Komu vadí, že pro samé stromy nevidíme les?

Tak nevím, jestli se mám smát, nebo plakat. Evropská unie se stará o to, jak mají být ustájené krávy, jestli netýráme slepice tím, že jich dáváme do jednoho výběhu moc, i o to, jestli mají dělníci v textilce dost kultivované prostředí v odpočívárně. O co se už bohužel nestará, je, jestli firmy, které mají takto přísná pravidla, mají vůbec šanci konkurovat levnému dovozu ze zemí, v nichž si nelámou hlavu ani zdravím zaměstnanců, ani podmínkami, v nichž žijí zvířata, natož životním prostředím.

Je nad slunce jasnější, že továrna, která musí nakoupit pro zaměstnance relaxační lehátka, i kravín, ve kterém ráno a večer veterinář musí obejít své svěřenkyně a přečíst jim úryvek z Vergilia, produkují s vyššími náklady, než jejich obdoby někde v Číně.

Nechci polemizovat o tom, jestli je správné chránit lidi, zvířata nebo životní prostředí. Správné to rozhodně je. Pokud ale Evropská unie říká A, měla by říci i B.

A tím B, které je potřeba ne šeptat, ale přímo křičet, je ochrana trhu před levnými dovozy.

Jinak to dopadne jako s tím nešťastným česnekem. Dřív jsme měli dobrý, český a hlavně pálivý česnek. Pak se tady pár let rozmáhala ta čínská, mimořádně laciná, ale bohužel také bezvýrazná náhražka. Čeští pěstitelé to zanedlouho vzdali. Aby také ne, pod cenou nikdo nemůže prodávat dlouho. Pokud za ním ovšem nestojí státní aparát, který podhodnocováním kurzu a dalšími způsoby drží cenu pracovní síly pod její reálnou úrovní.

A dnes, i kdybychom chtěli, nemáme téměř šanci český česnek koupit. Produkce je zlikvidovaná, český česnek není a nebude. A další komodity čeká podobný osud, co si budeme namlouvat. Textilní továrny jsou toho smutným, pro mnoho rodin dokonce tragickým dokladem.

Chci ochranu našeho trhu. Chci dovozní cla, která ochrání naše i ostatní evropské výrobce. Chci dovozní cla, ve kterých bude zahrnuta i cena za nespravedlivou práci dětí, za minimální mzdy, ze kterých se téměř nedá žít, za velký kus zničené planety. Ekologie je globální problém, a pokud dovážíme zboží z nešetrných výrob, jsme sami proti sobě.

Je nejvyšší čas začít s revitalizací průmyslu a zemědělství, milá Evropská unie. Jinak brzy spláčeme nad výdělkem.  A možná, že za 100let tu nebudeme vyrábět vůbec nic.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Kamil Jankovský | středa 21.4.2010 22:06 | karma článku: 19,89 | přečteno: 1168x