Očekávejte krizi, určitě se dostaví

Škoda, že do diskuse o nadcházející krizi nikdo nepozve sociology. Pak by se všichni mohli dozvědět, že neustálé upozorňování na krizi ji skutečně vyvolá. Tedy jde o tzv. sebenaplňuící proroctví.

Co očekáváte, to dostanete

Základem je Thomasův teorém, který říká, že "Jestliže lidé definují situace jako reálné, jsou tyto reálné ve svých důsledcích". To například znamená, že když lidé budou po šeptandě očekávat, že nějaká banka je nesolventní, pak si většina lidí vybere své vklady, a původně zdravá banka se skutečně stane nesolventní. Jestliže pod neustálým masírováním medii budou všichni očekávat krizi, pak začnou všichni šetřit, panikařit a krize se dostaví nebo její malý reálný základ se prudce zhorší a projeví se ve velkém a nadlouho.

 

Novináři vytvářejí realitu

Jak už jsem psal 7. srpna letošního roku na http://karelcerveny.blog.idnes.cz/c/204165/Prispivaji-novinari-ke-krizim.html

tak ke krizi přispívají hlavně média. Neustále opakují slova: krize, propad, nezaměstnanost a propouštění, pokles HDP, bankovní krize, ekonomická krize, recese a deprese, obavy a strach podnikatelů a ztracená dekáda.

Téměř všichni novináři by si měli přečíst dnešní HN, kde ekonom VŠE Dan Šťastný píše dvě podstatné myšlenky:

1. Na krizi zapomeňte - ještě nikdy na světě nebylo lépe

2. Kdyby neexistovaly  noviny a televize, tak by si krize nikdo ani nevšiml.

Opravdu to stojí za přečtení. Podobných článků je naštěstí ve světě více.

 

Růst pro růst?

Mnoho blogů a článků hovoří o zcestném očekávání neustáleho ekonomického růstu. Tedy růstu pro růst. Provokativní otázka: Když deset let neporoste HDP ani o jedno procento, co se hrozného stane? Podle některých odborníků překvapivě nic.

Je tedy zřejmé, že proti sobě stojí různé filozofické a ekonomické doktríny a školy. Každá vidí svět jinak. A novináři stojí na straně té chmurnější většiny, protože je to atraktivnější. Katastrofy, krize a války jsou mediálně zajímavější. Mluvit o tom, že se máme dobře? To není mediálně zajímavé.

 

Nepleťme si ekonomickou krizi s transformací společnosti

Jak nedávno řekl v Hyde parku profesor Zelený, svět musí projít hlubokou transformací. Právě přerod společenského a ekonomického systému vede k otřesům. Tak, jak docházelo k otřesům při přechodu z feudálního systému na kapitalistický, ze zemědělské éry na průmyslovou, z průmyslové k informační a k  ekonomice služeb, tak nyní dochází ke vzniku nové éry -  éry koncepční a kreativní. To znamená, že nejen ubývá pracujících v zemědělství a v průmyslu, ale dokonce ve službách a ve státní sféře. Naopak přibývá lidí v tzv. kreativních průmyslech. Co je však k vzteku, celkově lidí přibývá více než pracovních příležitostí.

Tedy jeden pracovní poměr na celých osm hodin denně se bude stávat vzácností. Čím dál obvyklejší bude několik drobných pracovních poměrů, které budou nejisté. To zase povede k nespokojenosti mas, k otřesům, ke změnám ve vzdělávání apod. Ale o tom až jindy.

 

Tedy pokud možno, šiřme okolo sebe pokoj a důvěru v budoucnost a nepodléhejme panice.

 

 

 

 

Autor: Phdr. Karel Červený, Msc., Mba | úterý 27.12.2011 14:25 | karma článku: 18,86 | přečteno: 1457x