Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DT
MS

Ještě bych doplnil často opomíjenou odluku církve od státu. Stát už církvím nebude hradit výdaje na opravu nemovitostí a platy. 2mld Kč ročně.

2 0
možnosti
Foto

Tak to si povíme až v r. 2030. Nebyl dosud přijat žádný zákon, který by zakazoval.

1 1
možnosti
HM

No ale fakt , církevním restitucím vůbec nerozumíte .. Kdyby nebylo znárodňování , nebyly by restituce ..Komunisti církevní majetek ukradli, místo aby to spláceli komunisti tak to splácí všichni daňoví poplatníci, a komunisti za pomoci STBácké mafie z ANO to ještě zdaní. Chucpe jak prase.

9 0
možnosti
JP

J46o19s57e75f 71P28o36t93r

26. 1. 2019 20:41

Pan Roman Kozel,

dole říká :"Církevní restituce budou mít navždy pachuť kvůli tomu, jak byly schváleny - s pomocí odsouzeného poslance a se stranou, kterou nikdo nevolil. Když dnes ODS mluví o zásadách a že s trestně stíhaným ne, tak se musím zasmát."

Ovšem neříká, že církevní restituce se táhly 20 let, slovy : dvacet let. V 90. letech bylo rozhodnuto o restitucích fyzickým osobám a církvím. Restituce fyzickým osobám byly provedeny do dvou let. Nikdo se nad tím nepozastavoval, nikdo nic neřešil. Znám případ vrácení majetku v hodnotě 20 mil. Kč. Ta fabrika byla totálně znovu postavena za komunistů. Restituent podvodně doložil, že to byla cena při znárodnění a bez problémů to dostal.

Úplně jiná situace byla u církevních restitucí. Protože český národ vyznává ideu a myšlenky socialistických politruků, pro které největším nepřítelem byla katolická církev, politici se právem obávají své politické smrti při její podpoře. A tak se celá léta tomuto problému vyhýbali.

Celé je to k smíchu a doufám, že celá akce se zdaněním náhrad je labutí píseń KSČM a že o ní v dalších volbách již neuslyšíme.

Komunistické hnutí bylo náboženství a jako takové za největšího nepřítele považovalo katolickou církev. Hnutí sice bylo odfouknuto na smetiště dějin, ale jeho idee a myšlenky tvrdě žijí v hlavách obyvatel ČR.

7 0
možnosti
TV

Církev není cosi odděleného od věřících ... věřící jsou církev. Pokud mají nějaké prostředky na svůj provoz, není to zisk, ba dokonce ani navrácení prostředků na provoz není zisk. Komouši chtěli církve zlikvidovat, tím že je dostanou do svého vlivu. To se jim nepovedlo, mnoho odvážných lidí se jim postavilo. Když se po letech pokouší znovu rozjet kola nenávisti, amorální lidi jim v tom chtějí pomáhat ... a spousta dalších bez rozumu si alespoň přisadí ... lze vám za takový článek děkovat ? Za hlouposti se neděkuje.

2 0
možnosti
Foto

Církve by si měli platit sami věřící, a to cílenou církevní daní.

1 0
možnosti
Foto

ono jde o ten rozsah- do roku 2034 tak budou naše děti splácet něco za co nemůžou mimochodem v Polsku církev dostala v přepočtu 30 miliard korun, tedy méně než tisíc Kč na obyvatele (návrh v Česku počítá s částkou přes 10 tisíc Kč na občana). V Maďarsku bude celkem vydán majetek za 175 miliard forintů (tedy odpovídající 15 miliardám Kč a tedy přibližně 1,5 tisíc Kč na obyvatele). takže Polák zaplatí méně než tisíc, Maďar asi tisíc a půl a4ech 10 tisíc---nějaký nepoměr tu vidím....:-/Podle předběžných prognóz by celkový objem finančních prostředků se započtením pravděpodobného vývoje inflace v Česku do roku 2043 mohl pro církve znamenat přísun kolem 96 mld. korun. Kritikové též poukazují na zkušenosti z restituování církevního majetku z jiných zemí, především však ze sousedního Polska a Slovenska, kde ke kýženému cíli restituování, sekularizaci a odluce státu a církve, nedošlo. Spíše naopak, získáním obrovského majetku církev získá velkou moc takže církve budou svým vlivem zasahovat do politiky a veřejného dění ještě více než v současnosti, a financování veřejně prospěšných církevních institucí by ještě navíc mohlo zůstat stále na bedrech státu K úplné majetkové odluce mezi zúčastněnými církvemi a státem v Česku dojde v roce 2030, tedy po 17 letech. Konec vyplácení ročních náhrad za nevydané nemovitosti skončí v roce 2043, tedy po 30 letech.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Církevní_restituce_v_Česku

1 3
možnosti
JP

J43o56s45e67f 80P31o65t98r

26. 1. 2019 20:47

Paní Palková

trefila hřebíček na hlavičku. Nejde jí o majetek, jde jí samozřejmě o ideologický a politický vliv katolické církve, bojí se chudinka, že ten vliv bude narůstat, a co si pak počne zdravé ateistické myšlení, dokonce se bojí, že církev se bude méně starat o nemocné, postižené, umírající! Není to ateistické pokrytectví?

3 0
možnosti
PK

To je fajn, že jste se zastavil hned na začátku. Ušetřil jste si čas. :-)

0 0
možnosti
PK

P14a67v89e10l 25K61a91r25a17s

26. 1. 2019 17:20

Zůstal bych u toho, že co se ukradne, má se vrátit.

9 0
možnosti
Foto

R^ Ono to o ničem jiném totiž není

1 0
možnosti
MK

Po kontraverzním schválení t.z. restitucí byl v přímé souvislosti slib od církví, že nebudou podávat místní žaloby za určení majetku. Porušení takového slibu zůstalo na okraji zájmu.

Špatná smlouva se musí revidovat, někdo opomněl to zdanění do smlouvy dát; asi v domnění, že všechny podobné příjmy automaticky daní.:-/;-)

4 8
možnosti
Foto

Zákon o církevních restitucích nemluví o majetku který bude církvi vydán. Pouze je určen majetek, který ji vydán nebude. Zákon rovněž mluví o tom, že pokud bude žádost o vydání sporná rozhodne soud. Takže pokud církev požádá soud o určení majetku je to v souladu se zákonem.

6 1
možnosti
FS

Pane autore, podle slušných odhadů 90 % církevního majetku nabyla římskokatolická církev v zemích bývalého Českého království při tuhé rekatolizaci po Bílé hoře. Máte pravdu, byly to dary, odkázaná dědictví atd. atd.. Sotva by církev nabyla majteku vlastní pilnou prací kněží, prelátů, mnichů a sester, ti hmotné statky užírali tak až to musel Josef II. zarazit. Ale kde to vzali ti majitelé a šlechetní dárci? No přece zabavením majetku českých pánů, stavů i prostých lidí při rekatolizaci této země!!

(abych zarazil diskuze, že jsem Jiráskovec či bolševik, odkazuji případné kritiky na díla Dr. Herbena, přítele T. M. Masaryka)

3 9
možnosti
Foto

Pane Sobotko, v době husitských válek přišla u nás církev o 70 procent svého majetku, který nikdy nezískala zpět a to ani po Bílé hoře. Pouze co získala po Bílé hoře byla daň z bečky soli, kterou ji císař přiřkl jako náplast za ztracený majetek. Jinak čeští panovníci si zvali mnišské řády do Čech z důvodu, že uměli hospodařit znali klučení lesů, a podobně. Přidělil jim část půdy, přidal jim peníze na vybudování kláštera. Mniši půdu v okolí zúrodnili, zaměstnali lidi, odváděli králi daň a měli z toho užitek všichni. Josef II nikdy církvi neodebral majetek. To je oblíbená ptákovina. Pouze odebral majetek žebravým řádům a k tomu neměl žádné právo. Ten prodal a z utržených peněz stavěl kostely a zakládal nové farnosti. Tak se trochu seznamte s historii.

10 0
možnosti