Ústecko a Karlovarsko zapláče: Horní zákon jim vystaví žebračenku

Vláda připravuje novelu horního zákona, která bude znamenat jasné zvýšení nezaměstnanosti a zdražení cen tepla. Jako starosta malé krušnohorské obce se stavím ostře proti tomu.

Návrh, který předkládá ministr financí Andrej Babiš spolu s ministrem průmyslu Janem Mládkem, zdvojnásobuje tzv. úhradu z vytěženého nerostu u hnědého uhlí. Dnes se tyto výnosy rozdělují systémem 75% pro obce a 25% pro stát. To by se ale nyní mělo změnit k poměru pouhé jedné třetiny pro obce a zbytek pro stát. To de facto znamená, že ministerstvo financí vytuneluje uhelné doly na severu Čech zhruba o půl miliardy. Obce tak schytají veškeré negativní dopady těžby, kompenzaci však nedostanou žádnou.

Alarmující je také to, že v regionech s až 16% nezaměstnaností jako je Mostecko, Chomutovsko a Sokolovsko, není vypočítán dopad na zaměstnanost. Ten může ale být až v řádech procent!

Původně tvůrci novely slibovali jasnou kalkulaci poplatků za uhlí na jednotlivé regiony – tzv. hodnocení dopadu regulace RIA. Bohužel ve spěchu, v jakém se zákon připravuje, vláda tento závazek zcela ignorovala.

Podle místostarosty Kuchaře se špatná novela navíc netýká jen obcí, které stojí přímo na uhlí. „Když těžební společnost začne propouštět, týká se to měst a obcí v širokém okolí. Například u nás ve Františkových Lázních, přestože se u nás v katastru obce uhlí přímo netěží, je na těžbu a související obory navázáno 8,4 % pracovních míst ve městě. A tyto místa jsou samozřejmě ohroženy kotrmelci, které teď chystá vláda,“ vysvětluje Kuchař, místostarosta Františkových Lázní. 

Další slabinou zákona je to, že naprosto ignoruje konečný dopad novely na ceny tepla. Není tak vůbec jasné, o kolik se lidem vytápění domácností prodraží.

Aby toho nebylo málo, tak ačkoliv je v tuto chvíli novela teprve v mezirezortním připomínkovém řízení, se zvýšenými příjmy z těžby hnědého uhlí se již počítá v rozpočtu na rok 2015! To je zcela jasně proti rozpočtovým pravidlům.

Proto jsem se rozhodl na zasedání Sněmovny tento týden požádat kolegy, aby podpořili můj návrh na vyškrtnutí těchto plánovaných prostředků ze státního rozpočtu a umožnili tak řádné projednání horního zákona.

Autor: David Kádner | pondělí 1.12.2014 10:29 | karma článku: 16,41 | přečteno: 900x