Nejsem zodpovědná za činy jiných muslimů

Stále narážím na výzvy k distancování se od toho či onoho. Jsem volána k zodpovědnosti za to co dělali jiní. Mám vysvětlovat, proč muslimové v Saudské či Íránu dělají to a to a jestli se mi to líbí. Jak prý by se mi líbilo žít v Afghanistánu. Proč? Jak by se vám líbilo žít v třeba v křesťanské Kolumbii nebo Brazílii? Cítíte se zodpovědni, za to, co se tam děje? A co třeba ateistická Čína, milí ateisté? Ne? A proč mám já?

Z čeho všeho se mám jako muslimka zodpovídat? Lidé trpí podivným dojmem, že já (či jiní muslimové) se musím stále zodpovídat z činů mojich souvěrců – jiných muslimů. Nějak to stále nechápu. Jako češka se snad mám zodpovídat z toho, co udělal některý z Čechů v zahraničí? Mám tím na mysli třeba prodej drog či jinou trestnou činnost. A nebo mají být ateisté zodpovědni za to, co dělají jiní ateisté? A že toho není málo. To sotva – hlopé že. A teď trochu detailněji. Má se zodpovídat evangelík z pedofilie katolického kněze? Ne? Ale vždyť oba jsou křesťané. Proč se já mám zodpovídat z toho, co se děje v Íránu – šíitském státu. Nebo v Saudské Arábii – kolébce wahabismu, když se necítím být ani šía ani wahabi.

Někteří argumentují, tím, že daní lidé páchají své činy v Božím jménu, ve jménu Islámu a Alláha, ve jménu muslimů. Georg Bush se nechal slyšet, že útok na Irák byl právě v Božím jménu, že ho k tomu Bůh inspiroval. To se mají být všichni křesťané zodpovědni za jeho činy? Kolik šílenců vraždilo, protože jim to „vnuknul Bůh“ i za ty se mají křesťané zodpovídat? Ne. Jistě ne. To je přeci něco jiného.

Muslimové jsou přeci nepřítel číslo jedna. Oni nás chtějí zničit, zničit naši kulturu, náš způsob života… Tak jak to přeci dělali v minulost. Bojte se. Bububu, Hanibal ante portas.

Často se setkávám s tím, že mě lidé posílají ať jdu žít do arabských zemích. Ať tam prý poznám co je islám. Já vím co je islám. Vím i co lidé dělají v jeho jménu. Islám dnešních muslimů je hodně špatný. Mnoho muslimů praktikuje více tradice nežli islám, aniž by tušili, že to tak být nemá. A to je důvod, proč se nemusíte muslimů bát. Muslimové jsou slabí. Jsou jako mořská pěna.

Jsou muslimové hrozbou pro Evropu? Ne. Mohou být její nadějí. Ale toho se nedožiju ani já, ani vy. A nejspíš ani naše děti. A možná ta další generace už neuvidí islám jako hrozbu. Uvidí ji jako další alternativu. Pokud se muslimům podaří znovu objevit islám a jeho ducha.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lucie Kamešová | čtvrtek 12.6.2008 10:30 | karma článku: 17,88 | přečteno: 2388x
  • Další články autora

Lucie Kamešová

Jak se žije v Palestině - Úvod

21.7.2009 v 18:00 | Karma: 13,45