Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Stáří není ostuda. Pokud není spojeno s úřadem prezidenta.

Václav Havel, Václav Klaus - naši porevoluční prezidenti. Gustáv Husák nebo Ludvík Svoboda, předrevoluční. A mají něco společného. Ať máme na ně názor jakýkoli, aspoň nějak se zhostili úřadu.  Miloš Zeman má vlastní kategorii. 

Zeman na hrad. Tato věta snad není hodna vyslovení ani 1.4.

Byl jsem a stále jsem zastáncem přímé volby hlavy státu. Věřím, že společnost je schopna zvolit do čela země osobnost, která dokáže reprezentovat. A tak jako politici umístili nejednou do čela nebo vedení své strany osobnosti s kontroverzní budoucností, tak ani my voliči nemůžeme předvídat budoucí jednání prezidenta v úřadu. Minulá volba prezidenta naší země byla první a tak jsme vybírali povětšinou stylem, jakým volíme politické strany. Podobné porodní bolesti měly několikery první volby do Senátu. Také jsme jako voliči vybírali podle stranické příslušnosti, až na několik výjimek - např. majitel CK Václav Fischer. Nyní již ve volbách do Senátu stále častěji dokáží uspět osobnosti z jakékoli oblasti našeho života. A stejně tak věřím, že příští volba hlavy státu bude zrcadlit možné budoucí jednání v tomto úřadu. 

Moji favoritkou v přímé prezidentské volbě byla Zuzana Roithová. Přestože preference neměla tak vysoké jako někteří jiní kandidáti, bral jsem svou volbu s plnou vážností a vírou, že naděje umírá poslední. Ve chvíli, kdy do druhého kola postoupili dva mnou nevoleni kandidáti, již jsem neměl jinou možnost, než přijmout svou soukromou prohru. Ale to patří k demokracii a přijímám to. 

Výsledek volby známe všichni a pociťujeme jej v našem životě, kdy hlava státu reprezentuje Česko nejen navenek, ale také během výjezdů po regionech.A zde si dovolím dva pohledy na našeho prezidenta. 

Pohled první - začnu pozitivně. Miloš Zeman je podle mého názoru inteligentní člověk a zkušený politik. V době kdy se postavil do čela ČSSD, dokázal tuto stranu dostat na výsluní a byl protiváhou V. Klause. Dokázat to, znamenalo mít silné ego, nemyslím to ve zlém, ostré lokty, schopnost mluvit srozumitelně k lidem a nabídnout nějakou vizi. Miloš Zeman tyto vlastnosti měl a byl schopen postavit silnou levici proti těžké váze Klausovi. Při svém nemalém sebevědomí se nebál v počátcích dokonce nechat vedle sebe vyrůst zkušené politiky jakými byli Petra Buzková, Stanislav Gross a další. To byly obrovské benefity pro kandidaturu na prezidentský úřad v přímé volbě. 

Pohled druhý - mohl bych se opakovat. Ego, ostré lokty, inteligence. Ale tentokrát jako nástroj pomsty proti těm, kteří si dovolili svého guru neprosadit na hrad v době nepřímé volby. Je to politický boj a zde také nelze Miloši Zemanovi nic vyčítat. Pokud by se rozhodl svými bonmoty častovat své neoblíbence v rámci nějakého výletu po regionech. Ale prezident není z titulu svého úřadu běžný občan, který v hospodě u piva vyjádří svůj názor na Frantu od vedlejšího stolu. Pokud dostal sportovní redaktor Hrdlička "kartáč" za svoje nevhodné chování mimo pracovní dobu i televizi, kterou reprezentuje, ač mu "padla", o to více by se měli s respektem ke své funkci chovat volení zástupci - poslanci, zastupitelé natož hlava státu.

Nějak jsme chtě nechtě přijali jednání našeho prezidenta jako skutečnost, která se nám nemusí líbit, ale se skřípěním zubů ji zvládáme. Miloš Zeman při své inteligenci a politické prozíravosti dokáže balancovat na hraně, aby neudělal krok, který by ho mohl potupně z úřadu odstranit. Mám respekt a úctu ke stáří. V lepším případě nás to čeká všechny i s projevy vadnoucího těla a intelektu. A dovedu pochopit i to, že muži moji generace jsou přesvědčeni, jakými jsou lvy salónu a dvacetileté slečny na nás mohou oči nechat. Jen to okolí to vidí realističtěji a pokud z nás nemají legraci, tak nám pomohou slovem, že přece jen jsme mimo výseč této kategorie. 

Miloš Zeman podle mého názoru na výkon prezidentského úřadu nemá zdravotně. Jistě je to fyzicky i psychicky náročné. Podle mého názoru již jeho intelekt nedokáže rozeznat realitu, jako my muži v nejlepších letech také naše břicha a pleše vidíme více sexy než je realita. A hlavně živí aparát nohsledů, kteří se rozhodně nechtějí vzdát vlivu, který skrze hlavu státu mají. 

Pokud nechceme, aby okolní svět - EU, Spojené státy nebo i Rusko - viděl naši zemi plnou šikovných lidí, umělců a lékařů skrze optiku výkladní skříně, jakou prezidentský úřad je, máme jedinečnou šanci. Jak se my díváme přes naše hranice? Vidíme Německo skrze Angelu Merkelovou, USA skrze Donalda Trumpa a Rusko skrze Vladimíra Putina. A to jsou velmoci. Opravdu si myslíme, že někdo zvenčí vidí našeho prezidenta a dokáže odlišit hlavu státu a "zbytek" naší malé země? Já si to nemyslím. 

Proto máme tu jedinečnou šanci, poučit se. Poučení je, dopřát Miloši Zemanovi to, co mu zůstane navždy. Zastával prezidentský úřad. Jednou je více než nikdy. A ve volbě hlavy státu mu můžeme dopřát luxus, který znamená se ctí se zúčastnit v prvním kole. A v druhém budeme mít možnost volby mezi dvěma jinými kandidáty. Snad. 

Autor: Pavel Kamas | pátek 13.10.2017 18:37 | karma článku: 39,05 | přečteno: 3601x
  • Další články autora

Pavel Kamas

Jirka Paroubků má odvahu

Opakovaně jsem si myslel, že mě expremiér, průměrný bloger, exšéf neúspěšné strany LEV 21 a neúspěšný manžel překladatelky Petry nechá v klidu. Ale když já jsem z Ostravy a Jiří zde kandiduje do Senátu. A když chce tak uspět ...

6.8.2018 v 16:26 | Karma: 37,58 | Přečteno: 2994x | Diskuse| Společnost

Pavel Kamas

Přežije náboženství příštích 100 let?

Ač jsme velmi ateistická země, v dnešní době migrační krize a pocitu islamizace Evropy jsou velkým tématem křesťansko - židovské základy, na nichž naše kultura stojí. Zajímalo by mě, kolik z těchto lidí zná Bibli nebo Tóru.

5.8.2018 v 18:08 | Karma: 11,55 | Přečteno: 437x | Diskuse| Společnost

Pavel Kamas

Čeho se bojí Babiš? Konce antibabiše.

ANO vyhrálo volby. ANO neklesají preference. ANO sestavilo vládu a ANO má premiéra. Politické strany vyčítaly ANO po jeho vzniku, že je nesystémové a nemá program. Vzaly si jako nosné téma antibabiše a jejich preference nerostou.

15.7.2018 v 16:24 | Karma: 39,20 | Přečteno: 4420x | Diskuse| Politika

Pavel Kamas

Máma už má 20 let

Nemám na mysli vlastní mámu, jelikož to bych asi těžko psal tyto řádky. Je jistě nějaká mladá máma, která letos oslavila 20 let, ale já mám na mysli mámu, u které se 20 let počítá již jako úctyhodný věk. Song Máma od Luneticu.

14.7.2018 v 20:00 | Karma: 11,02 | Přečteno: 328x | Diskuse| Společnost

Pavel Kamas

Proč ODS rostou preference?

Nejdříve je třeba nazvat věci správnými jmény. V minulých volbách sice ODS narostla, ale správné je říci, dostala se ze dna předchozích voleb. A jak praví klasik, i porouchané hodiny 2 x denně ukazují správný čas.

11.7.2018 v 20:44 | Karma: 28,74 | Přečteno: 861x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

I na čarodějnice padaly rekordy. Nejtepleji bylo severně od Prahy

30. dubna 2024  18:41

Na 24 ze 168 stanic fungujících alespoň 30 let v úterý, poslední den měsíce dubna, kdy se tradičně...

Chci víc peněz na vědu i bezúročné půjčky pro doktorandy, říká nový ministr

30. dubna 2024  15:37,  aktualizováno  18:29

Pavel Tuleja, který má být příští týden jmenován novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace za TOP...

Green Deal nikdo nezmění. Vnímejme ho jako příležitost, radí Pavel Telička

30. dubna 2024

Premium Česká republika slaví 20. výročí vstupu do EU. Pavel Telička tehdy český vstup v Bruselu...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

  • Počet článků 130
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1764x
Začal jsem s nemovitostmi, financemi a přes to se dostal osobnímu rozvoji. Jsem lektor, protože mě to baví. Sám jsem si prošel údolím prokrastinace. 

web: kamaspavel.cz

Díky za podporu :-)

Seznam rubrik