokazatelně nechce pracovat. Je to fér?
Stejné zdravotnictví pro všechny?
Zdravotnictví nemá dostatek financí. Asi 80 % národa nežije zdravě a vědomě si způsobuje nemoci kouřením, nadměrným pitím, drogami, přejídáním, škodlivými potravinami, absencí sportu a pohybu. Ti, kteří žijí zdravě, sponzorují ostatní tím, že všichni platí stejné odvody do zdravotního pojištění a dostávají stejnou léčbu. Ti, kteří onemocní cukrovkou z genetických příčin, dostanou stejnou péči jako ti, kteří si cukrovku způsobí přejídáním. Alkoholik dostává stejnou péči jako abstinent. Kuřák stejnou péči jako nekuřák. Proč?
Bonusy odpovědným?
Pojišťovny motoristů rozlišují odpovědné řidiče zavedením výhodných bonusů pro ty, kteří dlouho neměli žádnou zaviněnou nehodu. Podobný model chtějí odborníci již dlouho zavést do zdravotního pojištění. Lidé, kteří kouří, pijí mnoho alkoholu a přejídají se nezdravými potravinami by měli platit vyšší pojistné.
Zdražit škodliviny
Avšak dokazovat lidem neodpovědné chování je nesmírně složité a drahé. Proto mne velmi zaujal návrh prezidenta lékařské komory Kubka, že by cigarety, alkohol, tučné a nezdravé potraviny měly být velmi zatíženy vysokou spotřební daní, tak jako to nedávno učinili v Dánsku, kde od 1.1.2010 zdanili čokoládu, cukrovinky, zmrzlinu a limonády. Výnos z vyšší DPH by měl jít do zdravotnictví na léčbu chorob spojených s nezdravých životním stylem. Od března 2010 zavádí daň na nezdravé potraviny i Rumunsko. Daň se bude týkat právnických osob, které produkují, dovážejí nebo zpracovávají nezdravé potraviny s vysokým obsahem solí, tuků, cukrů a aditiv. Konkrétně se zdanění dotkne produktů fast-foodů, sladkostí, zákusků, bramborových lupínků a limonád (kromě sladké vody a ovocných džusů).
Podobné návrhy mají i některé tuzemské politické strany. Věci veřejné chtějí omezit reklamu na nezdravé potraviny a zatížit je vyšší daní. Strana Zelených chce vysoce zdanit alkohol, cigarety, cukrovinky, čokoládu a nezdravé uzenářské speciality. Tím se sníží spotřeba těchto škodlivin, může se v budoucnu zachránit mnoho životů a nebudou chybět peníze na léčbu všech, tedy i těch, co se ke svému zdraví chovají odpovědně. To se mi jeví jako fér. Jde o trend, který se během deseti let rozšíří v celé Evropě.
Uvědomuji si, že jsem řadu věcí zjednodušil a dopouštím se jisté generalizace. Ale chtěl jsem poukázat na hranici spravedlivé solidarity. Kde podle vás je? 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Phdr. Karel Červený, Msc., Mba | středa 24.3.2010 9:07 | karma článku: 27,67 | přečteno: 1728x