Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zmrzliny ze zeleniny

Podzim hýří zeleninou ve všech barvách a chutích, občas se udělá nečekané teplo - babí léto svatováclavské i terieziánské máme ještě před sebou, tak bych řekla, že zmrzlinový zeleninový dezert by k němu mohl tak akorát ladit.

U libereckého stánku zmrzliny ze Stráže pod Ralskem jsem sice v létě zkusila koprovou, chutnala jako sladká koprová omáčka - taky zajímavé. Do zmrzlinového základu tam přidávají různé chutě slaných pokrmů, ale plný sortiment v jejich domovském podniku jsem zatím nevyzkoušela. Mají v nabídce i mrkvovou a křenovou.

Recepty, které jsem na zeleninové zmrzliny měla já, jsou však podobné - zeleninové pyré se smíchá se základním crème anglaise. Ten jsem připravila z 1/4 l smetany ke šlehání a 1/4 l mléka, které jsem dala pomalu vařit. Zatím jsem ušlehala šlehačem 5 žloutků a 5 lžic moučkového cukru do pěny. Pár lžic svařené smetany s mlékem jsem přimíchala ke žloutkům a vše vlila zpět do smetanové směsi. Chvilku jsem vařila, ochutila jsem ještě vanilkovou esencí. Je to něco báječného a vlastně vůbec nic složitého. Jestli se na zeleninové chutě necítíte, zkuste určitě krém zmrazit i samotný.

 

Na dýňovou zmrzlinu jsem část krému nalila do menší misky a spojila s dýňovým pyré, zvýraznila whiskou a už tak to chutnalo slibně. Může se přidat koření - skořice, zázvor, muškátový oříšek, ale šetřila jsem s ním, nemělo by ostatní chutě přebít. Dala jsem směs mrazit a k podávání ozdobila trochou griliáše: do karamelu jsem vmíchala sezam a nadrobené perníčky, přidala lžíci whisky. Dýně bylo na objem stejně jako základního krému, ale stačila by tak třetina. Pyré mohlo být jemnější, zato griliáš bodoval.

 

Čokoládová zmrzlina z červené řepy vyžaduje ještě mezikrok - výrobu čokoládové zmrzliny. Prostě nalijeme základní krém zahorka na nalámanou čokoládu. Na celé uvedené množství je jí třeba 100 g, dělala jsem z poloviny. To je teprve bomba, plná sametová chuť čokolády...a ani červená řepa tomu neuškodí, když se jí přidá přiměřené množství, které hutnou směs trochu odlehčí, řekněme opět tak třetina objemu. Dozdobit lze dle fantazie, takové višně v alkoholu nemůžou nic pokazit.

 

 A do třetice něco méně náročného po všech stránkách - avokádový sorbet. Avokádo je botanicky vzato ovoce, ale máme ho zažité spíše naslano. V salátu, guacamole, jako pomazánka nebo s krevetami chutná báječně. A jeho smetanová konzistence se uplatní právě i u moučníků.

Sorbet je na přípravu velmi snadný. Recept prý má původ u Betty McDonald (Vejce a já ap.), kterou jsem v mládí přečetla několikrát dokola, ale nevzpomínám si na něj. Možná mi tehdy avokádo připadalo moc exotické, abych si to zapamatovala, anebo se recept v knihách neuvádí.

Na dvě akorát tak zralá avokáda jsem přidala kousek (asi 5 cm) oloupané okurky, z které jsem odkrojila i semínka. K tomu stačí trochu citrónové šťávy, 1-2 lžíce cukru a vše pěkně rozmixovat. Dala jsem zmrazit a pak si už jen pochutnávala na zelené lahodě vyloženě smetanové konzistence. Podává se k ní i šlehačka, lehce oslazená a okyselená citrónem. Ozdobila jsem limetkovou kůrou, ale pozor - nezávadná je jen kůra citrusů vyrostlých v EU.

 

Tipy: každé pyré rozmixujte hodně dohladka, směs přislaďte a okořeňte silněji, než má chutnat po zmražení - zelenina hodně chuti vytáhne. Ač smetanovožloutkový základ byl vydatný, po smíchání se zeleninou se rozředil a nejsmetanověji paradoxně chutnal avokádový sorbet :)

 

Zmrzliny jsou dobrým trikem, jak zeleninu v jídelníčku učinit atraktivní nebo jak předložit něco zvláštnějšího hostům, zvědavým na vaši specialitu. I ti, kterým zeleninové zmrzliny nezachutnají, o tom jistě budou všude mluvit!

 

Autor: Jaroslava Kadlasová | čtvrtek 25.9.2014 9:28 | karma článku: 7,56 | přečteno: 426x
  • Další články autora

Jaroslava Kadlasová

Středověk v kuchyni podle Vilemíny

Nabídku, abych s dalšími spřátelnými foodlovery připravila středověké občerstvení pro Muzejní noc v Městské knihovně v Praze, jsem nemohla odmítnout! No nemám já práci snů?

10.6.2016 v 12:34 | Karma: 14,25 | Přečteno: 897x | Diskuse| Kultura

Jaroslava Kadlasová

Přijďte na Restaurant Day - již tuto sobotu!

Ani nemám čas na blogování, když jsem připravovala tento jednodenní festival amatérských kuchařů. Koná se celosvětově a na mnoha místech, to zjistíte na mapě. Ale já vás zvu do zahrady knihovny na Hradčanech, Pohořelec 25.

19.5.2016 v 14:52 | Karma: 7,74 | Přečteno: 191x | Diskuse| Pozvánky, akce

Jaroslava Kadlasová

Kváskový chléb a já

Taky vám připadají všechny ty rady překombinované a složité? Žádný strach, vždyť chleba je jen mouka a voda! A trochu práce. Lidstvo ho peče už od pravěku, tak to přece nemůže být taková věda.

28.4.2016 v 11:28 | Karma: 17,46 | Přečteno: 1155x | Diskuse| Hobby

Jaroslava Kadlasová

Tradice v kuchyni - polévka z bylin od Retyšky

Divoké byliny k vaření se dneska už prodávají i v hypáči. To je ten pokrok...ale tradičně se využívalo vše, co bylo jedlé a dosažitelné. Hledat jedlé lupení v přírodě může být i docela dobrá zábava.

16.4.2016 v 11:47 | Karma: 10,28 | Přečteno: 305x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Kadlasová

Kdo úšelo jí, unikne zbloudění

Docela aktuální, ne? A pojedli jste již dnes úšela? Co že to je? Postní polévka, která se váže k Velkému pátku.

25.3.2016 v 9:59 | Karma: 14,56 | Přečteno: 505x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1143x
Vilemína, foodblogerka a autorka (Cukr na nitku, Zatracené kyselo).

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky