Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JC

Pro děti je lépe, když mají maminku co nejdéle doma.

Pracovních příležitostí je málo, práce není a tak není na závadu dočasné vyřazení 60 tisíc matek malých dětí.

Rodičovská dovolená jednak není dlouhá (měla by být do 7 let věku nejmladšího dítěte!), jinak pak též není povinná. Rodičovská dovolená je právo, které má otec i matka, nikoli povinnost. Proti Vaší vůli Vás zaměstnavatel na rodičovskou dovolenou nemůže donutit jít.

Když své děti nemáte ráda, neměla jste si je pořizovat. Máte-li je ráda, pak by Vám měly být přednější než nějaká pochybená firma, která stejně patří někomu jinému, který na Vás kašle a zajímáte ho jen z pohledu, jak Vás co nejvíc vyždímat.

5 0
možnosti
AV

Jenže do toho, že "děti jsou přednější" než.... (cokoliv) spadá i to, že jim rodič zajišťuje živobytí. Rodiče přece nechodí do práce kvůli tomu, aby činili radost firmě, co je zaměstnává, ale kvůli penězům! Které potřebují mimo jiné pro zajištění obživy pro své děti. 

To, že by měl zaměstnavatel mít povinnost držet sedm let (a vlastně déle, pokud žena nemá jedináčka) místo, jste fakt myslel vážně?

0 2
možnosti
PK

A co chcete dělat? Vyhodit neuvěřitelné prachy za školky které se zase za 4 roky až odezní rození pár silnějších ročníků budou pro nadbytečnost na 20 let rušit?

Stejně nevíme jak zaměstnat 10 procent populace...

2 0
možnosti
Foto

Mně osobně se moc nelíbil tento odstavec:

Rodičovská dovolená v ČR je neúměrně dlouhá – 3 roky je šíleně dlouhý čas na to, aby žena spolehlivě ztratila kontakt s firmou, aby spolehlivě ztratila tempo s chodem organizace, aby spolehlivě ztratila sebevědomí...

 

    Pokud se člověk chce vrátit do stávajícího zaměstnání, měl by držet neustále krok, ať už návštěvami (pokecat u kafe, zjistit,co je nového, poptat se šéfa, jestli nezavádí nějaké nové programy) a nežvatlat na písku jen o dětech,ale být v obraze. Takovou matku nadřízený velmi rád uvítá po třech letech zpět a nedopadne to, jako ve většině případů, výpovědí pro nadbytečnost a odstupným:-/

4 0
možnosti
AS

uz se tesim, az budu cist ty blogy o tom, jak se materska zkracuje na 3 mesice a zamestnavatel nema povinnost platit ani tu.

Jasne, ze je mnoho zpusobu, jak se nepripravit o misto a vratit se zpatky do jakekoliv prace jako "kvalifikovana sila" a ne 'neschopny zavazek'. Sarko, mate dobry tah na branku. R^

4 0
možnosti
FB

Všeobecné paušalizace jsou přinejmenším směšné. A myslím si, že každý musí začít sám u sebe. Vím, o čem píšu. Sám jsem byl na "mateřské". Máme dvě děti, věkový rozdíl je 15 měsíců. Po narození druhého a po skončení šestinedělí jsme se doma prohodili a s dětmi jsem zůstal doma já. Žena dostala pracovní nabídku z kategorie snů, respektive z kategorie "jestli to nevezmu, tak si to budu celý život vyčítat", čímž nejen zabezpečila aktuálně rodinu, ale vytvořila předpoklady pro dlouhodobou finanční stabilitu (což se ukázalo jako velmi prozíravé). Jesle jsme zavrhli, považujeme toto zařízení za zločin proti lidskosti a na školku bylo dost času.

Můj zaměstnavatel byl sice překvapený, ale k žádnému přetrhání pout, nebo kontaktů rozhodně nedošlo a v žádném případě nedošlo k Vámi avizované ztrátě tempa nebo dokonce sebevědomí. Vzhledem k tomu, že jsem se odmítl zahrabat pouze v kategorii "hamů-papů" a využil toho, že jsem byl s dětmi doma na konci 20. a počátkem 21.století, tedy století moderních komunikačních technologií, věnoval jsem se kromě mixování zeleniny, přebalování, žehlení a stavění hradů z písku také svému vzdělávání (jazyky a oborové novinky) a ke konci už jsem byl pomocí spojení přes vzdálenou plochu v každodenním kontaktu s kolegy a zaměstnavatelem. Dodnes tohle období považuji za nejkrásnější roky svého života. Vytvořil jsem si úžasný vztah se svými potomky, velmi pozitivně se to odrazilo na partnerském vztahu a posílilo to moje vlastní ego. Zvládnul jsem dvě děti, udělal mezinárodní zkoušku z němčiny a zaměstnavateli přinesl jako dárek k znovushledání analýzu, která se později stala základem pro vytvoření řídícího firemního softwaru.

Já tvrdím, že to není v systému, ale je to v lidech, je to v lidech, je to v lidech.....

5 0
možnosti
GI

Možná bych byla jiná, kdybych do jeslí a školky nechodila, otázka je, jestli bych to preferovala. Nemyslím si to.

1 0
možnosti
AS

i kdyby materska byla jen na dva mesice po porodu, tak bych dite min. do 3.5let do skolky/jesli a podobnych hlidacich zarizeni nedala. Dite ma byt doma s matkou, ktera se mu 100%venuje a uci je vsechny zakladni socialni, motoricke a intelektualni znalosti, na ktere ve skolce ani jinde neni cas. To je prvotni funkce matky, ne prace, kterou muze delat kdokoliv. Dite ma maminku jenom jednu. Pak deti chodi do skoly nebo do skolky, neumi si samy natahnout kalhoty, obout boty nebo se nakrmit. O emocni zralosti ani nemluvim. Do tech 3let je na matce spousta prace, co deti musi naucit a budte stastni, ze v CR jeste tu 3letou materskou mate. Co by za to jinde ve svete dali. Az vam ji vezmou, tak zase budete vsichni nestastne, ze jste doma s detmi zadarmo. Uzivejte si, budte doma a prosim vas, nespechejte do prace. Na tu je vzdycky casu dost. Vas cas s detmi vam nikdo nevrati. Praci muzete najit nejakou vzdycky. Vase deti vam jini nevychovaji.

Tolik od holky, co je doma se svymi detmi 7let a nemenila by ani sekundu.

4 1
možnosti
MB

Naprostý súhlas, Alexandra!

1 0
možnosti

Vy byste neměla mít vlastní děti, paní Kaňoková. Věnujte se své kariéře a své sebestřednosti. Případně se spoléhejte na ty vaše instituce. Je mi z vás nevolno.

6 1
možnosti
AJ

Nejhezčí čas pro maminku a dítě je tak od roka do tří let. Dítě má rádo jen vás, jste pro něj střed světa,učí se mluvit, pohybovat, objevuje okolí a vy jste na těchto objevitelských cestách s ním.

Každý den si přečíst pár říkanek, zazpívat si písničku, učit se barvy, počty prstíků, na procházkách popisovat, co vidíme kolem sebe, učit dítě svlékat a oblékat, hlavně na dítě hodně mluvit a reagovat na jeho projev. Nezapomenout na nočník,nácvik je forma trénování sebeovládání, do tří let by dítě mělo pleny odložit.

Dát dítěti řád, dvakrát denně ho nechat spinkat,večer v sedm do postýlky,přečíst pohádku..netahat ho sebou všude jako pejska nebo přívešek jen proto,že vy přece máte právo na to jít do restaurace, na zábavu, na sraz atd. Děti pak mají převrácený režim,jsou mrzuté, v noci nespí a otravují.

Pan profesor Koukolík jednou přirovnal mozek dítěte do dvou let k domu se spoustou oken. Tu a tam se za oknem rozsvítí, okno se otevře, přijímá podněty zvenčí, pak se zavře, zhasne a už NIKDY v životě se znovu neotevře.

Tedy,co do dítěte vložíme do dvou až tří let, kolik podnětů mu dáme, jak jej rozvíjíme, v tom je základ pro celý další život.

Proto je tříletá mateřská dovolená dar pro matku i dítě. Ovšem pokud tento čas maminku zmáhá, nudí se, má pocit, že se nerealizuje - tak je někde něco špatně! Ale u ní. Prostě jsme doma pro dítě a ne kvůli sobě, ale to dnešní euromatky nerady slyší. A jako bonus dostáváme každý den kousek radosti a štěstíod našeho dítěte -pro mne to byl nejkrásnější čas života..;-)

6 0
možnosti

R^ Mně se chce z vašeho příspěvku trochu brečet dojetím. V pozitivním slova smyslu. Takové období zrovna prožívám a to nejsem ani matka, že?

Díky. Jsem rád, že jsou ženské jako vy!

6 0
možnosti
Foto

A to je takový problém najít na netu (nebo dát inzerát) na hlídání? Je spousta mamin na MD, které si rády přivydělají hlídáním, však už se o tom uvažuje i plošně-že by šlo o jakési miniškolky, kdy by jedna matka hlídala třeba 2-3 děti a tím si vylepšila rozpočet. A určitě by to nestálo tolik, jako soukromá školka;-)

1 1
možnosti
Foto

To už je možné teď, ne?

1 1
možnosti
PB

Proč myslíte, že ty jesle zavřeli? Protože zdůvodu 3 až 4 leté rodičovské je nikdo nechtěl a ono jesle se třemi dětmi stát platit nebude. A věřte tomu, že školky se také zavírali a slučovaly z důvodu nedostatku dětí a děje se to i dnes. Až na takový ty satelitní vesnice kam se přestěhovali pražáci a podobně.;-)

2 2
možnosti
Foto

Ale ne, místa ve školkách se teď hledají blbě - prostě rodí silnější ročníky, tak se stojí na školky fronta nebo se musí do méně atraktivního místa.

0 3
možnosti
  • Počet článků 40
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4114x
Pozitivní optimistka se smyslem pro humor:-)

Seznam rubrik