Výjezd na Vysoký vrch – oázu klidu kousek za Prahou

Na dnešním cyklovýletě se vypravíme na západ od Prahy, na místo, které je opravdovou oázou klidu a navíc je odtud perfektní kruhový výhled do kraje. To místo se jmenuje Vysoký vrch a nevede na něj žádná turistická cesta. Dříve tady bylo Keltské hradiště a teď je zde dřevěná vyhlídka, kterou na kopci postavili místní nadšenci. Taky se na zdejší vyhlídce natáčela scéna z filmu Báječná léta pod psa.

Délka: 42 km, Obtížnost: spíše lehčí trasa s jedním větším kopcem (trek, MTB)

Trasa: Kladno (nádraží), Hora (mohyla), Družec, Dolní Bezděkov, údolí Loděnice, Roučmídův Mlýn, Vysoký vrch (rozhledna), Poteplí, Nouzov, Černý potok, Unhošť, Č. Újezd, Hostivice, Zličín (metro)

Odkaz na mapu trasy: http://www.cykloserver.cz/tipy-na-vylety/detail/?d=102387

GPX souřadnice: ke stažení zde (zip)

Převýšení: nastoupaných metrů cca 483 (zpět 507)

Profil: detail profilu zde

Popis cyklotrasy:

V Praze naložíme kola do lokálky, která jede z Masarykova nádraží, přes Dejvice a Hostivici. Vystoupíme na konečné na Kladně. Odtud vede cyklotrasa po modré turistické značce až do místního přírodního parku. Až přejedeme v parku podruhé koleje, tak z modré značky odbočíme 2x vpravo a dále jedeme souběžně s železniční tratí směrem západním. Přejedeme silnici a jedeme dál podle trati. Asi po 500 metrech odbočíme vlevo, po chvíli přejedeme silnici na Velkou Dobrou a pokračujeme dále po zelené značce na kopec, který se jmenuje Hora. Zde si můžeme prohlédnout mohylu. Na vrcholu ze zelené značky odbočíme vpravo a sjedeme z kopce na starou Karlovarskou – po té se dáme doprava, ale po pár metrech z ní hned odbočíme vlevo. Projedeme přes Družec a za Dolním Bezděkovem se dáme vlevo po červené značce podél potoka Loděnice. Přejedeme silnici a přijedeme do osady Roučmídův mlýn – tady po velmi úzkém průjezdu mezi ploty odbočíme pěšinou vpravo a dále pokračujeme stejným směrem, ale po druhém břehu potoka. Asi po 1 až 1,5 km se dáme odbočkou prudce nahoru vpravo (skoro o 180 stupňů).

Do této chvíle byl popis skoro zbytečný, protože se dalo jet podle turistického značení, které ale až do cíle nevede a je třeba využít vlastní orientační smysl:  po necelých 2 km stoupání přijedeme na křižovatku cest, kde se dáme vlevo. Přijedeme na rozcestí lesních cest a pojedeme stále rovně. Cesta začne pomalu klesat a po několika stovkách metrů uvidíme na stromě vpravo od cesty nenápadnou šipku, ukazující z našeho směru vlevo do lesa (pozor, šipka je umístěna z opačného směru, takže vidíme jen její rub a ve skutečnosti líc šipky ukazuje vpravo). Lesní pěšinou, která vede směrem podle šipky můžeme ještě kousek jet na kole, ale po chvíli budou muset sesednou i ti neotrlejší bikeři. Kolo vytlačíme na skalní ostroh, nahoře zabočíme vlevo a jsme tady! Pokud budete mít štěstí na počasí, tak je odtud překrásný výhled a taky je tu božský klid (byl jsem tady už 2x a nikoho jsem nepotkal).

Zpátky se vrátíme na lesní cestu se šipkou a zde se dáme na druhou stranu (vlevo z kopce). Za chvíli přijedeme na silnici, po které sjedeme vlevo dolů do osady Poteplí – tady si můžeme dát oběd v místní restauraci. Z Poteplí  jedeme ještě kousek po silnici do kopce až k odbočce vpravo se žlutou značkou. Ta nás zavede do Nouzova, kde je taky restaurace. Přejedeme silnici a pokračujeme pořád rovně po žluté značce nejprve po silničce a pak po kamenité cestě z kopce. Přijedeme k Suchému Mlýnu, kde se dáme vlevo po modré značce krásným údolím Černého potoka (proti proudu) až do Unhoště. Z Unhoště můžeme jet po silnici na Červený Újezd a dále na Hájek. Za Hájkem odbočíme ze silnice vlevo podél kapliček do Hostivice. Tady můžeme buď nasednout na vlak do Prahy anebo dojet po místních cyklostezkách k metru Zličín.

Autor: Karel Urban | pondělí 3.9.2012 7:47 | karma článku: 8,12 | přečteno: 733x