1. ročník Soutického štrůdlování

V sobotu 20. října došlo v Souticích k historicky prvnímu klání v disciplíně, kterou ovládají spíše jemné ruce, a to v pečení štrůdlů. Akci pořádalo naše občanské sdružení Kalňáci.

 

Do soutěže bylo přihlášeno celkem 29 štrůdlů, z toho pět jich bylo slaných, a ukázalo se, že pečení štrůdlů není jen doménou žen. Všechny štrůdly (slané i sladké) krásně voněly a byly nádherně naaranžované.

V soutěži se objevilo mnoho variací štrůdlu, nejen klasické jablečné náplně (krájené, strouhané, vařené) ale také zajímavé a chutné variace s mákem nebo švestkami. Objevily se tajné po babičce schovávané recepty těst například zadělávané pivem nebo vodu, s máslem nebo se sádlem. Ve slané variantě byly štrůdly hlavně zelné s pikantními ingrediencemi.

V odborné porotě byli tito pánové: pan Ludvík Luxa, zástupce Černýše, pan Ota Pajkrt, zástupce Podolí Kopečka, a pan Jiří Petrů zástupce Kalné. Po osmé hodině večer zasedli členové poroty ke stolu a byly jim předkládány vždy tři kousky od každého štrůdlu. Poctivě každý kousek ochutnali a při vyhodnocování dokonce žádali donesení dalších vzorků pro „rozstřel“. Ve slané kategorii byla udělena pouze hlavní cena a získala ji paní Zdeňka Kunčická ze Soutic, a ve sladké kategorii bylo stanoveno pět pořadí a cenu za nejlepší sladký štrůdl si odnesla paní Vlasta Horáčková ze Soutic. Ceny se předaly a nejlepší štrůdly se dokonce vydražily, pak už začala volná zábava ve stylu Oldies párty.

Takže druhý ročník za rok uspořádáme zas.

Hezký den všem a štrůdlům zdar.

Olga Bílková

Všechny fotografie z akce jsou umístěny zde.

 

 

 

 

 

Autor: Olga Bílková | pátek 26.10.2012 13:55 | karma článku: 7,39 | přečteno: 810x