Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PN

Bohužel mám pocit, že ani opěvovaní historici nemají o reáliích středověku sebemenší ponětí. Templáři byli opravdu fascinující - ale úplně jiní, než jak je popisují jak esoterčtí blázni, tak i takzvaní renomovaní historikové. Třeba jediná perlička. Před několika málo lety jsem četl knížku o templářích, již napsala nějaká strašlivá slepice, údajně Italská historička s přístupy do Vatikánských archivů. Jméno této ženské jsem se nenamáhal zapamatovat, dohledatelné by bylo snadno, ta knížka mi bydlí pořád v knihovně a domů se za měsíc dostanu. Ale nešť. Ta kráva opakovaně psala, že templářští rytíři směli vlastnit "směšnou částku" tří denárů. Pokud měli více mělo se za to, že ty peníze ukradli. Ona vůbec nemá ponětí, jaké měly ve středověku peníze cenu! Máme dochován dokument od arabského kupce, že za denár se dalo v Praze žít měsíc! Na co by rytíři byly víc než tři denáry? Vždyť na templářském zboží měl vše zdarma a v době vrcholu jejich řádu bylo v Evropě 3000 jejich statků a hradů.

1 0
možnosti
PN

pokračování. Ten rytíř potřeboval peníze při cestě pouze proto, aby se dostával z jednoho řádového zboží na druhé. Měl jenom nejlevnější nezdobené brnění. To bylo přece strašně chytré! Ve středověku každý lapka věděl, že templáře nemá smysl přepadnout, protože jsou to fanatičtí válečníci v (nejlevnějším ale funkčním) brnění a nemají s sebou nic cenného. Takže cestovali bezpečně. Jiná věc která se vůbec neřeší - zatčení Jacoba de Molay. Dneska je každý zblblý detektivkami, kde na panelákové dveře zabuší policajt, řekne "jménem zákona" a spadla klec. Ve středověku to přece ale bylo jinak! Jacob de Molay měl víc rytířů a vojenské síly celkem než slavný Filip Sličný. Jak jej mohli královi pohůnci vytáhnout z postele v noční košili? Co dělali stráže u brány? Co ostatní rytíři na hradě? Jak to, že se královi lidé vůbec dostali dovnitř? A to se nejedná jenom o Pařížskou pevnost, ale o všechny hrady ve Francii. To indikuje obrovské spiknutí francouzských templářů proti Kyperským a Jacobovi.

0 0
možnosti
MK

Nezoufejte autore. Kvalitních studii o Templářích je hodně. Jednou z vynikajícíh je od Pierse Paula Reada, či od nás od Jaroslava Šedivého. :-)

2 1
možnosti
MK

Vídím, že jste Reada zmiňoval. :-)

1 1
možnosti
  • Počet článků 64
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1689x
*1990. Začínající spisovatel a končící student historie na UK, překladatel, vášnivý turista.
Autor historické detektivky DESPOTA (knižně 2011, můžete zdarma stáhnout na www.despota.info), historického románu ORDÁL (vydal Vyšehrad, X/2012 - vice informací o knize najdete na stránkách www.ordal.cz) a pohádky na pokračování pro zlobivé děti KOCOUR, PES A SIROTEK (na stránkách autora) včetně rozhlasové verze v mp3).