Velikonoční výlet za poznáním

K velikonočnímu výletu za dalším poznáním se Kalňáci a jejich přátelé sešli krátce před devátou na zastávce. V Souticích přibrzdili za účelem doplnění posádky o zbytek výletníků a vyrazili vstříc novým zážitkům.

Cílem bylo Muzeum zemědělské techniky v Čáslavi. 
Areál bývalých kasáren nás překvapil svou rozlehlostí. Obrovské haly, které dříve ukrývaly vojenskou techniku, zaměnily obsah svých útrob za ryze mírumilovný a kdysi nejvíce užitečný. Organizátoři sem posháněli tolik traktorů, kombajnů a mlátiček a dalších zemědělských strojů, že jsme se nestačili divit. 
Procházení hal nás nečekaně vrhlo zpátky do dětství. Pocházíme přece z vesnice, kde bylo zemědělství hlavní pracovní příležitostí pro naše rodiče a sousedy. Takže jsme velice záhy spárovali jména traktoristů a jim svěřené stroje do dvojic a s aktovkami na zádech je aspoň ve vzpomínkách stopovali cestou ze soutické školy. V hlavní muzejní hale jsme nakoukli pod pokličku různým motorům a systémům převodů u všelijakých strojů, zjistili jsme, že Štefan měl v „čmelákovi“ dost nepohodlno, zkusili si udělat řidičské zkoušky na traktor. Po závěrečné prohlídce neuvěřitelně precizních papírových modelů staveb a strojů jsme vyrazili do Zámecké restaurace v Nových Dvorech na oběd. 
Řízky a výpečky v nás zmizely rychlostí burácejících Grippenů, které měly na Čáslavsku svůj letový den, a jelo se dál. Především dámská výletnická skupina byla natěšena na květiny v zahradnictvích Hortis a Starkl. Někdo nakupoval květiny do truhlíků či stromky, někdo se kochal nádhernou japonskou zahradou, jiní pozorovali horečnaté zahradnické šílení z bezpečného zázemí u stánku s občerstvením. 
Přes nepříznivou předpověď bylo počasí přímo ukázkové. Namísto padajících trakařů nás trefovaly jen teplé pozdravy sluníčka, takže spokojenost byla veliká. Výletní Bílou sobotu jsme si krásně užili. A to nás čekaly ještě dva dny velikonočního volna!

Všechny fotografie z výletu zde

Autor: Olga Bílková | čtvrtek 11.6.2015 19:29 | karma článku: 4,02 | přečteno: 118x