Koleda

6. ledna je svátek Tří králů. Po mnoho let zpět, jak vyprávěli pamětníci v naší vsi, chodili na Tři krále koledovat většinou malé děti z chudých rodin z okolí. Zazpívali písničku, popřáli mnoho štěstí a dostali koledu. V některých letech šly i tři čtyři party. Tato tradice však na mnoho let ustala a nás nenapadlo nic jiného, než ji obnovit.

Protože dětí je v okolí málo, nejsou chudé a navíc mají spoustu jiné práce, navlékli se staří pardálové do bílých hábitů, nasadili si korunu, vzali křídy, z internetu stáhli text písně tří králů, ten zkrátili a vyšli do vsi. U každého domu se zastavili, zazpívali koledu, popřáli do nového roku mnoho štěstí a zdraví, namalovali na futra dveří známá písmena. Většinou pán nebo paní navštíveného domu se zasmáli, poděkovali a králům podali skleničku něčeho ostrého, protože byla pěkná zima. Někde králové dostali i pití na cestu a dokonce nějakou tu korunu. Všichni navštívení a královským přáním obdaření sousedé byli vlastně přátelé Kalňáků. Po návratu byli králové již pitím značně zahřátí, ale z pohledu členů našeho občanského sdružení i uvědomělí. Všichni tři králové, coby pravověrní členové sdružení Kalňáci, neváhali a všechny peníze předali do pokladny jako dar na činnost. Všichni jsme se pak smáli, jaká to byla vydařená akce a jak jsme je rádi přivítali, u které chalupy se nejvíc pozdrželi, případně už později i zapomínali text koledy.

Uběhly dva měsíce a v internetové poště sdružení nám přistála žádost Krajského úřadu Středočeského kraje o vyjádření ke stížnosti na činnost sdružení. Zrak se nám mlžil, když jsme četli řádky o podloudném vylákání peněz z nevědoucích spoluobčanů, kteří byli oklamáni koledníky, neboť ti se údajně vydávali za účastníky Tříkrálové charitativní sbírky pořádané Charitou ČR. Bylo to tak na to dát si panáka a zkusit se podívat znovu, jestli se nám to nezdá. Nezdá. Neznámý pisatel se zaštiťoval láskou k Bohu a „upřímně se pohoršoval“ nad drzostí občanského sdružení Kalňáci, které si dovolilo dát výtěžek z "koledy" do účetnictví sdružení.

Co se to děje se světem? Proč neznámému vadí, že někdo koleduje jen proto, aby popřál zdraví a štěstí? Středočeskému kraji jsme odpověděli, vše popsali, jak bylo a zdůraznili jsme, že jsme se nezaštiťovali žádnou charitativní sbírkou a navíc se nejednalo o oficiální akci sdružení. Kraji naše vysvětlení postačilo, ale co bude dál? Vždyť to není poprvé, co je činnost sdružení napadána, o tom jsme tu psali už před rokem.

Sdružení funguje dál, dál se budeme starat o naši ves Kalná i její přírodu, dál budeme pořádat společenské, kulturní a osvětové akce pro děti i ty dříve narozené. Jen už budeme neustále ve střehu, kdy zas někdo někam napíše, co jsme provedli špatně, co bylo proti zákonu, Bohu, čemukoli ...

Olga Bílková

Autor: Olga Bílková | pondělí 22.3.2010 9:13 | karma článku: 7,02 | přečteno: 846x