Jak se žije v Palestině - Úvod

O Palestině se hodně mluví, ale jen málo kdo skutečně nějakého palestince potkal. Jelikož jsem měla možnost nejen se s palestinci setkat ale s nimi žít - a nejen s nimi ale jako oni – rozhodla jsem se napsat sérii článků ve kterých zájemcům přiblížím jejich život a způsoby.

Nutno podotknout, že budu popisovat život žen, ne mužů. Abyste věděli jak tu žijí muži, co dělají, jak slaví jak dělají cokoli, museli byste být mužem. Protože ženy a muži tu žijí odděleně a zcela jinak. 

Již když jsem do Palestiny přijela poprvé uvědomila jsem si, že život zde, a právě v rodině mého manžela, je naprosto odlišný od života v Čechách a konkrétně v mojí rodině. Jako plus a mínus, jako sever a jih, jako muž a žena jsou odlišné tyto dvě kultury, společnosti a rodiny. Vše je tu extrémní a to stejné mohu říci o své domovině, jen je tu vše naprosto opačně. Čeho je u nás málo, je tady hodně. Čeho je v Palestině málo, dozajista toho najdete v Čechách kvanta. Nelze říct, že jedno je dobré a druhé špatné. Nejlepší by byl nějaký ten střed. Vyváženost.

A odlišnosti nenajdeme pouze ve srovnání s Evropou či Českou republikou, ale mezi jednotlivými vesnicemi a městy v Palestině. Zvyky které jsou ve vesnici Askar, kde žije moje rodina jsou trochu jiné, nežli v uprchlickém táboře asi o kilometr níž nebo ve městě Nabulus o dva kilometry na jih. Nemluvě o rozdílech ve zvycích ve městech a vesnicích ještě vzdálenějších. A přesto zároveň vše o čem budu psát má do určté míry univerzální platnost pro všechny araby. Je to zmatené? Ano. A to jsem teprve na začátku. 

Každá mince má dvě strany a na každou věc se můžeme dívat z různých pohledů. Většinou najdeme to, co hledáme. Chceme-li vidět to špatné, jistě to najdeme v podstatě na všem, chceme-li vidět to dobré, najdeme to stejně tak často. Stojí to mnoho úsilí vidět věci ze všech stran a většina lidí o to ani nemá zájem. Na Palestince se všichni dívají jako na nepochopitelné divochy, teroristy... Ale málokdo tuší, jak vlastně žijí. Berte tedy tuto sérii jako pohled na lidi, zvyky a místa, které většina z vás nikdy nepozná. 


Autor: Lucie Kamešová | úterý 21.7.2009 18:00 | karma článku: 13,45 | přečteno: 1858x
  • Další články autora

Lucie Kamešová

Mami, houpej hodně

30.5.2009 v 0:17 | Karma: 12,77