Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

že smrt Palacha chtěl bolševik ututlat je pochopitelné, ale proč policie dosud mlčí okolo skutečné příčiny toho, proč se před týdnem upálil jiný člověk? Jestliže měl u sebe dva transparenty tak je nad slunce jasné že chtěl něco říct...po třiceti letech svobody slova jsme tak kde kdysi že se zatajuje kamufluje a zapírá?8-o

0 1
možnosti
Foto

Takových Palachů již bylo. Poslední palach se upálil před několika dny a ani pes po něm neštěkne. Média ty ostatní Palachy v podstatě tutlají a stále připomínají jen toho prvního Palacha. Je to tedy jen politická marketingová značka, nic jiného.

0 4
možnosti
Foto

"Palach" byl jenom jeden. Zato "Macků" je, jako by se množili dělením. :-/

4 0
možnosti
Foto

,,kdo se alespoň nepokusí o kritický pohled do minulosti, může nezaujatě interpretovat současnost jenom těžko."

Zdroj: https://kalabis.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=697815

Tak. Ovšem musí být schopnost neposuzovat/interpretovat minulost/historii, prizmatem současnosti.

0 0
možnosti
Foto

"vztah lidí k tomu činu se stal později předmětem režimního zkoumání jejich loajality."

To je to samé, jako v padesátých letech s Miladou Horákovou. Můj otec mi vyprávěl, jak na vojně měli napsat svůj názor na popravu Milady Horákové. Napsal, že nesouhlasí a skončil u PTP.

Vám velká karmaR^

5 0
možnosti
DH

D68a93v25i29d 75H66o52r66á15k

25. 1. 2019 21:09

...a zapomněla jste doplnit, že se jmenoval Haluška, ale vojáci mu říkali Terazky.

0 5
možnosti
DH

D14a93v28i18d 59H39o88r61á89k

25. 1. 2019 18:34

Právě dneska má ten zapálenej študentík výroční den pohřbu.

Tak, zapalme svíčičku a už jej prosím nechme konečně klidně spát, dyť toho letošního humbuku bylo tolik, že to jeho duše nezažila ani když se několikrát po těch hřbitovech různě sem tam stěhoval.

1 4
možnosti
AR

Letos je významné výročí úmrtí toho studenta, proto celý leden se o tomto psalo, hovořilo a i zde dost diskutovalo. Tehdy jsem sloužil na vojně. No a v květnu zase budeme zahlceni problematikou voleb do europarlamentu ve Štrasburku a zase přijde něco jiného novějšího.:-)

0 0
možnosti
ZD

Autor se docela správně věnuje potřebnému sebezpytu. Hezky vám odpověděl pan Korecký. Místo tichého sebezpytného připomenutí a vzpomínce na smutného, ale přesto hrdinu jsme týdny před a po zásobováni přívalem názorů jednotlivců, kteří si odkaz ohýbají přesně podle svých aktuálních potřeb. Zkuste se zamyslet čeho se lidem přejedlo - demonstrativního činu jako takového nebo jeho presentace a roubování na aktuální témata ? Vzpomínáte na vtip o Leninovi a konzervě ?

1 4
možnosti
JR

J34a68n 96R86á83ž

25. 1. 2019 17:11

Na rozdíl od Vás jsem tu dobu prožil a "správná" odpověď na otázku "Co si myslíte o činu Jan Palacha a jak ho hodnotíte" byla jedna z těch, na kterých záviselo pokračování mého universitního studia.

Odpověděl jsem asi takto: Respektuji a obdivuji to co udělal z pohledu mého přesvědčení, že si to zasluhuje každý, kdo pro ideály obětuje svůj život. Jinak jeho činy považuji za nešťastný a zbytečný, neb nic nezmění a za svoje ideály je lepší bojovat, než umřít.

Asi to nebyla správná odpověď a tak jsem dostal zatím "žlutou kartu" s vážným varováním . Mimochodem , po mé účasti v kontrarevolučním spiknutí v srpnu 1969, jsem dostal v září t.r. na universitě "červenou" a ze školy stejně vyletěl.

Ani dnes na svém tehdejším hodnocení nemám důvod nic měnit. A hysterie, která vypukla kolem výročí toho činu, mne přímo znechucuje.

3 1
možnosti
JK

Podle mého jste si vymyslel, že v roce 1969 jste dostal ve škole otázku "Co si myslíte o činu Jan Palacha a jak ho hodnotíte" a na odpovědi na ni záviselo pokračování vašeho universitního studia. Na Palacha se tehdy neptali, nýbrž možná na to, zda souhlasíte či nesouhlasíte se vstupem vojsk Varšavské smlouvy do ČSSR. Ale i takzvané "kádrové prověrky" přišly až později, v první polovině roku 1969 neměli normalizátoři situaci ještě tak pevně v rukou. Až teprve po protestech v srpnu 1969 při prvním výročí okupace začalo opravdu přituhovat. V tomto případě vám věřím, že po vaší účasti na těchto protestech jste ze školy vyletěl. A opravdu to bylo v září 1969? Nezačínal už tehdy školní rok na vysokých školách až v říjnu?

0 0
možnosti
Foto

J84a58k24u69b 18R34o90t28h

25. 1. 2019 17:03

Pavle, karma a podotek: svědomí je křehké a lidi často nemají rádi, když jim někdo i nepřío připomíná, že ho mají málo či vůbec ne. Smutné.:-/

5 1
možnosti
JR

J40a14n 34R54á55ž

25. 1. 2019 17:11

Nesmysl!

1 1
možnosti