Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zamyšlení nad masakrem v Coloradu

Střelba v kině v americkém státě Colorado opět rozvířila debatu o regulaci zbraní. Dvanáct mrtvých a 58 raněných je rozhodně tragédie, jakých je málo. Jelikož pachatel použil legálně nabytých a držených zbraní, opět ozvaly hlasy o potřebě větší regulace za účelem zabránění, nebo alespoň ztížení podobných incidentů.

Tyto námitky však obvykle zcela postrádají jakékoli konkrétní návrhy, jak by taková regulace měla vypadat a jakým způsobem by měla být účinná. Pachateli tohoto zločinu bylo 24 let, byl tedy daleko za hranicí dospělosti. Doktorand neurologie s "červeným diplomem". Mimo pokuty za rychlou jízdu měl čistý trestní rejstřík, zpřísnění kritérií bezúhonnosti by tedy také nijak nepomohlo. Po zadržení se sice prohlašoval za filmovou postavu, v jeho zdravotních záznamech však žádné zmínky o duševní chorobě nejsou. Nemohl být tak nepříčetný, aby nevěděl, kdo doopravdy je a nedokázal své iluze skrývat - v obchodě by mu sotva prodali zbraně, kdyby do nákupního formuláře napsal "Joker, bytem v Gotham City".

Proto se volání po preventivních opatřeních soustřeďují spíše na nástroje, které použil. Opět se mluví o zákazu "útočných zbraní", tj. samonabíjecích pušek vojenského vzhledu - jednu z nich použil i tento pachatel. Tradiční argument pro jejich zákaz je, že "nejsou potřeba ke sportu, nejsou potřeba k lovu, nejsou potřeba k sebeobraně, hodí se jen k jednomu účelu - k zabíjení lidí". V tom případě je pro úplnost nutno podotknout, že statisíce Američanů tyto zbraně skutečně používají ke sportu i k lovu, mají je doma pro obranu obydlí před vetřelci, a drtivá většina z nich nikdy nikoho nezabila. I jejich zákaz už byl otestován - v celých USA od roku 1994 do 2004, bez znatelného vlivu na kriminalitu se zbraní.

I kdybychom odhlédli od principů svobodné společnosti a akceptovali argument, že co občan nepotřebuje, to by měl mít zakázáno, sotva by to něco řešilo: k sportu, lovu či obraně sice taková zbraň není potřeba, ke spáchání masakru však také ne. Argument "bez zbraně by to nedokázal" v tomto případě zní dost nevěrohodně. Pachatel měl kromě samonabíjecí pušky ještě opakovací brokovnici a dvě pistole. Ať už byl v jakémkoli duševním stavu, nebránilo mu to vyrobit výbušniny a svůj byt zaminovat takovým způsobem, že ho pyrotechnici čistili dva dny. Soudě podle data nákupu zbraní, věnoval tento pachatel nejméně dva měsíce důkladnému plánování.

V tomto případě bohužel šlo o typ pachatele, který je noční můrou kriminologů: inteligentní psychopat, který projde všemi síty, protože nevykazuje žádné známky nebezpečnosti, a dokáže pečlivě a trpělivě naplánovat obejítí všech preventivních opatření.

Jiné hlasy ovšem poukazují také na jinou možnost obrany, a sice zneškodnění pachatele ozbrojeným civilistou. O této možnosti lze pouze spekulovat, protože ke střetu za takovýchto podmínek ještě nikdy nedošlo. Nemohlo k němu dojít ani v Coloradu, protože společnost vlastnící kino "z bezpečnostních důvodů" zakázala návštěvníkům vstup se zbraní - zákaz však byl bohužel reprezentován pouze samolepkou na dveřích a odstavcem v návštěvním řádu, takže proti pachateli byl zcela neúčinný. Nejpodobnější známý případ se odehrál v roce 1993 v Jihoafrické Republice, kde civilista ozbrojený kapesním revolverem úspěšně odrazil teroristický útok na kostel plný lidí, který provedli dva pachatelé za pomoci automatických zbraní a ručních granátů.

Autor: David Karásek | pondělí 23.7.2012 12:00 | karma článku: 25,67 | přečteno: 1765x
  • Další články autora

David Karásek

Odpověď na otevřený dopis senátorům

Zaregistroval jsem, že někdo sepsal otevřený dopis senátorům, ve kterém je žádá o hlasování proti ústavní změně schválené Sněmovnou. Dopis je krátký, úderný - a účelově polopravdivý. Pojďme jej rozebrat.

5.7.2017 v 19:07 | Karma: 40,82 | Přečteno: 3457x | Diskuse| Politika

David Karásek

Tři mýty expertů

"Šance, že se netrénovaný civilista se zbraní ubrání teroristovi, je velmi nízká. Spíš by situaci ještě zhoršil," slyšíme často v médiích od osob s titulkem "bezpečnostní expert". Opravdu?

26.6.2017 v 22:13 | Karma: 46,63 | Přečteno: 21155x | Diskuse| Společnost

David Karásek

Když se lže, jako když tiskne

Že máme být opatrní, když noviny píšou o zbraních, ví každý, kdo se o tuto problematiku dlouhodobě zajímá. Stejně tak víme, že co se novinám nehodí do krámu, to nenapíšou. Občas by prostě pravda potopila účelově vybudovanou story.

13.4.2017 v 15:45 | Karma: 47,36 | Přečteno: 15340x | Diskuse| Politika

David Karásek

O změně ústavy a branných spolcích

Ve Sněmovně v současnosti leží návrh na změnu ústavního zákona o bezpečnosti České republiky, který má zahrnout civilní držitele zbraní do koncepce bezpečnosti státu. Prý je to jak z Ameriky. Opravdu?

3.4.2017 v 22:50 | Karma: 38,59 | Přečteno: 2988x | Diskuse| Politika

David Karásek

“Jako v devatenáctém století...”

Ministr Pelikán dnes v televizi řekl zajímavou věc. Prý si kvůli navrhovanému ústavnímu právu na držení zbraní připadá jako v 19. století, a k takovým opatřením se prý má sahat, až když selhávají bezpečnostní mechanismy státu.

15.1.2017 v 19:33 | Karma: 43,88 | Přečteno: 4510x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  14:05

Odstartovaly každoroční oslavy prvního máje. V Praze se koná tradiční studentský majáles a lidé se...

KOMENTÁŘ: Padne-li Ukrajina, migrační pakt uprchlíky nezastaví

1. května 2024

Premium Hlavním předvolebním tématem před evropskými volbami do europarlamentu je migrační pakt, migrační...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O jeho smrti...

VIDEO: V jižní Číně se propadla dálnice, o život přišlo nejméně 24 lidí

1. května 2024  9:09,  aktualizováno  12:45

Nejméně 24 lidí zahynulo při propadu části dálnice na jihu Číny. Informovala o tom dnes agentura AP...

  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6065x
Autor je student kriminologie a prevence kriminality, držitel několika zbraní a sportovní střelec.

Seznam rubrik