První pětiletka za námi

Občanské sdružení Kalňáci oslavilo pět let své existence. Za tu dobu se nám povedlo uspořádat řadu akcí, kterými jsme snad přispěli k posílení tak potřebné občanské společnosti. Sdružení se nadále těší podpoře svých přátel a má bohatou členskou základnu, proto bude ve své činnosti i nadále pokračovat.

Jednou z prvních aktivit občanského sdružení byla výstavba nové autobusové zastávky, která zdobí Kalnou od jara roku 2007. Pěknou dřevěnou zastávku uhradila obec a Kalňáci pravidelně dbají na její čistotu a úpravný zevnějšek.

Na činnost sdružení jsou vždy potřeba finance, proto jsme záhy uspořádali „železnou sobotu“ a získali tak od kalnických sousedů první prostředky. Sběry železného šrotu provádíme dále, ovšem nepravidelně, spíše dle přání či aktuální potřeby sousedů.

Očista obce a okolní přírody

Členové našeho sdružení se každoročně s odchodem zimy a jejím nastřádaným nepořádkem podílejí na úklidu Kalné. Také nahodile pořádané vycházky do bezprostředního i vzdálenějšího okolí obce jsou téměř vždy ve znamení očisty přírody od poházených odpadků.

Zúčastnili jsme se i celoregionální akce Čistá řeka Sázava - konkrétně v letech 2008, 2009 a 2010. Řeku Sázavu uklízí rok od roku větší množství nadšenců, proto jsme v roce 2011 spolu se štěpánovskými hasiči dali přednost úklidu Štěpánovského potoka.

Obrodě přírody po větrné kalamitě jsme pomohli sázením stromků a brigádou při čištění poničeného lesa u Zruče nad Sázavou.

Zábavná odpoledne pro děti

Červnová dětská odpoledne jsme pořádali několikrát, v roce 2007 ve spolupráci s obcí Soutice, další tři roky (2008, 2009 a 2010) s obcí Hulice na jejím fotbalovém hřišti, vždy za grantové podpory Středočeského kraje. Minulý rok už na Kraji pro nás finance nezbyly, ale třeba v roce 2012 budeme moci v započaté tradici pokračovat. Podporu z grantů rozhodně nevzdáváme.

Výlety pro Kalňáky a jejich přátele

Dnes už pravidelné výlety pořádáme vždy na Bílou sobotu a na státní svátek 28. října. Doposud jsme navštívili tyto lokality:

Rok 2008 Kácovský pivovar

Rok 2009 Želivský klášter

 Zámek Kačina

Rok 2010 Zámek a hřebčín Slatiňany

 Sázavský klášter a sklárna Kavalier také v Sázavě

Rok 2011 Hřebčín Favory a muzeum veteránů v Netvořicích

 Zámek Žleby a zahradní centrum u Čáslavi.

Výlety budeme rádi pořádat i nadále. Těší se oblibě mezi členy sdružení, ale v poslední době se k nim zhusta přidávají také občané Soutic. Náklady na dopravu jsou vždy hrazeny z prostředků občanského sdružení.

Setkání u kapličky

Již pět let zveme všechny kalnické rodáky, jejich rodinné příslušníky a přátele na odpolední Setkání u kapličky. Pan Vlasák s námi na pátém setkání oslavil své 75. narozeniny a na čtvrtém manželé Míkovi krásnou zlatou svatbu. V pořádání této akce budeme i nadále pokračovat. Veškeré náklady jdou na vrub občanského sdružení, které si pokládá za čest uspořádat pro své bližní a jejich dávné přátele tato milá a bezprostřední shledání.

Zábavy a plesy

Aby mohlo sdružení financovat náklady spojené s jeho aktivitami, snažíme se získat potřebné prostředky pořadatelskou činností. V průběhu pěti let existence sdružení se nám podařilo zorganizovat:

Rok 2007 Havelské posvícení v Souticích

Rok 2008 Kateřinská zábava v Sedmpánech

 Společenský ples v Sedmpánech

Rok 2009 Společenský ples v Sedmpánech, kam dorazil také Jan Ámos Komenský

Rok 2010 Jarní společenský ples v Hulicích

 Oldies párty v Souticích.

Rok 2011 Josefovská zábava v Hulicích, kde se vyučoval tanec Shimmy.

Adventní rozsvěcení kapličky

S rokem 2008 se zrodila v Kalné další tradice. Počátkem adventu vždy vánočně nazdobíme kapličku a poté ji před zraky sousedů i návštěvníků z okolních obcí slavnostně rozsvěcujeme. Při poslechu koled a svátečního vzpomínání pana Bohuslava Vlasáka si popřejeme hezké svátky a vstoupíme do jednoho z nejhezčích období roku. Výzdobu v kapličce ponecháváme do svátku Tří králů, kteří přicházejí se svou koledou 6. ledna i do Kalné. U každého domu zazpívají a popřejí sousedům zdraví a štěstí do nového roku.

Vánoční jarmarky

Již třetím rokem jsme ve spolupráci s obcí Hulice pořádali jarmark spojený s vánoční výstavou. Jarmarky pravidelně zpestřují svými hudebními a pěveckými vstupy děti z okolních ZUŠ. První rok zazpíval a zahrál dětský soubor pana Hromadníka ze Zruče nad Sázavou, v dalších dvou letech děti z umělecké školy v Ledči nad Sázavou pod vedením paní ředitelky Laudátové. Své zboží zpravidla přijíždí nabídnout zhruba kolem patnácti prodejců a u jejich stánků lze zakoupit nejrůznější vánoční zboží a drobné dárky. Ani Kalňáci nezůstávají pozadu - prodáváme vlastnoručně nachystané adventní věnce a jiné dekorativní předměty.

Vynikající pověst si získala především naše vánoční kavárna s cukrárenskými výrobky a hřejivými nápoji. S obdobným jarmarečním zbožím se každoročně také zúčastňujeme jarmarku ve Zruči nad Sázavou, případně v Souticích a v Trhovém Štěpánově.

Dobročinnost

Kalňáci nikdy nemyslí jen na sebe, dle svých možností se snaží rozvíjet také charitativní činnost. Během pěti let působení sdružení jsme obdarovali:

  • 1 500 Kč na charitu podpořenou Adventními koncerty
  • 1 000 Kč na stavbu školy v Africe
  • 5 000 Kč pražské ZOO (každý rok podporujeme adopcí Jetěrku obecnou
  • 5 400 Kč na pomoc zaplavené obci Rýmařovice (2 000 poskytlo sdružení a 3 400 Kč přispěli sbírkou občané Kalné)
  • Spolu s dalšími spolky obce Soutice jsme poslali výtěžek z pořádaného Masopustu do zemětřesením zničeného Japonska
  • Na předvánočních jarmarcích pomáháme nadaci Člověk v tísni prodejem výrobků z chráněných dílen v Africe.

Také v této činnosti chceme nadále pokračovat.

O sdružení

K 31. prosinci 2011 má občanské sdružení 34 členů. Členský příspěvek činí 200 Kč, pouze členové ve věku od 15 do 18 let jsou zbaveni povinnosti příspěvky hradit. Nejvyšším orgánem o.s. je členská schůze, která se pořádá jednou do roka. Výkonným orgánem sdružení je tříčlenná rada a pracuje ve složení Libuše Vlasáková, Jiří Petrů a Olga Bílková, která je zároveň předsedkyní.

Sdružení spravuje pokladnu i bankovní účet u Raiffeisenbank, a.s., nalézt ho můžete na internetu (http://www.rb.cz/firemni-finance/transparentni-ucty/?tr_acc=vypis&account_number=2609630001), číslo účtu pro příspěvky na činnost sdružení je 2609630001/5500. Roční obrat sdružení se průměrně pohybuje okolo 50 tisíc Kč. Průběh a výsledky hospodaření jsou k nahlédnutí v sídle sdružení.

Činnost sdružení pravidelně prezentujeme na webových stránkách:

www.kalnaci.eu

http://kalnaci.blog.idnes.cz/

Kontakty na sdružení:

tel: 606 874 192

email: info@kalnaci.eu

Sídlo sdružení:

Kalná 2, Soutice, PSČ 257 63

Jak dál

Z výše popsaného je vidět, že členové našeho občanského sdružení nezahálejí. A protože s tím ani v budoucnu nehodlají začínat, můžeme se všichni společně těšit na další povedené akce – ať už tradiční a známé, či nějaké nové, dosud nevyzkoušené. Potenciál nápadů a chuť k jejich uskutečnění nám rozhodně neschází!

Poděkování na závěr

Uvedené akce by se neuskutečnily, pokud by řada našich členů nenašla čas a chuť se sdružení věnovat. Za vším se ukrývá spousta nadšení a energie na zajištění nákupu, výroby, úklidu, dopravy a mnoha dalších činností, které nejsou příliš vidět a které jsou odměněny snad jen pocitem dobře odvedené práce. Za to patří dík všem aktivním členům sdružení a jejich přátelům, všem, kteří se na činnosti sdružení podílejí.

Samozřejmý dík směřujeme ke sponzorům, kteří nás podporují finančně. Bez peněz se prostě mnoho věcí neobejde a na vše si vydělat nedokážeme, proto jsme vděčni za jakoukoli finanční pomoc.

A díky také patří těm, co nám třeba jen fandí. Ne každý má čas, nebo mu zdraví nedovolí, aby se na našich akcích aktivně podílel. Ale i slova podpory či pochvala jsou pro členy sdružení povzbuzením a milou motivací pro pokračování v činnosti.

Sestaveno k příležitosti 5. výroční schůze občanského sdružení Kalňáci, dne 27. ledna 2012.

 Odpadky ze Sázavy v roce 2008.

Foto z dětského odpoledne v Hulicích 2009

Focení před kapličkou při pátém setkání v roce 2011.

Tři králové, když procházeli Kalnou v roce 2010.

Z jarmarku 2011.

Autor: Olga Bílková | pátek 27.1.2012 11:35 | karma článku: 8,28 | přečteno: 1058x