Den dětí s Karlem IV. v Hulicích

První červnové sobotní odpoledne se na hulickou náves vydal každý, kdo měl nohy. Přivítat v obci významného státníka se nepoštěstí každý den, obzvláště státníka takového formátu. Do Hulic na Den dětí totiž zavítal sám Karel IV. 

Aby děti pozdravil, aby je potěšil zábavou a hrami a aby jim připomenul své zásluhy o rozkvět Čech i celé Evropy. A nejen dětem.

Ani dospěláci nechtěli zůstat stranou a v zábavném testu oprášili své znalosti z historie období vrcholného středověku. Na devíti stanovištích mezitím na šedesát mladičkých panošů plnilo všeliké úkoly a za pomoci panovníkových pobočníků se snažilo přiblížit okamžiku, kdy se mohou stát udatnými rytíři. Pasování se ujal sám Karel IV. a rytířský slib zněl z dětských úst hodně opravdově.

Akci pro hulické děti uspořádal spolek Kalňáci ve spolupráci s místním starostou, panem Martinem Kapkem. Vše se odbylo pod záštitou hejtmana Středočeského kraje, který přispěl především na zapůjčení bannerové výstavy „10 inspirací Karla IV.“ od spolku Otec vlasti.

Počasí rytířům a rytířkám až na krátkou přepršku přálo, takže i po odjezdu vladaře rodiče s dětmi setrvali u skákacího hradu a ohniště s opékáním buřtíků. Odpoledne ve společnosti Karla IV. se báječně vydařilo a jeho družina přeje všem nově pasovaným rytířům krásné léto.

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Olga Bílková | pondělí 6.6.2016 8:30 | karma článku: 10,68 | přečteno: 175x