Koně a motorky

Vyjeli jsme opět objevovat krásy středních Čech, tentokrát nás přilákalo moto muzeum v Netvořicích a nádherný hřebčín Favory v Benicích. Sluníčko nám letošní jarní výlet opravdu dopřálo.

Na Bílou sobotu dopoledne vyjelo z Kalné dvaadvacet lidiček dychtivých po nových zážitcích. Naším cílem bylo nejprve městečko Netvořice a v něm prohlídka dvou muzeí. V Muzeu motocyklů si to užili rozhodně pánové a obdiv soukromé sbírky Jiřího Stibůrka nebral konce. A protože všechny ty Jawy a „čezety“ dámy prohlédly vcelku rychle, přesunuly jsme se do Městského muzea, kde se nás ujala velice milá a ochotná paní průvodkyně. V muzeu je k vidění jedinečná sbírka týnecké kameniny – krásné talíře, mísy, konvice, ale také další exponáty, které městu darovali místní rodáci.

Muzea v Netvořících nás natolik vyčerpala, že bylo nutné nabrat sil v restauraci U Rudolfa II. v nedalekém Neveklově. Po vydatném obědě nás autobus odvezl na barokní statek Benice, který je sídlem hřebčína Favory. Nejprve jsme shlédli video o historii i současnosti statku a pak nás čekala prohlídka stájí. A tady bylo opravdu co obdivovat. Z kójí na nás zvědavě vykukovaly důstojné klabonosé hlavy starokladrubských kobyl, mohutní hřebci se tu pyšnili svým vznešeným tělem a černá hříbátka pobíhající v ohradách si bedlivě hlídala svoje maminky. U rybníka se batolila čerstvě vylíhlá káčátka, štěbetavé husy obtěžovaly zádumčivou krávu, mlsné kozy se olizovaly po nabídnuté mrkvi. Prohlídkou farmy náležející hřebčínu jsme zakončili opravdu malebnou předvelikonoční sobotu.

 

Autor: Olga Bílková | čtvrtek 28.4.2011 10:07 | karma článku: 7,09 | přečteno: 989x