Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vaření do kouta

Proč do kouta? Tam totiž, za plachtou koutnicí, trávila šestinedělí v dobách chaloupek každá čerstvá matka. Příbuzné a sousedky jí tam donášely posilující pokrmy, polévky i rosolku, než se trochu vzpamatovala.

Moje pomoc snašce v šestinedělí představovala vaření pro mladou rodinu tak po dobu čtyř týdnů, podle času jsem uchystala pokrmy na přání i jiné a doručila. Nebylo to kompletní stravování, jen ta pracnější jídla. A taky vždy něco sladkého pro šestinedělku ke snídani. Mladí mohli ušetřit trochu času a věnovat se prvorozenci, což ocenili.Potravin bylo třeba o dost více než běžně, potřebovala jsem vždy aspoň šest porcí (pro mladé na dvakrát a něco pro nás dva).S výběrem jídel jsem váhala, ono článků, co všechno kojící matka nesmí, je mnohem více než těch, co smí: pak jsem se přiklonila k rozumnému náhledu, že může vše a musí se jen ozkoušet, co na to dítko. Cesta případných škodlivých a škodících látek není totiž přímá a jednoznačná, tělo si to různě mění a zpracovává. Co matce vadí, dítěti nemusí a naopak. Matka sama taky nejdříve začala i se zeleným hráškem, ale brzy se ho musela vzdát. I řadu zelenin jsme vynechaly. Aspoň že výběr neomezuje žádná alergie, to jsem opravdu ráda.

První dodávka:

pravá domácí sekaná, dýňová omáčka s kuřecím masem, kynutý závin z tvarohového těsta plněný jablky, slaný koláč s chřestem, chleba

Na sekanou jsem umlela bůček (1 kg), šetřila cibulí i kořením, zahušťovala vločkami i strouhankou, ale ne moc, dala vajíčko a jeden bílek navíc. Hodně jsem maso propracovala, aby lépe drželo pohromadě. Šišky mi nepraskly, pekla jsem spíše pomalu. Šlo to, ale podle mladých to nějak nebylo ono, nejspíš chyběla ta cibule. Uvědomila jsem si, že sekanou jako takovou jsem nepekla asi tak třicet let - většinou dělám karbanátky, placky či šišky, neb je to dřív a je to lépe manipulovatelné, taky mletým plním zeleniny a podobně. Dýňová omáčka je snadná, ale maso jsem udělala první a do šťávy pak dala dýni, nechala jsem pak maso a omáčku zvlášť, kvůli snazšímu a variabilnějšímu servírování. Opět s minimem cibule, ale co udělá dýně, bylo ve hvězdách.Kynuté těsto mám radši s něčím, tentokrát tvarohové. A chřestový koláč? Z obyčejného křehkého těsta (300 g mouky, 200 g tuku (např. napůl máslo s tukem na pečení) a asi 4 lžíce vody, sůl. Nesmí se propracovávat dlouho, aby nebylo tvrdé. To vystačí na formu 20x30. Rozložím balíček šunky, pokladu chřestem (nebo něčím jiným) a zaliju zakysankou smíchanou s 2 vejci, opepřenou, navrch dám sýr, parmazán nebo jiný výraznější.

Druhá dodávka:

mřížkový válečný koláč, zapečené fleky, knedle s meruňkami, žampiony plněné sýrem a svíčková (maso a omáčka) z mražených zásob

Válečný koláč je opět s tvarohem, ten má snaška ráda. Práci mi dalo sehnat fleky - a nakonec jsme se stejně pořádně nekoukla a byly bezvaječné, ty nejsou na ta česká jídla dobré. Ani žebra, z nichž je na tohle jídlo nejlepší maso, nebyla zcela super, no ale uvařila jsem to. Protože jsme zapečené fleky v dětství i zamlada mívali dosti často hlavně kvůli jejich láci, zprotivily se mi a dělám je jen výjimečně. Připadají mi trochu nudné, ale strávníkům vyhovovaly. Musela jsem nechat porci i osobě blízké, taky je má rád. Radši je mám třeba takto.Knedle zase z tvarohového těsta, aby nebyly tuhé, je třeba dát samotný žloutek, co nejméně hrubé mouky nebo dětské krupičky, jen tolik, aby se daly zpracovat. Přibližně to je 200 g na jeden vaničkový tučný tvaroh, dělala jsem dvojitě. Taky se mi osvědčilo nechat po promíchání (vše v robotu) těsto trochu odpočinout-nabobtnat.Žampiony jsem plnila od oka. Smíchám sýry různých druhů, vajíčko, trochu strouhanky, koření, posekané nožky, petrželku. Klobouky neloupu. Plech jsem potřela olejem.

Třetí dodávka:

dušené hovězí, rajská, znovu meruňkové knedlíky, lívance, chléb

To hovězí jsem dusila jen s kouskem slaniny a cibule, holt jinak to nejde, no a pro nás jsem dala do šťávy ty okurky a hořčici, do kouta šla jen přírodní. Zato kyblík rajské, zahuštěné perníkem. Lívance dělám klasicky kefírové, se sněhem.

Čtvrtá dodávka:

kuřecí řízky, parmigiana, meruňkový koláč, cheesecake s čokoládou

Řízky byly z kuřecích stehen, pouze do vajíčka dávám taky hořčici. Strouhankou obaluji v sáčku, zvlášť ty menší jdou takhle dobře. Na smažení používám směs oleje a sádla. Smažená jídla taky dělám jen výjimečně, ale holt je má každý rád, nakonec i já, i když se jim ukázněně vyhýbám co nejvíc.Ze zelenin jsem se přiklonila k lilkům a cuketám a udělala téměř tu parmigianu. Taky se prakticky totéž prezentuje jako bezlepkové lasagne. Může se navrstvit i s masem (mleté hovězí), ale zůstala jsem u sýra. Plátky zelenin jsem dala vypotit (osolené), osušila, orestovala jen na minimu oleje (nemusí být zcela hotové, vždyť se budou ještě péci, ale aspoň trochu opečené). Na omáčku jsem do sekaných rajčat vmíchala nějaké to koření a povařila. Vrstvila jsem se strouhanou mozzarellou, 200 g jí tam zahučelo snadno, dochutila parmazánem navrch. Měla jsem jeden lilek, jednu cuketu, rajčat jednu plechovku, což je dost málo. Bylo to moc dobré, zvlášť ohřívané...Meruňkový koláč byl takový co dům dal - jako drobenková Jeronýma, doplněná po vzoru hraběnčiných řezů sněhem, neb mi přebývaly zrovna bílky.Krom tvarohu má snaška ráda čokoládu, a tak cheesecake s čokoládovou omáčkou byl k svátku dobrá volba. Na ztužení jsem dala plátkovou želatinu, jen se dle návodu namočí a na plotýnce rozpustí. Mezitím jsem smíchala velký kelímek zakysané smetany (380 g) a jeden tučný vaničkový tvaroh, osladila, přidala vanilkovou esenci a trochu rumu a spojila s želatinou. Nalila jsem na sušenkový podklad (rozdrcené sušenky Be-be, rozpuštěné máslo, rum), který jsem připravila večer a dala ztuhnout do lednice. Do formy jsem vložila papír na pečení, aby to šlo vyndat. Velikost byla totiž limitována přepravní krabicí. Udělala jsem malý dortík v posunovací formě (16 cm) a ze zbytku minidortíky do muffinové formy. A navrch po ztuhnutí přišla ta omáčka. Cestu to nějak přežilo. Chuťově prý super světové.Tak jsem to všechno sepsala s přáním, abyste si vzali nějakou inspiraci pro vaše domácí stravování. Komu by to nestčilo, najde více jednoduchých receptů v Cukru na nitku a Zatraceném kyselu (najdete i přes vilemina.blog.cz)

Autor: Jaroslava Kadlasová | pátek 5.8.2016 11:12 | karma článku: 18,34 | přečteno: 1125x
  • Další články autora

Jaroslava Kadlasová

Postní období a odlehčování v kuchyni

Omezit se v jídle nezaškodí řadě z nás, proti tomu se dá máloco namítat. Navíc v souladu s ročním obdobím i křesťanskou tradicí je k tomu teď ta nejvhodnější doba. Neošívejte se už předem, neznamená to přece bez chuti.

23.2.2016 v 0:00 | Karma: 7,88 | Přečteno: 227x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Kadlasová

16. květen, to je Restaurant Day

Říkáte si: Cože, cože to zas je? Nebo jste už slyšeli o tomto jednodenním festivalu amatérských pop-up restaurací? Je to zkrátka světově vyhlášený svátek jídla, které může ten den nabízet každý... každý, kdo si na to troufne!

13.5.2015 v 10:00 | Karma: 6,65 | Přečteno: 293x | Diskuse| Pozvánky, akce

Jaroslava Kadlasová

Končí nám advent

A máme s ním spojeny hlavně ty vánoční přípravy. Na psaní nebylo času, ale vařila jsem o 106. Teď poslouchám Hovada boží a jiné oblíbené písně, adventní svíce dohořívají, jmelí visí, cukroví i černá omáčka si leží na balkóně. Už vidím, že to snad stihnu, zbývá pár položek na seznamu nejnutnějšího.

22.12.2014 v 8:46 | Karma: 6,69 | Přečteno: 299x | Diskuse| Hobby

Jaroslava Kadlasová

Překvapivě chutné moučníky z brambor

Vyzkoušela jsem tyto starší a méně používané recepty a mám dobrou zprávu: chutnají skvěle, jak jsem ověřila na poměrně širokém vzorku lidí. A vystačíte s pár běžnými surovinami.

25.11.2014 v 10:30 | Karma: 13,76 | Přečteno: 1946x | Diskuse| Hobby

Jaroslava Kadlasová

Zmrzliny ze zeleniny

Podzim hýří zeleninou ve všech barvách a chutích, občas se udělá nečekané teplo - babí léto svatováclavské i terieziánské máme ještě před sebou, tak bych řekla, že zmrzlinový zeleninový dezert by k němu mohl tak akorát ladit.

25.9.2014 v 9:28 | Karma: 7,56 | Přečteno: 426x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1143x
Vilemína, foodblogerka a autorka (Cukr na nitku, Zatracené kyselo).

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky