Co jste chtěli vědět o rozvoji tvořivosti

V poslední době se o tvořivosti hodně mluví a píše. Téměř každý pracovní inzerát vyžaduje tvořivost. Firmy potřebují tvořivé zaměstnance. Co je to tvořivost? Jak a kde ji můžete rozvíjet?. Kolik to stojí? Stojí to za to? Jaké máte záruky zvýšení tvořivosti? Co pak můžete dělat za práci? O kolik se vám zvýší plat? Stále mi píšete, že chcete více informací…

 

Co je to tvořivost?

Nejprve si řekněme, co je to tvořivost? Tvořivost můžeme uplatnit všude. Existuje výtvarná, technicko – konstrukční, verbální (básně, literatura, herecká), tvořivost sportovní (herní strategie), vztahová, v sexu, pohybová – taneční, výuková pro učitele a lektory, strategická – inovační apod. Tvořivost tvoří tři faktory: osobní postoje k problémům, schopnost jedince vymýšlet nápady a znalost metod tvořivého řešení problémů. Tvořivost je tedy schopnost podívat se na problém jinýma očima, než to dělají ostatní. Je to schopnost ze známých faktů vyvodit nové závěry. Je to praktická schopnost vynalézat praktické věci pro život – kolo, kleště, prupisku, mobil, žárovku apod. Je to schopnost vymyslet nové zákonitosti, objevit nové teorémy jako Stephen Hawking. U kreativity se měří originalita nápadů, množství – plynutí, správnost – aplikovatelnost apod. Na rozdíl od IQ – inteligenčního kvocientu, který lze tréninkem zvýšit max. o 3 – 4 %, lze CQ – kreativní kvocient - tedy kreativitu tréninkem zvyšovat o stovky procent. Jak se měří kreativita? Největší zkušenosti s měřením kreativity má Asociace pro rozvoj kreativity a inovativního myšlení, která ji odborně měří od roku 2003. Jak lze trénovat svou kreativitu? Buď samostatně s knihou (Kreativita a její rozvoj) či pod odborným vedením v kurzu.

 

Samostudium vyžadující disciplínu

Svou kreativitu můžete trénovat sami každý den tím, že budete narušovat některé své stereotypy a odstraňovat bariéry tvořivosti. Například změníte pořadí v některém z denních rituálů nebo se můžete učesat či najíst levou rukou jste-li právák. Přihlásíte se do kroužků kreslení pravou hemisférou, do dramatických a tanečních kroužků, budete často chodit na výstavy, do divadla, na koncerty oblíbené hudby i hudby, které nerozumíte. Když říkám často, tak tím myslím minimálně dvakrát týdně jednu kulturní akci. Váš mozek často potřebuje nejrůznější podněty a stimuly. Oželte televizi a věnujte se kultuře ve vašem městě či v krajském městě. Kupujte si knihy a čtěte. Udělejte ve vašem bytě každý rok nějakou změnu. Splňte si svůj nenaplněný dětský sen. Vydejte se na dovolenou do exotických míst. Navštěvujte cizí kraje a seznamte se s cizí kulturou. Navštivte kurz vaření či kurz tvorby image. Navštěvujte výstavy vědy a techniky, zvláště interaktivní výstavy pro děti, mládež a rodiny. Naučte se řízené imaginaci a podporujte své denní snění. Ve volných chvílích si kreslete či zpívejte. V duchu se neustále zabývejte přemýšlením, jak věci fungují a zda by mohly fungovat lépe. Jednou týdně napište nějakou básničku či povídku.

 

Pod odborným vedením

Nabízím informace o kurzech a vy si vyberete sami. Přepočtěte si, kolik vás stojí hodina kurzu. Nezapomínejte, že nárůst tvořivosti není lineární, ale exponenciální, tedy k největším přírůstkům dochází až desátý měsíc. Nárůst tvořivosti na velmi dobrou úroveň trvá 20 – 24 měsíců. Nárůst tvořivosti na absolutně špičkovou úroveň zabere 36 – 48 měsíců. V Evropě máte jen tři možnosti, z toho dvě v Česku.

Více se dozvíte na stránkách neziskové organizace Asociace pro rozvoj kreativity a inovativního myšlení – www.arkim.cz.

Autor: Phdr. Karel Červený, Msc., Mba | sobota 4.6.2011 7:05 | karma článku: 7,62 | přečteno: 1421x