Když se politici baví

Rozum mi nad tím zůstává stát. Strana, která půl roku před volbami vážně uvažuje o tom, že vymění předsedu, na svém sjezdu (o kterém si polovina delegátů myslí, že je ideový, a druhá půlka, že je volební) nejvíc tleská politikovi z konkurenční strany, se místo toho, aby hledala shodu nad volebním programem, pokouší stavět na deset let dopředu vzdušné zámky z trapných, otřepaných klišé. Ještě tak bych pochopil, kdyby se takhle chovala malá, okrajová strana s nevalnou šancí na úspěch.

Nu, posuďte sami: Slovní přestřelky, vzájemné napadání, pokusy o odvolání, nedůvěra. A v ostrém kontrastu předvánoční večírek vystrojený s takovou mírou nevkusu, až srdce usedá.

 

V takovém duchu se nesl listopadový ideový kongres ODS. Bohatou fotogalerii najdete např. zde. /vložit následující URL: http://zpravy.idnes.cz/foto.asp?c=A091121_080333_domaci_ban&r=domaci&strana=1&foto=LF2f4afd_p200911210472901.jpg

 

V první chvíli se mi chtělo volat po důstojnosti a zdravém rozumu. Jenže, ono se to snáz řekne, než udělá. Kam volat? Komu?

 

Lídrům ODS? Ti mají přece svých starostí dost. Někteří zuby nehty brání své posty, z nichž je chtějí jejich straničtí kolegové sesadit, jiní (hlavně ti z regionů) nacvičují uražené grimasy, protože neuplyne dne, aby je některý ze spolustraníků nenařkl z mafiánských praktik.  

 

Jejich poradcům, kteří by snad měli mít dostatečný odstup, aby politikům zaujatým vysokou politikou dokázali nastínit, jak se navenek přijatelně prezentovat? Ti ale mají plné ruce práce se zákulisními boji, hledáním nových zdrojů financování (=typický eufemismus pro dohazování veřejných zakázek spřáteleným firmám) a manipulací s médii.

 

Tak snad poradcům jejich poradců, kteří jsou zodpovědní za vytváření mediálního obrazu?

 

Ale vážně, kdo je vlastně zodpovědný za to, že se místo hledání důležitých řešení a ideových konsensů stavějí rudé koutky, Paroubkovy kosmonautské figuríny a politici se nechávají fotit s polonahými slečnami v santovských oblečcích? A to vše v době, kdy se o chybějící roli pravice uchází hned několik potenciálních nástupců, z nichž někteří už ukázali, že na to mají. Proč má ODS potřebu se – místo vytváření konstruktivního programu – vůči někomu neustále vymezovat?

 

Nemohu, než si povzdechnout. Poselství ideové konference ODS, tzv. vizi 2020, pod dojmem shlédnutých a přečtených záznamů chápu takto: „Nemáme co říct. Svůj politický potenciál jsme vyčerpali nebo rozmělnili. Morálku, etiku a směřování k vyšším cílům jsme vyměnili za nezdravě bařtipánské sebevědomí a nevkusnou okázalost. Jestli jste si, milí živnostníci, podnikatelé a další, mysleli, že pro vás budeme vytvářet podmínky, mýlili jste se. Ani jsme si na vás nevzpomněli, zkuste hledat zastání jinde.“

 

Ale snad je v tom i kousek naděje - nový prostor pro liberální pravici. Díky, pánové.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Kamil Jankovský | pátek 11.12.2009 14:26 | karma článku: 10,45 | přečteno: 893x