Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Vůbec nechápete problém, přesněji řečeno, přijal jste ten nesmysl, že podnikatel je hamoun, který má bezednou pokladnu a nechce z ní pustit ani chlup. Jenže v reálu to tak není, podnikatel má jen to, co si vydělá. Když vydělá málo, musí zvýšit ceny, když zvýší ceny ztratí zákazníky. Když musí platit hodně za zaměstnance, propustí je. Nefunguje to tak, že mu nařídíme EET a přiznání a kontrolní hlášení a on bude makat do omdlení, aby uživil nenasytný státní aparát a ještě vykazoval jednu a tu samou věc v mnoha různých přiznáních. Podnikatel na tom není jako státní správa, která prostě zvýší daně a všichni se musí přizpůsobit. Nakonec to není nic nového, je jedna taková stará, známá poučka, čím nižší a jednodušší daně, tím víc se vybere. Politici to vědí, ale pořád to zkoušejí a proč by to nezkoušeli, když se jim podařilo lidi jako Vy přesvědčit, že zdanění až na dřeň musí fungovat a kdyby náhodou nefungovalo, tak je to vina podnikatelů. A kdyby si náhodou ti drzouni chtěli nechat zaplatit nárůst nákladů z důvodu vyšší zátěže ze strany státu, tak se zase obrátíte proti nim. Budete platit za oběd 300 Kč? Nebudete? Ale proč? Vždyť je to fajn, o zaměstnance bude postaráno, daně budou odvedeny, EET v pohodě, kdekdo bude dobrovolným plátcem DPH, jen si nezapomeňte dávat ten oběd za 300 Kč pětkrát týdně, ať je co danit a z čeho platit zaměstnance. Přece byste nechtěl, aby chudák pomocná síla dělala na černo. Pomocná síla potřebuje, stát potřebuje, podnikatel nemá kde brát, tak je to na Vás.

4 0
možnosti
JR

J52a69n 21R51á24ž

16. 2. 2022 17:44

Poněkud silně přehnaná argumentace. EET jsem (a nebyl jsem sám) vnímal jako instrument směřující k zajištění rovnosti prostředí pro poctivé a nepoctivé podnikatele ve službách. Že se to nepovedlo a stal se z toho sebedestruktivní paskvil, za to může parta kolem Schillerové, která má v sobě zakódované myšlení úřednice z FÚ, jakou byla a vždy bude, že každý podnikatel je zloděj a vydřiduch, jehož jediným cílem je okrádat stát.

0 0
možnosti
JZ

EET je zbytečnou šikanou drobných živnostníků.

4 1
možnosti
ZZ

Zbytečné to nebylo.

Našim hospodským vzrostl obrat po zavedení natolik, že raději zrušili živnost a založili novou, aby nemuseli vysvětlovat ten 4 a vícenásobný nárůst tržeb.

;-D

2 1
možnosti
JK

Pokud je rozdíl DPH na vstupu a na výstupu, pak nedá kontrole ani moc práce zjistit v čem je háček, to se běžně děje, další nástroj, další náklady, další úředníci nejsou potřeba.

Zmapovat kolik se prodá potravin v supermarketech jde snadno, kolik ale v maloobchodu a restauracích je problém. Mravenčí práce zjišťování komu patří který obchod a hospoda, která firma prosperuje, která ne, jaké má zdroje surovin a co je její "dojná kráva" a co "chcíplý pes" (Bostonská matice). Na co je to dobré? No pokud víte, že firma má potenciál a chcete ji převzít, zaútočíte na "dojnou krávu" snížíte cenu na minimum, odkoupíte a nastartujete znovu osvědčenou prosperitu. Jak se k přesným datům dostat? Nejlépe monitoringem v reálném čase, pak zaútočíte přesně v době, kdy je firma nejzranitelnější, jedná o nových smlouvách s dodavateli, odběrateli, pojišťovnami a hlavně s bankami. Pak také správně načasované "předběžné opatření" je zásah firmě přímo na komoru. To se také dělo, ty případy jsou medializované a dohledatelné. Kontrolní hlášení spolu s EET je téměř neprůstřelný zdroj informací, které má střežit MF jako oko v hlavě, riziko zneužití v konkurenčním boji je ohromné. Nevím jak vy, ale věřit té účetní, oddané svému vůdci, opravdu nemohu.

Shromáždění uchování a analýza takového objemu informací není žádná sranda, chce to drahé vybavení, schopné techniky, analytiky a manažery. To si žádná soukromá firma nemůže dovolit, hlavně proto, že je to silně ztrátové. Nikde nelze dohledat jaké náklady vlastně na EET mělo, ale protože to bylo první, co v pandemii Babiš zastavil, pak to nebylo zase tak málo, taky data v tu dobu byla k ničemu, žádná vypovídací schopnost.

Taky se potvrdilo, že každý software je tak dobrý jak dobrá data v něm jsou, co se do něj nezadá to v něm není. Takže platby co se děly mimo účetnictví, dějí se mimo EET, žádná změna. "Budete si přát doklad, ne, děkuji vám." Off-line evidence tržeb úplně stačí šikovnému úředníkovy, aby křížovou kontrolou odhalil podvodníky.

2 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
2 1
možnosti
Foto

V tom máte pravdu. Je však také faktem, že to mnoha firmám i lidem dalo práci i výdělek, a to i mimo stát. zaměstnance, a napomohlo to i k rozvoji i pokrytí netem do kde jakého konce státu.

0 0
možnosti
Foto

Skoro všechny restaurace byly plátci DPH bez ohledu na EET. Spočítejte si průměrný nájem a náklady na zaměstnance s odvody, energie, vodné atp. a zjistíte, že aby na tyto náklady restaurace vydělala, musí mít tržby nad 1 mil. Tento Váš argument je tedy mylný. Občerstvovny na vesnicích, kde majitel tráví večery s pár štamgasty, možná do obratu díky EET nespadly, ale zvláště pro ně to zbytečná buzerace a relativně vysoké náklady na pořízení pokladny a údržbu softwaru byly.

Komora daňových poradců zveřejnila zprávu, že v době zavedení první vlny EET skutečně došlo díky růstu HDP k růstu tržeb. Ale jen v tom odvětví, kde EET ještě zavedeno nebylo. Ke zvýšení výběru daní díky EET výběru daní nedošlo.

MF nikdy nezveřejnilo, kolik stát stojí zavedení EET. A to i přes to, že bylo několikrát dotázáno. Tyto informace se tají. Pořízení softwaru, jeho každoroční údržba, školení úředníků, nabírání nových úředníků a chaos při kontrolách v praxi (u mnoha klientů posílal FU nesmyslné sestavy)

Pravděpodobný výsledek je ten, že EET stálo více, než přineslo a s covidem bylo zrušeno patrně i z tohoto důvodu.

13 0
možnosti
JD

EET se vrátí! Nové a lepší! Digitalizace není k zastavení!R^

0 5
možnosti
Foto

Již dnes platí většina zákazníků platební kartou nebo převodem na bankovní účet. A na to se EET nevztahuje.

2 0
možnosti
Foto

Registrační pokladny měly být podle platné legislativy zavedeny již od 1. ledna 2007. :-) Politika a pokrok to dovedly až do podoby EET;-)

0 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
3 0
možnosti
AL

A nezanedbatelný efekt - jak pan Bureš měl zdarma a bez práce kompletní přehled, kolik kde čeho případná konkurence vyrábí, prodává, atd. Střet zájmů jak vepř domácí.

11 8
možnosti
JD

Jak dlouho se bude tato pitomost ještě zmiňovat?

2 7
možnosti
Foto

Danˇ. úniky, ani povinnost odvádět daně zrušením EET nezmizí. Že leckomu EET vadilo, to je nesporné. ale i proč, to také není nepodstatné. Stalo se z toho politikum. Jak jeho zavedením, tak i jeho zrušení;-)

5 0
možnosti
AT

Chybí vám v tom výčtu jedna podstatná věc: rozbory výběru DPH, daní z příjmů a odvodů z mezd ukázaly, že nárůst zhruba kopíroval nárůst výkonnosti ekonomiky, takže efekt EET přes vzletná slova o narovnávání čehosi je mizivý.

A moc dobře si vzpomínám na Babišovu odpověď. když se ho na ČT ptali, co říká tomu, že se odkládá rozšíření EET. Řekl: "Myslím, že se nic moc nestane." :-)

8 1
možnosti
JD

V pohostinství vzrostly mzdy po zavedení EET o 50 %. Je to málo?

0 1
možnosti
  • Počet článků 490
  • Celková karma 33,41
  • Průměrná čtenost 725x
Miroslav Horníček:

„Je těžké být debilem, protože konkurence je obrovská!“

 

Diagnóza byla jasná, jsem a budu debil. Navíc po porodu mě sestra (tedy ne má vlastní, ta zdravotnická) pustila ještě z výšky na hlavu. Maminka se chtěla soudit, ale doktor jí to rozmluvil. Řekl, že existuje podezření, že ten pád na hlavu mně v podstatě pomohl.

Seznam rubrik