Medveděv vypálil Bruselu rybník

Jak se dělá efektivní politika? Podle Paretova pravidla malých příčin a velkých následků. Polsko má historicky velmi špatné vztahy s Ruskem, protože jej Rusové podráželi, kde se dalo. Jednou z nejhorších křivd byla poprava 22 tisíc intelektuálů a důstojníků v Katyni.

Když zahynul polský prezident, Rusové okamžitě zavětřili příležitost zlepšit vztahy s Polskem, které je se svými 40 milióny obyvatel poměrně významným hráčem v EU. Nejen, že Rusové okamžitě poskytli Polákům veškerou pomoc v souvislosti s vyšetřováním, identifikací těl, převozem těl apod, ale hlavně přijel prezident Dmitrij Medveděv na pohřeb Lecha Kaczynského. 
Také prezident Klaus udělal pro česko-polské vztahy velmi mnoho. Jel na pohřeb s premiérem vlakem i autem. Nikterak jim to neubralo na prestiži, naopak. Klaus oprávněně kritizuje státníky z Bruselu a z okolních zemí za to, že nikdo z nich nepřijel. Právě Západ a Brusel měli obrovskou možnost si svým činem naklonit Poláky na svou stranu k větší integraci Polska s EU, proti níž bojoval Lech Kaczynski. Ale západní politikové propásli svou možnost a začali se vymlouvat na sopečný prach, protože jsou už zhýčkaní a nemohou cestovat ničím jiným než letadlem. Každý prezident v Evropě mohl jako Klaus jet vlakem i autem. Někdo by jel deset hodin jiný i dvanáct. Někdo mohl přijet i o den dříve. No a co? Vztahy s Polskem za to stojí. Jak vysvětlí své přátelství či bratrství?
Za pět let si nikdo přesně nebude pamatovat, jak to přesně se sopkou bylo. Ale všichni si budou pamatovat, že na pohřeb přijel „nepřítel“ prezident Ruska Dmitrij Medveděv. Jde o malou příčinu s velkými následky. Tím prezident Medveděv dokázal do budoucna mnohem více než ukazováním síly či vyhrožováním zastavením kohoutku s ropou. Pohlazení rozjitřených citů Poláků a účast s jejich bolestí bylo velmi moudré. Uvidíme, jak v budoucnu dokáží Putin a Medveděv tento získaný kapitál vhodně využít.
Kde se západní politici učili diplomacii?

Autor: Phdr. Karel Červený, Msc., Mba | středa 21.4.2010 9:20 | karma článku: 45,73 | přečteno: 10669x