Svatý Václav tetky, strýce vyveze do Kamenice

Tak rozhodli Kalňáci při plánování tradičního podzimního výletu za poznáním. Kamenice nad Lipou byla pro mnohé zcela neznámé město, o jehož názvu či významu se ještě v páteční besedě pochybovačně spekulovalo.

Lákadlem pro pány byla určitě exkurze do pivovaru, kde vaří celou škálu zajímavých speciálů, ale co dál ...?
Všech třicet výletníků však okamžitě překvapila malebnost centra městečka, a to i přes jeho momentální rekonstrukci. Takže výsadek a vzhůru do výletění. Dominantní stavba zámku v rohu náměstí byla dostatečně přesvědčivá, takže hnedlinko vedle stojící pivovar prozatím ostrouhal. Však si nás ještě užije!
V zámku nás přivítal sympatický průvodce, co nejen že všechno věděl, báječně o hračkách i nábytku vyprávěl a od všech dveří měl klíče, on dokonce zpíval a hrál na kytaru, vtipkoval, dával hádanky, zkrátka předvedl o moc víc než jen zajímavý výklad. Paráda veliká a zasloužený potlesk na otevřeném nádvoří.
Přechod do restaurantu v pivovaru někdo absolvoval přes park s památnou, podivně rostlou lípou, většina však zvolila cestu přímou. Obří prostory pivnice jsou jistě náročné pro personál, ale byly náročné i pro naše bříška. Dobře najedení a napití jsme se přesunuli na exkurzi do části budovy, kde se vaří pivo, a vyslechli další zajímavé informace. No a protože součástí prohlídky nebyla ochutnávka, vrátili jsme se ještě na skok do pivnice, nakoupili nalahvované suvenýry a pozvolna se trousili k autobusu.
Díky svátku sv. Václava jsme letos byli nuceni vynechat drancování zahradnictví, ale asijský prodejce na náměstí měl v sortimentu (považte) i podzimní vřesy, listopadky, drátovce a další hrnkové kytky a keříky. Výletnice zahradnice byly spokojené a pan řidič Kristýn smutně naznal, že ani tentokrát nebude ušetřen vymetání kompostu zpod sedadel svého autobusu. Jakáž pomoc, výlet je výlet. A že byl hodně povedený!

 

Odkaz na Zámek Kamenice nad Lipou

Odkaz na místní pivovar

 

 

 

Autor: Olga Bílková | pondělí 30.9.2019 4:00 | karma článku: 8,39 | přečteno: 137x