Města nepomáhají sociálně slabým úmyslně

Téměř veškerá města Ústeckého kraje řeší v poslední době problém s ubytovnami pro sociálně slabé a nepřizpůsobivé spoluobčany. 

Nyní je nejžhavějším problémem, alespoň podle zájmu médií, otázka kvality bydlení v Předlicích, městské části Ústí nad Labem. Lokalitu považují okolní obyvatelé za ghetto, ve kterém žijí převážně Romští obyvatelé. To byl jeden z důvodů, proč právě zde provedla Agentura pro sociální začleňování průzkum příčin nynějšího neutěšeného stavu.

A došla k překvapivým závěrům. Ve zprávě agentura poukazuje na nedostatečnou činnost některých orgánů státní správy. Ze současného stavu pak viní hlavně stavební odbor, orgán sociálně právní ochrany dětí, hygienickou stanici. Zároveň poukazuje na špatnou privatizaci tamních bytových domů jako na počátek současného stavu. Tedy opět pochybení státních úředníků, za která neponese nikdo osobní odpovědnost, protože nám tady chybí zákon o osobní, trestní a hmotné odpovědnosti státních úředníků.

Na první pohled to vypadá, že úředníci nekonají z liknavosti, či neznalosti, ale pravda je ještě děsivější. Ze zkušeností vím, že úřady, magistráty nekonají záměrně. Pasivním přístupem se snaží vyhnat nepřizpůsobivé spoluobčany z města. Nechají obyvatele napospas majitelů nemovitostí a až se stane situace neúnosnou, nájemníci se seberou a odstěhují. Tím je problém vyřešen. Kruté zjištění, nemyslíte? Jenomže tím problém nekončí, jen se přelije do jiného kraje. Tak vznikly problémy s nepřizpůsobivými v místech, kde žádné problémy do té doby nebyly.

Jediné řešení vidím v jasných pravidlech, která musí určit stát. Musí vymezit mantinely, ve kterých se mohou pohybovat jak nájemníci, tak majitelé bytů, magistráty, obce. Zároveň narovnat systém dávek tak, aby byl spravedlivý, nikomu nenahrával, a zrušil ohromný byznys s ubytovnami pro sociálně slabé, na kterém jejich provozovatelé vydělávají ohromné sumy, aby potom nechali žít nájemce v nelidských podmínkách.

Prosím sledujte mé texty i na mém Facebooku

https://www.facebook.com/davidkadner.cz

Autor: David Kádner | pátek 27.9.2013 21:46 | karma článku: 0 | přečteno: 709x