Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Končí nám advent

A máme s ním spojeny hlavně ty vánoční přípravy. Na psaní nebylo času, ale vařila jsem o 106. Teď poslouchám Hovada boží a jiné oblíbené písně, adventní svíce dohořívají, jmelí visí, cukroví i černá omáčka si leží na balkóně. Už vidím, že to snad stihnu, zbývá pár položek na seznamu nejnutnějšího.

Původně postní období jsme si doma připomněli několika zeleninovými jídly, vařila jsem i mrkev dušenou na másle s brambory (a kuřetem), pečenou růžičkovou kapustu, dýňovou polévku, švestkové knedlíky, caponatu či červenou čočku, dneska pórek se smetanou.Mám za sebou krom nákupů a úklidu plno zavařování jedlých dárků, pečení cukroví i na všelijaké další příležitosti.Došlo na potahovaný dort jako narozeninový prezent, dělala jsem ho poprvé, aneb Nikdy neříkej nikdy, jo jo, tuhle metu jsem si totiž nikdy nedávala. Ale dostala jsem i dost fondánu a nějakých ozdůbek, tak jsem povolila. Tedy mému přesvědčení se příčí všechny ty tematické a umně tvarované dortíky v ostrých barvách, i u těch ostatních jsem pro střídmost a uměřenost, žádné přeplácané zdobení a podobné roztomilosti mě nedojímají.Zvolila jsem mrkvový dort s tvarohovým krémem. Upekla jsem menší, ale vyšší korpus v posunovací formě a jeden pididortík jako testovací. Recept je jednoduchý, nastrouhat, zamíchat. Upekla jsem ho hned po snídani a do zdobení se pustila navečer. Krému jsem udělala dvojnásobek - bylo ho tak akorát. Tedy ze dvou tvarohů a 100 g másla, cukru hodně. Korpus jsem musela trochu seříznout a taky opatrně prokrojit. Menší nerovnosti se srovnají krémem.Dala jsem dorty zatuhnout a po další pracovní mezihře jsem se přichystala na zdobení. Ještě jsem shlédla krátké naučné video a vypadalo to opravdu snadně - jen fondán pořádně vyválet. To se zdařilo, i ho jakžtakž umístit na oba dorty, vytvarovat na měkkém podkladě a "zažehlit" okraje. Z odkrojených zbytků jsem spáchala ozdůbku a ještě přidala pár perliček pro líbivost. Darovala jsem je oba, a líbily se. Další příležitost k vylepšení technologie už vidím na obzoru...Hlavní svátky s rodinou chystáme stále ještě i s máti, takže se o něco podělíme. Na Štědrý den nás bude šest. Nepotřebujeme taky jíst všeho kdovíjaká kvanta, proto mě docela nadchly miništoličky - nahradí jedno cukroví a dají se jíst i jen tak k snidani. Jsou dobře přenositelné a snadno se servírují, velká štóla vedle vánočky a cukroví je nám už moc.Dělají se jednoduše, z tvarohového těsta: na jeden tvaroh stačí 450 g hladké mouky, 150 g tuku (máslo nebo máslo a tuk napůl), 120 g moučkového cukru, vanilkový cukr nebo esence, 1 prdopeč a po zamíchání jsem přidala 150 g ořechů a mandlí nahrubo posekaných (tak na 2 otočky mixéru) a 100 g rozinek v rumu, kůru pečlivě ostrouhanou z celého pomeranče.Tvarovala jsem 4 válečky asi 40 cm dlouhé, rozválela na pruh cca 5 cm široký a půl centimetru silný, rozkrájela na 8-10 kousků a skládala na třetiny štoličky. Byly jich dva velké plechy, pekla jsem na 200 stupňů asi 15 minut, prostě dozlatova. Hned horké je potřeba je pořádně (když to odfláknete, nebudou tak dobré) potřít rozpuštěným máslem (asi 100 g) a obalit v cukru. Ozkoušená trvanlivost je zatím asi deset dnů, ale myslím, že by v chladu a vlhku vydržely i déle. Další verzi chci vylepšit ještě marcipánem.Přidám ještě jeden pokus, zajímavý, leč ne tak přesvědčivý ve výsledku: avokádové sušenky. Zkusila jsem recept, kde se veškeré máslo vlastně nahradí avokádem - nu, sušenky jsou sušenky, od slova sucho, že, v tomto smyslu to tedy sedí. Jejich zeleň je, pravda, okouzlující, ale tím to asi tak končí... měla jsem ta avokáda radši použít na zmrzlinu, tam chutnají hodně smetanově, jenže tu mi rodina taky neschválila :(Na sušenky jsem vzala 2 hrnky mouky a lžičku prášku, 1/2 lžičky soli, 1 hrnek rozmačkaného avokáda (2 kusy), necelé 3/4 hrnku třtinového cukru, 2 vejce a 1 čokoládu rozlámanou na půlcentimetrové kousky. Stačí promíchat nejdřív avokádo s vejci a cukrem a přidat k nim mouku, nakonec přimíchat čokoládu. Dělají se malé hromádky lžičkou, máčela jsem si ji v hrnku s vodou - těsto se dosti lepí. Trochu nabyde a bylo ho dva plechy. Peče se na 180 stupňů asi 8-10 minut, stačí dost krátce, jen jak začne odspodu nebo po okrajích lehce hnědnout. Může se zkusit párátkem, zda už nelepí.Šlo vybrat i verzi pro všemožné alergiky anebo vegany: bezlepková mouka, nějaká náhražka vajec, sladidlo bez cukru...Najdu si ještě nějaké jiné recepty, kde je tuk avokádem nahrazen jen částečně.V chuti mi ta zelená barva trochu překážela, pořád jsem podvědomě očekávala něco kyselého, a ono to bylo jen čokoládové, trochu fádní. Zatím ani dvoudenní odležení nic nezměnilo, ale myslím, že tou barvou určitě zaujmou!

Báječné Vánoce všem, navzdory všemu...

Autor: Jaroslava Kadlasová | pondělí 22.12.2014 8:46 | karma článku: 6,69 | přečteno: 299x
  • Další články autora

Jaroslava Kadlasová

Středověk v kuchyni podle Vilemíny

Nabídku, abych s dalšími spřátelnými foodlovery připravila středověké občerstvení pro Muzejní noc v Městské knihovně v Praze, jsem nemohla odmítnout! No nemám já práci snů?

10.6.2016 v 12:34 | Karma: 14,25 | Přečteno: 897x | Diskuse| Kultura

Jaroslava Kadlasová

Přijďte na Restaurant Day - již tuto sobotu!

Ani nemám čas na blogování, když jsem připravovala tento jednodenní festival amatérských kuchařů. Koná se celosvětově a na mnoha místech, to zjistíte na mapě. Ale já vás zvu do zahrady knihovny na Hradčanech, Pohořelec 25.

19.5.2016 v 14:52 | Karma: 7,74 | Přečteno: 191x | Diskuse| Pozvánky, akce

Jaroslava Kadlasová

Kváskový chléb a já

Taky vám připadají všechny ty rady překombinované a složité? Žádný strach, vždyť chleba je jen mouka a voda! A trochu práce. Lidstvo ho peče už od pravěku, tak to přece nemůže být taková věda.

28.4.2016 v 11:28 | Karma: 17,46 | Přečteno: 1155x | Diskuse| Hobby

Jaroslava Kadlasová

Tradice v kuchyni - polévka z bylin od Retyšky

Divoké byliny k vaření se dneska už prodávají i v hypáči. To je ten pokrok...ale tradičně se využívalo vše, co bylo jedlé a dosažitelné. Hledat jedlé lupení v přírodě může být i docela dobrá zábava.

16.4.2016 v 11:47 | Karma: 10,28 | Přečteno: 305x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Kadlasová

Kdo úšelo jí, unikne zbloudění

Docela aktuální, ne? A pojedli jste již dnes úšela? Co že to je? Postní polévka, která se váže k Velkému pátku.

25.3.2016 v 9:59 | Karma: 14,56 | Přečteno: 505x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1143x
Vilemína, foodblogerka a autorka (Cukr na nitku, Zatracené kyselo).

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky