Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O svátcích

Jak jme slavili Svátek oběti, jak se slaví v Palestině a co má společného s vánoci.

Tak jako u všeho jiného i u svátků platí, jaké si je uděláš, takové je máš, a každá rodina svátky – ať už jakékoli prožívá trochu jinak. Přesto jsou ale věci, které jdou napříč rodinami, zeměmi i kulturami. Nezáleží na tom jaký svátek právě slavíte, po celém světě jsou se svátky spojené určité věci, jako jsou jídlo, návštěvy … A znovu a znovu člověka dokáže překvapit, jak moc může mít společného žena připravující české vánoce a žena, která připravuje muslimský svátek (ať už v Čechách nebo v nějaké muslimské zemi).


Svátky totiž mají vždy cosi společné. Ona výjimečnost svátečního dne, kdy jsou lidé pospolu, kdy se vaří sváteční jídlo a peče se něco sladkého. To vše je spojující. A stejně jako před svátky českými se i před Eidem v muslimských zemích uklízí – svátky jsou přeci spojené i s návštěvami a má-li přijít jaká návštěva, chce se hospodyňka blýsknout. Zároveň je to ideální příležitost udělat velký úklid na který běžně v roce není chuť a nyní je záminka a tak se tedy vyrobí i ona chuť. A pak samozřejmě vaření a pečení.


Toto pondělí – 8. 12. pro nás muslimy vyvrcholila pouť v Mekce a tudíž jsme slavili tzv. Velký svátek či Svátek oběti (nějaké další info v článku "Kam muslime, kam spěcháš?... Ále, jdu na pouť." od Aishy).... A tak celý předcházející týden v naší domácnosti, ale i v milionech jiných domácnostech po celém světě, probíhal horečnatý úklid a pečení cukroví. Bohužel jsem letos nezvládla upéct tradiční palestinské eidové cukroví – Maamool – manžel pověřen během týdne nakupováním totiž pozapomněl na důležitou ingredienci – datlovou pastu. A tu, jak jistě uznáte, na každém rohu nenajdete. Krom toho jsem ale upekla -manželem milované- vanilkové rohlíčky, srdíčka a skořicové sušenky (tedy spíš perníčky). Během víkendu jsme ještě kupovali dárečky pro dítě a také jsme pozvali mojí rodinu na takovou předoslavu.


Samotný svátek či jeho oslava ale zajisté probíhá zcela jinak nežli české svátky. Začíná společnou modlitbou. Ta je zvláštní – trochu podobná té páteční – je krátká ale spojená s kázáním a nelze ji nijak nahradit. Jak už ale název svátku napovídá, je to den kdy se obětují zvířata – především skot. Toto je velice důležitá součást tohoto svátku a obětovat zvíře by měl každý, kdo k tomu má dostatek finančních prostředků. Část obětovaného zvířete si nechá rodina, která obětovala ale větší část se rozdává chudým. Před svátkem jsou velké trhy a často není pro zvířata „ani kam plivnout“. Ale samozřejmě jsou tu další „sváteční aspekty“ V Palestině je svátek o návštěvách a o penězích. A stejně tak i v celém arabském světě. Těsně před svátkem se kupuje pro každého nové oblečení, v den svátků muži navštěvují ženy a děti z příbuzenstva a dávají jim peníze – tzv idíje. Dárky se nedávají. Není to vůbec místním zvykem. A to ani třeba k narozeninám, vždy se dává hotovost a za tu si obdarovaný koupí co chce. Ani žádné zdobení se nekoná a tak když jsem poprvé prožila svátek v Palestině, byla jsem dost zklamaná. Ale letos, když jsem se chopila přípravy v dostatečném předstihu a udělala jsem si vše, jak jsem si představovala, svátek jsem si skutečně užila a to asi nejvíc ze všech svátků za posledních... no možná 9, 10 let. A co že jsme to tedy dělali, ani nic moc, z uklizeného, vyzdobeného a cukrovím naplněného bytu jsme brzy ráno s manželem a dcerou odešli na společnou modlitbu. Poté by teoreticky mělo následovat obětování zvířete, ale věřte nebo ne tady v ČR je to náročné finančně i organizačně a my jsme k tomu bohužel neměli příležitost. A tak alespoň peču sladkého beránka, kterého si pak doma zařízneme. Po skončení kázání jsme se tedy na místo obětování vydali s přáteli na oběd a dětské atrakce. Takový obyčejně neobyčejný všední pondělek. A přesto a nebo právě proto to byl úžasný sváteční den.


A co je poselstvím tohoto článku? Ať se každý na svůj svátek soustředí a udělá si ho podle svých představ a nepodřizuje se představám jiných. Nenechte se masírovat médii ani obchodními centry. A rozmyslete si, proč svátek slavíte a pro koho děláte to, co děláte. A závěrem přeji všem lidem pohodové svátky – ať už jakékoli.


Autor: Lucie Kamešová | neděle 14.12.2008 12:28 | karma článku: 13,19 | přečteno: 2114x
  • Další články autora

Lucie Kamešová

Mami, houpej hodně

Krátké zamyšlení nad deštěm, dětmi a houpačkou.

30.5.2009 v 0:17 | Karma: 12,77 | Přečteno: 1365x | Diskuse| Osobní

Lucie Kamešová

Hlupáci za volantem

Každý chodec se zajisté čas od času setká s některými "vstřícnými" motoristy, stejně tak i já. Ovšem zatím se mi nestalo aby si na mně řidič vybíjel své mindráky. Tedy nestalo, až do nedávna.

28.5.2009 v 18:27 | Karma: 12,19 | Přečteno: 1486x | Diskuse| Ostatní

Lucie Kamešová

Vše je o přístupu aneb Nepříjemná sestra a zkažený den

Těhotenská poradna v porodnici je útrpnou zkouškou pro každou těhotnou ženu. Poslední měsíc před plánovaným termínem porodu ji ženy navštěvují každý týden. Přístupy se samozřejmě v různých porodnicích do určité míry liší, ale co je pro ženu –klientku či pacientku- nejdůležitější, je přístup personálu. Protože na tom stojí a padá pocit, jaký si odnášíte. A samozřejmě to platí i jinde. Občas máte štěstí na milé a vstřícné jednání. Narazíte-li ale na nepříjemnou matronu, tak jako se mi poštěstilo tento čtvrtek ve FN Královské Vinohrady, máte pokažený den.

5.4.2009 v 10:20 | Karma: 20,17 | Přečteno: 2174x | Diskuse| Osobní

Lucie Kamešová

Radosti a strasti těhotenství

O těhotenství se mluví jako o nádherném období, kdy matka cítí, jak v ní roste nový život. V současnosti se stále více zdůrazňuje, že těhotenství je normální stav a ne nemoc. S tím nemohu souhlasit. Těhotenství zcela jistě není nemoc, ale rozhodně je to oproti normálu „jiný stav“.

30.3.2009 v 10:34 | Karma: 15,93 | Přečteno: 2068x | Diskuse| Osobní

Lucie Kamešová

Lidské štíty

O lidských štítech, které údajně Hammás používal a používá při konfliktu s Izraelem toho bylo napsáno už hodně. Je to ale skutečně pouze praktika Hammásu?

21.1.2009 v 17:33 | Karma: 13,51 | Přečteno: 2406x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

  • Počet článků 22
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2937x
Žena na mateřské dovolené, zajímající se o dění na Blízkém Východě.