Masopustní rej

Veselý je dům, plný vína a slivovice a neumlkne více, než udělá basa šrum… Sobota 5. března byla v obci Soutice plná veselí, pohody a bláznovství...

Průvod masopustních maškarádů měl v obci Soutice dříve svůj pravidelný čas, ale pak se tradice přerušila na dlouhých 31 roků. Občanské sdružení Kalňáci, jejichž teritorium k obci přináleží, mělo do obnovení této vesnické zábavy chuť už několikrát, ale až v letošním roce našlo podobně naladěné nadšence ve spřáteleném spolku obyvatel Kopečka – Podolí. A protože od slov k činům není u nikoho z nich daleko, vyrazily v sobotu 5. března dopoledne maškary do soutických ulic. K organizování se také připojily všechny ostatní místní spolky – rybáři, hasiči, myslivci i sportovci.

V průvodu převažovaly tradiční masky – medvěd s medvědářem, Turek, kominík, bába s nůší, kat, Židi, smrtka, nevěsta a další. A aby to byla tradice „na druhou“, bičem práskající Laufr podědil funkci i masku po svém otci, který průvod vedl onehdy před lety. Své rozpustilé svěřence vedl přísně, ale shovívavě přihlížel tancům, legracím a zmatkům, které maškary u domů způsobovaly. Přesto byli všichni odměňováni tradičními masopustními koblihami, masem i ostřejšími kalíšky. Zastavení nebrala konce, a tak Bakchus padl před místní hospodou až krátce před šestou hodinou podvečerní.

A jestli si někdo myslel, že tím masopustní sobota skončila, mýlil se velice. Celodenním kašpařením unavené maškary si daly jen krátkou chvíli oddechu a s prvním vrznutím kapely se pustily do úlevného tanečního křepčení. Však maškara se jim povedla na velkou jedničku s hvězdičkou. A počasí? To jim poslali ti sousedé, kteří mohli už jen z nebe přihlížet tomu, jaké mají za sebe v obci zdatné masopustní náhradníky.

 

Kalňáci děkují všem spolupořadatelům a spřízněným jedincům z jednotlivých částí obce Soutice za báječnou spolupráci a přejí všem hezké předjarní dny.

Olga Bílková 

 

 

 

Autor: Olga Bílková | úterý 8.3.2011 9:57 | karma článku: 9,03 | přečteno: 1051x