Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
IN

I12g12o84r 69N94e72p79a45l54a

2. 11. 2013 12:00

Ak dovolíte, aj ja prispejem svojim názorom k používaniu slovenčiny v Čechách a češtiny na Slovensku.

Ak sa snaží rozprávať slovensky u nás Maďar, Nemec, Francúz,...je to väčšinou milé a potešujúce a človek z toho má  taký úsmevne hrejivý pocit.... Ak však počujem na Slovensku hovoriť Čecha (a v 99,9% to hneď poznať po prvých slovách), tak mi to vadí. Je to väčšinou husákovská českoslovenčina a myslím si, že slovenčina je pekný jazyk a nemusí sa "parodovať" a to zvlášť, keď vám všetkým veľmi dobre rozumieme aj česky. Presne podľa rovnakých zásad je to aj s mojou snahou rozprávať česky v Čechách. Čeština je pekný jazyk a nezaslúži si, aby som ju spotvoril. Možno vám to navadí, ale mne áno. (Ako príklad udávam Babišovu češtinu).

Samozrejme sú situácie, kedy sa to proste nehodí hovoriť rodným jazykom na cudzom území, ale to sú špecifické veci a povolania, ako moderátor, lekár, a pod...

Komu používanie slovenčiny alebo češtiny vadí, má väčšinou osobnú averziu a napriek tomu, že nás máte za nacionalistov, tak som si všimol, že Čechom to vadí ďaleko viacej ako Slovákom. Možno nad týmto by sa bolo dobré pozastaviť a nie nad jazykmi ako takými.

(Verím, že to nikomu netreba preložiť.)

0 0
možnosti
LN

..na Slovači jsem studoval.....a přiznám...že slovenské pondělky mi chybí.....

0 0
možnosti
AK

Proc by mela vadit nekomu slovenstina nejak nechapu. Kdyz se z manzelem obcas divame na film ktery je ve slovenstine obcas si v puli filmu uvedomime, ze neni cesky. Je pravda, ze snacha obcas nerozumi a my se ji divime, ze nerozumi;-D

Pokud vim, tak na Slovensku nemaji s cestinou problem ani deti. Bylo mi receno, ze jim hodne vysilaji filmy v cestine.

0 0
možnosti
AJ

Vy asi nečtete diskusi, jinak byste pochopila, že slovenština jako taková nikomu nevadí, já se jen domnívám, že když tu někdo dlouhodobě žije a užívá výhod pobytu v ČR, měl by mluvit česky - dokáže to Ukrajinec i Vietnamec...

A to samé očekávám od Čechů, dlouhodobě žijících na Slovensku.

2 0
možnosti

Znám rádia i regionální kde mají slovenské moderátory;-O a počúvajů to všetci bez problémov :-)

1 0
možnosti
LS

Velmi bych přivítal, kdyby Slováci pracující v Českém hydrometeorologickém ústavu páchali svá hlášení do ČRo Radiožurnálu ve slovenštině.

0 0
možnosti
DD

Nerozumím, proč jako?8-o

0 0
možnosti
MU

Pane Boček, kdeže to bydlíte?

0 0
možnosti
Foto

Zkuste si stáhnout (snad to jde) Dr. House - ve slovenčině. Tam tomu dali na frak. Rozuměl jsem každé slovo ale veškerý humor a ironie jsou pryč.

0 0
možnosti
JD

kdysi ještě za dob Československa nevycházely některé knihy v češtině, ale ve slovenštině....a ta dokázala spolehlivě zabít každou detektivku

1 0
možnosti

P85e51t68r 40Š19t16ě81c45h

14. 10. 2013 10:07

Proč Slováci mluví a píšou slovensky? Neboť kdyby psali česky, bez základních znalostí dosti složitých českých pravidel, pod článkem by se neřešil obsah článku, ale to, kde jakou chybu udělali.... Slovenská pravidla pravopisu jsou zcela odlišná od těch českých.

2 0
možnosti
DD

Promiňte, ale po dvaceti letech tady se je naučí každý metař, natož tak někdo, kdo se vydává za málem elitu mezi vzdělanci. Anebo jinak - kdo chce, ten se to naučí. Kdo nechce, holt ... Také v tom vidím zbytečnou ješitnost a zpupnost.

1 0
možnosti
Foto

protože jsem narozen v první polovině minulého století (jak s oblibou uvádí moje manželka), slovenština mně problémy nedělá.

Ale existují profese, kde, pokud pracovník neovládá aktivně dobře češtinu, vznikají problémy. Modelovým příkladem jsou lékaři. Tam může mít i drobné nedorozumění fatální následky. A to platí i pro tak podobný jazyk, jako je slovenština.

Já tomu doktorovi rozumím, ale moje mladší dcera už ne a o vnoučatech už raději nemluvím. A nikde není psáno, že by měly učit slovensky, když jdou k lékaři.

Kverulanti namítnou, že je u nás hodně lékařů z Ukrajiny, či z arabských zemí. Ano, to je pravda, ale ti obvykle mluví velice slušně česky.

1 0
možnosti
Foto

Osobně nemám problémy s tím, píše-li někdo slovensky místo česky. Vždyť i ke státnicím jsem se připravovala z učebnic, které byly z 50% psané slovensky a z 50% česky (každá kapitola jinak). 

Nicméně dorazím-li do cizího jazykového prostředí, zhruba tak od třetího dne (na Slovensku již od prvního), mám tendenci preferovat tamní jazyk (pokud znám alespoň základy). Stejně tak vždycky sklouzávám k napodobování českých (moravských) dialektů. Myslím si, že tato tendence je lidem přirozená a tlumí ji pouze strach z vlastní nedokonalosti, který je ovšem třeba překonat, protože jinak se člověk nic nenaučí.

Poznala jsem řadu Slováků, kteří mluvili česky tak čistě, že absolutně nebylo poznat, odkud pocházejí. Někteří používali  češtinu jen v oficiálním styku, i když skvělou, mezi českými přáteli ale mluvili slovensky (jeden mi např. říkal, že tím vyjadřuje svou národnostní hrdost, ale tipovala bych, že se při používání rodného jazyka prostě cítil uvolněněji).

Fakt je, že dnešní mládež slovenštině nerozumí. Není to pohodlnost, ale skutečná neznalost. Nemají mnoho příležitostí se s ní dostatečně intenzivně setkávat. Ony ty jazyky nejsou tak podobné, aby se neznalec obešel bez slovníku. Řada výrazů je naprosto  odlišná, jsou rozdíly i v gramatice....

Slováky mluvící slovensky navzdory tomu, že žijí dlouhá léta v ČR tedy neodsuzuji, jen se podivuji nad tím, že samovolně nepřešli k češtině. Ne každý na to však má buňky. Přesto jsem přesvědčena, že kdo chce, ten se dokáže přizpůsobit. I za tu cenu, že nebude mluvit dokonale. Kvalita člověka je přee jinde než v jeho vnějším obalu, tudíž na tom, zda má či nemá např.perfektní výslovnost, nezáleží. A gramatika se dá naučit.

2 0
možnosti
MB

Kvalita člověka, pani Moudrá, nie je ani vo vonkajšom obale, ani v tom, či vie alebo nevie po česky. Apropos - dnešná mládež rozumie slovenčine viac, než si dokážete predstaviť. Môj syn (teraz 22 ročný) by vám o tom porozprával. ;-)

0 1
možnosti
  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1263x
Blogující, spící, bdící, diskutující, na všechno má názor, na všechno má odpověď, prostě rozumbrada

Seznam rubrik