Svatováclavský výlet do Kutné Hory

Podzimní výlet do Kutné Hory byl poslední částí projektu „Slasti s Otcem vlasti“, který realizovali Kalňáci za podpory Středočeského Fondu hejtmana.

Putování za svatou Barborou po hornickém městě jsme začali v Dačického domě, ten se v polovině 16. století stal rodištěm kronikáře Mikuláše Dačického z Heslova. Zcela nově zrekonstruovanou historickou budovu jsme si prohlédli od sklepa až po podkroví. Několik interaktivních expozic nám například objasnilo, proč právě Kutná Hora je součástí nejvýznamnějších pamětihodností světa zapsaných na seznamu kulturního dědictví UNESCO. V Biskupské kapli, kdysi nejvýznamnějším prostoru domu, jsme obdivovali unikátní gotické dlaždice, ve sklepním prostoru na nás promlouval maličký permoník. 
Naším druhým kutnohorským zastavením byl Kamenný dům, jedna z nejvzácnějších památek gotiky v Čechách, která je odrazem myšlení a života tehdejšího člověka. Dům původně patřil řeznické rodině Kroupových, jejíž jeden ze členů byl úspěšným úředníkem a následně povýšen na šlechtice. S tímto titulem a novým společenským postavením se pustil do řádné přestavby domu. Výzdoba fasády se nijak nelišila od chrámové, v obytném patře nechal vystavět kapli. Přestože měl později Kamenný dům několik majitelů, podařilo se jej díky restaurátorům zachovat v původní podobě. V jeho prostorách jsou dnes umístěny expozice uměleckých řemesel od poloviny 15. století až do 19. století, za zhlédnutí určitě stojí i středověká kuchyně. 
Ze středověké kuchyně jsme se přesunuli do soudobé kuchyně hotelu Mědínek, abychom ochutnali z jejich nabídky. Během přátelského posezení nás čekala milá povinnost popřát panu Bohoušovi Vlasákovi k jeho nedávným krásným osmdesátým narozeninám. Stejně jako kterýkoliv oslavenec, ani Bohouš nezůstal ochuzen o Olinin báječný dort. A protože je kamarád, podělil se o něj s námi a ke kafíčku to byla skvělá tečka nejen za velmi dobrým obědem, ale i za celým podzimním výletem.

Dačického dům

Kamenný dům

Ostatní fotografie

 

 

 

Autor: Olga Bílková | pondělí 3.10.2016 5:00 | karma článku: 9,99 | přečteno: 128x