Chudák řeka Sázava

Tuto sobotu se již potřetí akce „Čistá řeka Sázava“ zúčastnilo občanské sdružení Kalňáci. I letos jim pomohli se svou technikou hasiči z Trhového Štěpánova, nově se přidali rybáři ze Soutic a jejich rybářský potěr.

Sraz v Souticích na návsi

A tak jsou oba břehy Sázavy od Chabeřic až pod Střechov opět oproštěny od plastových lahví, igelitových sáčků a tašek, pneumatik a dalších „artefaktů“, jimiž byla řeka během roku nedobrovolně zkrášlena.

Krásné sluníčkové počasí užitečně strávené dopoledne stoprocentně zpříjemňovalo, přesto jsou Kalňáci rozhodnuti příští ročník vynechat. Proč? Myslíte si, že se jim zželelo sousední Želivky, která vyhrožuje vyléváním z břehů od samé žárlivosti? Nebo vědí i o jiných zaneřáděných místech v okolí, která bohužel nejsou mediálně tolik zajímavá?

Obojí je pravda. Hlavně jim však došla trpělivost s „uživateli“ krásné řeky, kteří evidentně spoléhají na jarní příchod dobrovolných čističů. Nebo máte někdo jiné vysvětlení pro povalující se zrezivělou lednici pod chatovou osadou Na Borkách, pěkně usazenou ve výhledu chatařů?

Sázava si čisté břehy určitě zaslouží. Hlavně si však zaslouží vodáky, rybáře a osadníky, z kterých by jí na jaře nestoupla vodní hladina a čistícím dobrovolníkům krevní tlak.

Dana Prošková

 

 

 

 

 

 

Autor: Olga Bílková | úterý 20.4.2010 6:40 | karma článku: 12,96 | přečteno: 1008x