Nezůstane kámen na kameni I.

Zrychlující se turbulence s námi pěkně zamávají. Svět se bude měnit čím dál rychleji. Mění ho hamižní bankéři, mění ho teroristé, mění ho zemětřesení a sopky, mění ho technologické vynálezy.

Každý, kdo zná teorii chaosu a Paretovo pravidlo je ve výhodě, protože těmto změnám ve světě porozumí. Malé příčiny mají velké následky. Podle Paretova pravidla 80/20 se vždy řetězí několik malých příčin a ty se potencují buď zpětnovazební smyčkou - častým opakováním (tak dlouho se chodí se džbánem...) nebo několik odlišných malých příčin se potencuje navzájem. Například spěch, stres, telefonování za volantem a nečekaná situace na cestě může způsobit invaliditu nebo smrt. Nepozornost při sexu může vést k početí dítěte a nepoužití kondomu ke vzniku AIDS. Výběr přátel od útlého mládí nás formuje na celý život, Výběr partnera a jeho rodiny nás také výrazně a dlouhodobě ovlivní. I výběr střední či vysoké školy nás může zásadně ovlivnit na desítky let. Výběr nového generálního ředitele ovlivní firmu na mnoho let. Malé příčiny mají velké následky. Ve všech oblastech života společnosti.

Globální trendy
Americká Národní zpravodajská služba (NIC) zveřejnila v roce 2008 zprávu nazvanou Global Trends 2025: A Transformed World. Jejím cílem bylo stimulovat strategické myšlení o budoucnosti na základě identifikace klíčových trendů a faktorů, které je ovlivňují a možnosti jejich vzájemné interakce. Podle zprávy se už například nebudou bezproblémově střídat hospodářské cykly po sedmi letech jak jsme byli zvyklí, ale budou velmi nepředvídatelné. Svět zásadně změní další revoluce v informačních technologiích, naprosto převratné inovace a technologie. Svět změní i prudký vzestup vlivu a moci Číny, Ruska, Indie, Brazílie i řady afrických zemí. Velmi dramaticky se sníží se vliv USA, Evropy a řady mezinárodních institucí. Svět podnikání změní finanční fondy, zpřísněná ochrana životního prostředí apod. Svět bude čelit obrovským ekonomickým a technologickým turbulencím, neustávajícím krizím, chaosu a násilí. Podobně jako NIC o tom píše A. Greenspan v knize Věk turbulencí či C. Christensen v knize Business Innovation and Disruptive technology. Počítají s tím vším majitelé firem a top manažeři ve svých strategiích?
Pád vládního speciálu
Obava ze zpoždění delegace na ceremoniál v Katyni vedla k pádu polského vládního letadla. Buď sám prezident nebo někdo z jeho lidí dal příkaz pilotovi aby proti všem pravidlům přistál v mlze. Ten, kdo rozkaz vydal, zabil sebe a 95 lidí. Malá příčina, velký následek.
Malé příčiny s velkými důsledky můžeme ve svých životech, v životě firem i v životě státu najít všude. Jen si vytrénovat cit pro vnímání malých příčin. Zpětně je lze odhalit poměrně dobře, ale vidět je dopředu je složitější.
Změní sopka leteckou přepravu?
Nyní vidíme všichni jednu relativně malou přírodní příčinu s možným velkým dopadem na svět. Vybuchla sopka na Islandu a letadla v celé Evropě nemohla létat. Škody jdou do stamiliónů eur. Pokud se sopka neuklidní a vybuchne i její další kopec – Katia, pak nastane opravdu velký globální problém. Sopka bude po celé měsíce vypouštět nebezpečná mračna, která mohou pokrýt podstatnou část severní polokoule. Mnoho aerolinek zkrachuje nebo se po začínajícím zotavení propadne do hluboké ztráty. Světová ekonomika bude ohrožena. Může dojít k poklesu teplot a snížení výnosnosti zemědělství. Stoupne cena potravin. Stoupne cena energií. Zdraží se doprava. Na druhé straně výrazně posílí vlaková a lodní doprava. Změní se globální obchod. Změní se dodavatelé a odběratelé, změní se logistika apod. Změní se trh. Malá příčina, velké následky. Jedna hloupá sopka. Kdo je na to připraven? Téměř nikdo nedělá plánovací scénáře. Snad jen letecké společnosti a na nich závislé firmy dávají hlavy dohromady a spekulují, co všechno se může stát v přepravě osob, květin, ovoce, součástek, pošty apod.
Počítají s nějakými změnami i vaše firmy?
Poznámka: Omlouvám se ranním čtenářům. Text byl nečitelný. asi virus či co...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Phdr. Karel Červený, Msc., Mba | čtvrtek 22.4.2010 0:00 | karma článku: 9,77 | přečteno: 1133x