Dotace pro hendikepované stát požaduje nemilosrdně zpět

Paní Andrea Třísková z Teplic je jedna z mnoha, která doplatila na nepromyšlený systém vyplácení dotací hendikepovaným spoluobčanům. Stát se v těchto případech chová jako středověký krutovládce.

Paní Andrea získala od státu finanční dotaci na nákup automobilu. Její malý syn trpí dětskou mozkovou obrnou. Nový automobil má pomoci jí a malému synovi, aby se snáze dostali k lékaři, na terapie a podobně. Potud je vše v naprostém pořádku.

Ministerstvo práce a sociálních věcí běžně přispívá hendikepovaným na nákup automobilu. Peníze mají sloužit na koupi automobilu, případně jeho úpravu na ruční řízení. Dotace má platnost několik let a po celou dobu musí automobil sloužit svému účelu. Problém nastává v okamžiku, kdy obdarovanému automobil ukradnou. V tu chvíli podpora ztrácí svůj původní smysl, jelikož autem se vozí zloděj, případně nový majitel, a ministerstvo v takovém případě požaduje navrácení dotace.

Stejně tak paní Andrea, které nový automobil po čtrnácti dnech užívání ukradli zloději, má nyní vrátit peníze, které od státu získala. Takže nejenže přišla o auto a musí řešit komplikovanou situaci, jak dopravit syna na veškerá vyšetření a terapie, ale navíc má ještě zaplatit sto osmdesát tisíc státu de facto jako trest za to, že si nechala ukrást auto.

Matka malého chlapce nyní žádá ministra práce a sociálních věcí o prominutí dlužné částky. Jak to ovšem v podobných případech chodí, je patrné z jiného případu, kdy žádala o prominutí dluhu tehdejšího ministra Drábka rodina z nedalekého Proboštova. Ten žádost odmítl.

Přitom řešení nemůže být nikterak složité! Stát by měl v takovýchto případech postiženým vyjít vstříc a již do smlouvy o poskytnutí příspěvku by měl zakomponovat klauzuli, že pokud je automobil, zakoupený díky příspěvku státu, odcizen, stát o navrácení příspěvku žádat nebude. Může přitom požadovat například policejní záznam, že automobil byl skutečně odcizen, aby tak zabránil jakýmkoli pochybnostem o možném zneužívání dotyčného nařízení. Ulevil by tak mnoha lidem, kteří se ocitnou v podobné situaci, a zároveň by o příspěvek zažádali i ti, kteří právě z obav o to, aby jim potenciální automobil nikdo neukradl a oni nemuseli vracet peníze, do této chvíle o dotaci nepožádali.

Autor: David Kádner | pondělí 14.10.2013 18:12 | karma článku: 15,66 | přečteno: 609x