Koho překvapil výsledek voleb, ať se přihlásí. Nebo ať otevře oči.

Nejsem politolog, ale normální občan. Přesto jsem již v delším či kratším horizontu před volbami podle mého názoru trefil výsledek voleb. Mám nějaký tajný recept? Ano a prozradím vám ho. Chodím s otevřenýma očima.

20. dubna jsem napsal jeden ze svých prvních blogů Budu volit politickou stranu nebo D.J. Boba. Uvedl  jsem v závěru, že by mi jako voliči stačilo, kdyby strany řekly svoje vize a cíle a ty dodržely. Jak se dnes ukázalo, sliby nemusí vždy stačit. 

26. dubna jsem se zmínil o tom, že je důležité odlišit lepší a pracovité od horších. Slogany ČSSD ve stylu "přidáme 98% populace". Zůstávají ty 2% zlých, kteří vydělávají více. Lékaři, vědci a ostatní, kteří něco dokázali a měli být za úspěch potrestáni. Proč billboardy a kampaně ČSSD o tom jak se všichni budou mít dobře neuspěly?

12.května jsem končil svůj blog slovy, že v září se začnou strany předhánět v tom, kdo postaví více dálnic, sníží více daně a zajistí lepší zdravotnictví. Země byla těmito slogany oblepena. 

12. června jsem se řečnicky zeptal, proč má KSČM i ODS stejné šance ve volbách. S výsledkem kolem 8 % KSČM a 11% ODS si dovolím tvrdit, že jsem před 4 měsíci mířil přesně. 

8. července jsem se zmínil o tom, jak nevěřím EU v tom, že zabrání migraci. Přestože se mnoho stran snažilo téma migrace uchopit, vyhrát může pouze jeden. SPD na ničem jiném svoji strategii nepostavila a slaví s ní úspěch. Bude tohle téma ovšem stačit i nadále nebo 17.4. 2018 bude dle mé předpovědi vyčpělé?

18. července jsem provětral téma, jak si koupit voliče. Zvýšením mezd státním zaměstnancům. Kolikrát tohle téma zaznělo v předvolebních debatách? Ano, bylo to pouze kupování si hlasů. Netvrdím, že úspěšné vzhledem k výsledku ČSSD.

27. července jsem se zaměřil na Matěje "zeleného", který dnes odstoupil. Nepřímo jsem ho vyzval, aby se držel svého kopyta, jelikož jen to je cesta k úspěchu. Nedržel. O několik řádků výše jsem zmínil také Piráty, kteří se svého kopyta drželi. 

18. srpna jsem se dostal i k ANO. Uznal jsem, že Babiš je charizmatický vůdce, kterého ostatní strany svým způsobem závidí. ODS jsem popsal jako stranu s vůdcem bez charizma, která se vymezuje natolik, jako kdyby měla získat nereálných 45%. Nestalo se, pochopitelně. Končil jsem tím, že budu volit stranu s malými preferencemi. Dle mých dřívějších vyjádření bylo možno doplnit si Piráty. I s rizikem neúspěchu, ale vzepřel jsem se...

8. září jsem se opět zmínil o ČSSD, která byla přesvědčena, že sliby bez skutků jsou na voliče dostačující. Pochopitelně je to nesmysl. 

19.září jsem hned v úvodu vyjádřil svoji úvahu nad hlasem pro Piráty. Dále v textu jsem opět komentoval ČSSD a L. Zaorálka ve smyslu, že rozhodnutí vyhrát volby a změnit agenturu k vítězství nestačí. 

23. září jsem zabloudil k expremiérovi Paroubkovi, který svoji neomylnost po výsledku voleb opět komentoval dnes na blogu. Kdyby ho ČSSD přijala zpět do svých řad, dopadla by stejně, ale to mu nevadí k opětovnému kopání do své mateřské strany.

9. října jsem nazval můj pohled na preference ČSSD kopancem do vlastního rozkroku. Řekl bych, že výsledek kolem 7% je velký kopanec. Mimo jiné jsem v tomto blogu nominoval 8 možných stran /STAN jsem ponechal mimo sněmovnu/. STAN stejně jako TOPka získali těsně nad 5%, tak jsem se moc nemýlil. TOP 09 jsem ve své úvaze dal totiž s otazníkem. Zároveň jsem se zeptal, zda opravdu chceme koalici ANO, SPD a KSČM? Dle vyjádření lídrů ČSSD, ODS, TOP, STAN, KDU i Pirátů - kteří odmítají koalici s Babišem - je aktuálně jiná možnost??

19. října jsem zakončil svoje politické předvolební blogy tím, jaký bude výsledek voleb. Většinový vítěz A. Babiš a jeho ANO.

 

A tak se ptám. Mám jiné schopnosti než ostatní? Nikoli. Jen jsem viděl sebedestrukci ČSSD. Antibabiše od TOP 09. KSČM a ODS mají plus mínus svoje, o čem jsem psal. KDU je svou nevýrazností ani pro velkou výhru ani pro prohru. Zkrátka taková střední cesta. Okamura oblepil plakáty s jednoduchými hesly zemi a vyfoukl voliče ostatním protiimigračním stranám. Piráti a lídr Bartoš působí jako svěží vítr pro mladší generaci. A kde se má "najít" zbývající část populace? Tam, kde je charizma a vize. Můžeme si o tom myslet cokoli, ale jak jsem psal ve svých blozích nesčetněkrát. Strany by měly nabídnout vizi - zelenou, pravicovou, sociální nebo zdravotní. Jen takovou, která není úplně mimo realitu - přidáme všem, za 4 roky změníme to co za 27 let jsme neudělali /viz. předvolební debata L. Zaorálek/ to není vize ale lež. 

A dovolím si jednu větu na závěr. Bez Babiše vláda nebude. A pokud chtějí strany předčasné volby, zmizí i TOP ze sněmovny a Babiš posílí. Tak kdo najde kuráž a řekne. Ano volby dopadly takto, my jdeme s ANO do vlády. Přál bych si, aby to byla ODS i když její nemastný vůdce tvrdí že nikdy. Nejde přece o něho, ale o celou zemi. 

Autor: Pavel Kamas | sobota 21.10.2017 20:40 | karma článku: 25,37 | přečteno: 1546x
  • Další články autora

Pavel Kamas

Jirka Paroubků má odvahu

6.8.2018 v 16:26 | Karma: 37,58

Pavel Kamas

Máma už má 20 let

14.7.2018 v 20:00 | Karma: 11,02

Pavel Kamas

Proč ODS rostou preference?

11.7.2018 v 20:44 | Karma: 28,74